Lähikuvassa: ”Demokratian terrieri” valtuutettu Pertti Arvaja

Pertti Arvaja on ollut kuntapäättäjänä jo huikeat 46 vuotta, joten kukaan ei voi ajatella, että luottamus häneen kunnan ja sen asukkaiden palvelijana ei olisi ansaittu. Arvaja on ikiliikkuja, jolle luonto ja auttaminen ovat elämäntapa. Entisenä liikunnanopettajana hänelle terveet elämäntavat ja luontoretket ovat elämän ydintä.

Mutta usein se tärkein meinaa unohtua puhuttaessa tästä ”ikiliikkujasta”, jolle demokraattisten pelisääntöjen noudattaminen kunnallispolitiikassa ja avoimuus ovat niitä asioita, joista hän ei tinki. Hän on aidosti utelias ja ottaa itse verkostollaan selville asioiden taustat ja viiteryhmät. Tästä syystä hän on harvinainen ja itsenäinen kuntapoliitikko, joka ei tee päätöksiä pelkästään oman puolueensa edustajana, vaan vastuunsa tuntevana ja tietävänä kuntalaisena. Tapasimme tämän ”demokratian ritarin” ja utelimme hänen mietteitään lahtelaisen kuntapolitiikan nykymenosta.

Mitkä ovat mielestäsi lahtelaisen nykypolitiikan suurimpia ongelmia ja haasteita?
– Lahden suurimpia ongelmia on edelleen avoimuuden ja rehellisyyden puute.Jos yrität ottaa asioista selvää,niin useasti käy niin, että puheluihin ei vastata,eikä edes valtuustossa saa kysymyksiin vastauksia.Asioiden valmistelussa pitäisi tuoda erilaisia vaihtoehtoja esille.Liikuntapaikkarakentamisessa on monta toimijaa. Johtajuus puuttuu. Asiantuntijalautakunnalta ei aina edes kysytä lausuntoa.

Olit voimakkaasti KymiRingiä vastaan ja näit vaarat. Toimiko Lahti tässä asiassa kuntalain mukaan myöntäessään ilman takuita Lahti Events Oy:lle lainoja?
– Kymiring/Lahti Events oli alusta lähtien täysin hataralla pohjalla. Pyysin ennen valtuuston kokousta Kymiringin viimeistä tilinpäätöstä ja liiketoimintasuunnitelmaa, en saanut. Silloin jo tiesin, että tästä ei hyvää seuraa. Valituksemme hyväksyttiin hallinto-oikeudessa. Sen jälkeen kaupunginjohtaja antoi Eventsille vakuudettoman 2,4 milj. lainan. Events maksoi 2 milj. radan etukäteisvuokria ilman vakuutta konkurssikypsälle Kymiringille. Tämän hetken saamieni tietojen mukaan veronmaksajien piikkiin tulee vähintäin 7,7 milj. Kaksi tutkintapyyntöä on laitettu vireille.

Kukaan KymiRingin puolesta äänestänyt lahtelaispoliitikko ei ole myöntänyt, että KymiRingiiin Lahti Eventsin kautta syydetyt varat olivat virhe. Mitä arvelet tästä?
– Kyllähän se ilmapiiriä ja yhteistyötä auttaisi,jos väärän ratkaisun tehneet voisivat myöntää virheensä.

Miten olet mielestäsi päässyt vaikuttamaan Lahden kunnallispolitiikassa?
– Sain säästettyä mäkimontun katsomorakenteisiin aiotut 1,3 milj. Kiitos aktiivisten toimijoiden, Villähteen koulu (nyk. Kartanonkoulu) saa jatkaa tänä syksynä yksisarjaisena 1-6 luokilla. Olin myös mukana pormestarimallin kumoamisessa, samoin Liisun.

Kisapuisto ja sen kehittäminen on ollut sinulle tärkeä asia. Mitä sen suhteen pitäisi mielestäsi juuri nyt tehdä?
– Olin mukana liikunta-ja kulttuurilautakunnassa, kun tekojäärataa suunniteltiin Launeelle. Hinta oli melkein 8 milj. Sain muutettuasuunnitelmia siten, että tekojäärata rakennetaan Kisapuistoon. Jalkapalloareenan suhteen halusin, että myös AD-arkkitehtien suunnitelma otettaisiin toiseksi vaihtoehdoksi Tilakeskuksen vetämälle suunnitelmalle, mutta valitettavasti sitä ei haluttu ottaa huomioon. Se olisi ollut monien mielestä paljon halvempi ja parempi ratkaisu. Nyt sitten odotellaan, mitä virkamiehet ja -naiset tuovat esiin suunnitelmien valmistuttua. Mielenkiintoista tässäkin asiassa on se, että asintuntijalautakuntakin on vain lehtitietojen varassa.

Jorma Ratia on arvostellut lahtelaisten sisaryhtiöiden rahankäyttöä. Nyt hänen Suomen laissa määriteltyä sananvapauttaan vastaan tehtiin Lahdessa valtuustokysymys. Mitä mieltä olet tästä ?
– Lahden kaupunginhallituksen viime kokouksessa asia oli esillä. Mielestäni siinä selvitettiin asiaa monelta kantilta ja asiallisesti sananvapauden kannalta. Asiahan tulee tiedoksi myös seuraavaan valtuuston kokoukseen.

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
Lahden tapahtumapalvelut uusiksi – KOKO Lahti muuttuu Eventum Lahti Oy:ksi
Eero Seesvaara: Lahti Energian tuloksenkantokyky ei ole uhattuna lähitulevaisuudessakaan
Stubb vei äänet Liipolassa – Kaksinkamppailu oli muutoin tasaista Etelä-Lahdessa
Jorma Ratia: Perussyy Lahti Energian myynnin tarkastelulle on Lahden talouden tassapainottaminen
Kansanedustaja Mika Kari: Lahti Energian myyntiin tulisi hakea myös valtuuston näkemys
Launeelaiset tekivät juoksuhautakynttilöitä rintamalle Ukrainaan
Erityisavustaja Tuomas Sorsa: Raiteet tulevat tutuiksi sekä työmatkalla että työtehtävissä
Lahti Energian myynti olisi suuri strateginen muutos kaupungin taloudessa
Kaupunginvaltuutettu Jari Rissanen: Energiayhtiön mahdollinen myyntipäätös kuuluu valtuustolle
ARKISTO