kuva: Kärsimystie-näytelmä esitetään kolme kertaa Lahdessa pääsiäisen aikana.
– Kärsimystie-näytelmää on harjoiteltu jo tammikuusta lähtien sisätiloissa ja ensimmäiset harjoitukset tapahtumapaikalla järjestetään maanantaina. Kiirastorstaina on vuorossa yleisökenraaliharjoitus ja siinä on myös tekniikka mukana, ohjaaja Petri Liski kertoo.
Työryhmässä on yhteensä 57 näyttelijää.
– Kaikilla ei kuitenkaan ole puherooleja.
Näytelmä antaa ohjaajan mielestä jokaiselle ihmisille maailmankatsomuksesta riippumatta ajateltavaa.
– Maailma on hyvin erilainen kuin vuonna 2016. Silloin Kärsimystie-näytelmä esitettiin viimeksi Lahdessa. Tuskin kukaan muistaa tarkasti, millainen näytelmä silloin oli. Niille, jotka olivat silloin mukana, on aika kerrata nämä tapahtumat.
Ohjaaja Liskin mukaan teatterintekijän kannalta maailmanhistorian tunnetuin tarina sisältää sellaisia elementtejä, jotka puhuttelevat yhä edelleen ihmisiä.
– Kaikki tunteiden äärielementit ovat läsnä tässä spektaakkelissa. Näytelmässä mennään ilosta suruun, lupauksesta petokseen, toivosta kärsimykseen ja lopuksi valoon.
Ohjaaja Petri Liski
Kaupungintalolta Ristinkirkolle
– Näytelmän tarina on sama, mutta maailma sen ympärillä on muuttunut. Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava länsimaisen historian oppitunti.
Ohjaaja Liski kehuu, että näyttelijät ovat sitoutuneet harjoittelemaan esimerkillisesti.
– Ei ole ihan helppoa löytää näin paljon vapaaehtoisia massiiviseen tuotantoon.
Esiintyjistä yli puolet ovat uusia ja se on asettanut haasteita myös ohjaajalle.
– Siinä on ollut tekemistä, että olemme saaneet näytelmän esityskuntoon. Nyt hiotaan kaikki nyanssit kuntoon viimeisen viikon aikana.
Kärsimystie-näytelmä puhuttelee aina ihmisiä.
– Jokainen aikakausi tulkitsee näytelmän sanoman oman kokemuksensa kautta. Tämä on koskettava, näyttävä ja väkevä draama, joka puhuttelee.
Ikiaikainen näytelmän visuaalinen kuvasto viehättää myös teatterintekijää.
– Suurin osa maailman ihmisistä tuntee tämän tarinan. Näytelmä herättää varmasti ajatuksia ihmisissä maailmankatsomuksesta riippumatta.
Kärsimystie-näytelmän tapahtumat alkavat kaupungintalon puistosta ja päättyvät Ristinkirkolle, jossa esitetään Golgatan dramaattiset hetket.
– Toivottavasti Eliel Saarisen -puisto ehtii sulaa ennen pääsiäistä. Tällä hetkellä se on erittäin liukas ja haasteellinen paikka näyttelijöille.
Petri Görman