Kaupunginvaltuutettu Maria Mäkynen: Ylisukupolvinen pahoinvointikierre on katkaistava Lahdessa

Sosialidemokraatti Maria Mäkynen aloitti toisen kauden Lahden kaupunginvaltuustossa.

1. Millaista on työ uudessa kaupunginvaltuustossa?
– Työ valtuustossa on ollut alkujännitteiden jälkeen hyvää yhteistyötä eri puolueiden välillä. Pyrin itse keskittymään asioihin ja yhteistyön rakentamiseen.

2. Miksi halusit itse lähteä päättämään lahtelaisten yhteisistä asioista?
– Alun perin lähdin mukaan politiikkaan, koska halusin purkaa lasten ja koulutuksen eriarvoisuutta, jonka näin koulutuksen periytyvyyden tutkijana yhteiskunnassamme. Halusin tuoda hyväksi tunnetut keinot tutkimuksesta oikeaan elämään. Minusta meidän pitää keskittyä perusasioihin: riittävästi resursoituun koulutukseen, lähipäiväkotipaikkoihin, perheiden tukemiseen ja lasten ja nuorten hyvinvointiin. Siten saamme Lahden juuriongelmat kuriin ja kaupunki kasvuun.

3. Mitkä syksyn aikana päätettäväksi tulevat asiat ovat sinulle tärkeitä?
– Talousarviokokouksessa päätetään jälleen talouden raamit, jolla lähdetään tekemään niitä arjen toimia: saadaanko päiväkoteihin ja kouluihin riittävät resurssit ensi vuodelle? Halutaanko panostaa lahtelaisten hyvinvointiin ja lasten mahdollisuuksiin harrastaa? Koronan jälkeisenä aikana juuri lasten ja nuorten hyvinvointi ja koulussa pärjääminen on tulevaisuuden kynnyskysymys.

4. Mitkä asiat ovat omalle viiteryhmällesi tärkeimmät asiat tällä vaalikaudella?
– Ylisukupolvisen pahoinvointikierteen katkaiseminen, lasten ja nuorten mielenterveys ja perheiden hyvinvointi. Haluan lähteä rakentamaan Lahdelle kunnianhimoista hyvinvointipolitiikkaa Hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunnan puheenjohtajana. Tasa-arvoiseen koulutukseen panostaminen on minun vaikuttamiseni ydintä.

5. Mitä haluat muuttaa Lahdessa?
– Olen huolissani lasten ja nuorten mielenterveyden tilasta. Paitsi, että mielenterveyspalveluiden saavutettavuutta tulee parantaa, tulee meidän tehdä kaupungissa voimakasta ennaltaehkäisevää matalan kynnyksen mielenterveys ja hyvinvointipolitiikkaa. Panostamalla perheiden ja lasten hyvinvointiin ennaltaehkäistään päihteiden käyttöä, rikollisuutta ja työttömyyttä.

6. Mitä etelälahtelaisille tärkeitä asioita aiot nostaa keskusteluun?
– Etelä-Lahdella on valtava potentiaali houkuttelevana asuinalueena erityisesti koronan jälkeisessä ajassa. Moni pääkaupunkiseudulla työssäkäyvä voisi muuttaa Lahteen kun raiteet on vieressä, alueella on viihtyisiä virkistysalueita perheille ja palvelut lähellä. Aluetta tulee kehittää yhä viihtyisämmäksi. Rakastan alueen yhteisöllisyyttä, luontoa ja perheystävällisyyttä.

7. Aiotko puolustaa Launeen kirjastoa, jos sen kohtalo otetaan taas esiin?
– Aion, jos niin kävisi. Lahtelaiset rakastavat kirjastoja eikä niistä haluta luopua. Kirjastot ovat minulle sielun koti ja Launeen kirjasto yksi kauneimmista. Toimintaa voidaan aina kehittää yhä useampia tavoittavammaksi ja moninaisemmaksi.

8. Millä tavalla Etelä-Lahtea tulisi mielestäsi vielä kehittää?
– Alueen lenkkeily ja hiihtopolkuja tulisi kehittää. Perhepuiston mahdollisuudet tulee ottaa parempaan käyttöön ja kehittää kaupunkilaisia innostavia kaupunkitiloja tulla viihtymään ja oleskelemaan luonnossa.

9. Millainen päättäjä sinä olet?
– Päättäjänä minua ohjaa tutkittu tieto ja ihmisten hyvinvoinnin ja yhdenvertaisuuden lisääminen. Olen aktiivinen tuomaan omia aloitteita ja ajatuksia päätöksentekoon, kun seuraan tarkkaan maailmalla hyväksi todettuja esimerkkejä. Perehdyn huolella ja pyrin tekemään yhteistyötä.  Puolustan asioita tarvittaessa päämäärätietoisesti, vaikkei se olisi aina helppoa.

10. Miten perehdyt kaupunginvaltuuston esityslistoihin ennen kokousta?
– Perehdyn listaan huolella yksin ja oman ryhmäni kanssa aina ennen kokousta edeltävänä viikkona ja tuntia ennen kokouksen alkua. Jo ennen listalle tuloa monia asioita valmistellaan lautakunnissa ja siihen työhön osallistun usein aktiivisesti.

11. Oletko jo aloittanut henkilökohtaisen verkostoitumisen paikallispolitiikassa?
– Olen toisen kauden valtuutettu ja verkostoituminen on olennainen osa politiikan tekoa. Kahviloissa istuskelemassa minua ei löydä muiden politikkojen kanssa, vaan aina kun voin pyhitän vapaa-ajan perheelleni ja muiden ihmisten tapaamiseen. On tärkeää, että poliitikot tapaavat muitakin ihmisiä kuin toisiaan.

12. Millainen on sinun Lahtesi vuonna 2025, kun tämä vaalikausi päättyy?
– Olemme saavuttaneet hyvinvointimittareissa paremman suunnan. Tapahtumateollisuus ja kulttuuritoiminta kukoistaa ja tuo kaupunkiin virtaa. Olemme löytäneet uusia tehokkaita keinoja ratkaista päihdeongelmaa. Olemme käynnistäneet kaupungin, oppilaitosten ja yritysten välillä innovatiivisia elinkeinopoliittisia hankkeita, jolla luomme pitkälle tähtäävää tulevaisuuden osaamista ja työpaikkoja.

Petri Görman

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Projektipäällikkö Anniina Torppavirta: Nuorisotyöttömyyden tilanteen kohentamiseksi tehdään jatkuvasti työtä
Valmentaja Petri Laine: RC Pajulahti tavoittelee kaukalopallomestaruutta
Lahden OAY:n puheenjohtaja Jukka Kalliolehto: Näpit irti sivistyspuolen rahoista!
Dokumenttiohjaaja Keijo Skippari: Olavi Lanu on Suomen merkittävin ympäristötaiteilija
Hannele Talja: Kullankukkulanmäki pitää olla luonnontilassa myös tulevaisuudessa
Ex-kaupunginvaltuutettu Seppo Korhonen: Ruletin peluu veroeuroilla tulee lopettaa
Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Kaupungin tulee paneutua voimakkaasti tulojen kasvattamiseen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnan alueella päätetään isoista asioista
Kirjailija Kalle Veirto: Hyvä, että nuorille tehdään elokuvia ja kirjoja
Kunnossapitohortonomi Seija Nurkkala: Rotat eivät tule pihoille, jos siellä ei ole ravintoa
Toiminnanjohtaja Jake Ropponen: Joukkuepeleissä kavereiden tuki kantaa myös vaikeiden elämänvaiheiden yli
Kirjastolla muistellaan launeelaisten lähihistoriaa
Mietteitä Lahden kaupungin talousarviosta
Etelä-Lahden koulussa kierrätetään kirjoja mahdollisimman paljon
Heikki Laine: Kisapuiston stadionin myötä pesäpallolla on mahdollisuus uuteen nousuun Lahdessa
Täyttävätkö Lahti Eventsin ja KymiRingin salailukytkennät rakenteellisen korruption kriteerit?
Lähikuvassa Sinfonia Lahden uusi vt.intendentti Maija Kylkilahti
Rehtori Karoliina Mäkelä: Monitoimitalo Aura on koko Renkomäen yhteisöllinen keskus
Kirjailija Timo Sandberg: Kostonkierteen ensi-ilta jännittää
Something rotten nosti Lahden heittämällä Suomen harvalukuiseen musikaalieliittiin
ARKISTO