Lähikuvassa: ”Demokratian terrieri” valtuutettu Pertti Arvaja

Pertti Arvaja on ollut kuntapäättäjänä jo huikeat 46 vuotta, joten kukaan ei voi ajatella, että luottamus häneen kunnan ja sen asukkaiden palvelijana ei olisi ansaittu. Arvaja on ikiliikkuja, jolle luonto ja auttaminen ovat elämäntapa. Entisenä liikunnanopettajana hänelle terveet elämäntavat ja luontoretket ovat elämän ydintä.

Mutta usein se tärkein meinaa unohtua puhuttaessa tästä ”ikiliikkujasta”, jolle demokraattisten pelisääntöjen noudattaminen kunnallispolitiikassa ja avoimuus ovat niitä asioita, joista hän ei tinki. Hän on aidosti utelias ja ottaa itse verkostollaan selville asioiden taustat ja viiteryhmät. Tästä syystä hän on harvinainen ja itsenäinen kuntapoliitikko, joka ei tee päätöksiä pelkästään oman puolueensa edustajana, vaan vastuunsa tuntevana ja tietävänä kuntalaisena. Tapasimme tämän ”demokratian ritarin” ja utelimme hänen mietteitään lahtelaisen kuntapolitiikan nykymenosta.

Mitkä ovat mielestäsi lahtelaisen nykypolitiikan suurimpia ongelmia ja haasteita?
– Lahden suurimpia ongelmia on edelleen avoimuuden ja rehellisyyden puute.Jos yrität ottaa asioista selvää,niin useasti käy niin, että puheluihin ei vastata,eikä edes valtuustossa saa kysymyksiin vastauksia.Asioiden valmistelussa pitäisi tuoda erilaisia vaihtoehtoja esille.Liikuntapaikkarakentamisessa on monta toimijaa. Johtajuus puuttuu. Asiantuntijalautakunnalta ei aina edes kysytä lausuntoa.

Olit voimakkaasti KymiRingiä vastaan ja näit vaarat. Toimiko Lahti tässä asiassa kuntalain mukaan myöntäessään ilman takuita Lahti Events Oy:lle lainoja?
– Kymiring/Lahti Events oli alusta lähtien täysin hataralla pohjalla. Pyysin ennen valtuuston kokousta Kymiringin viimeistä tilinpäätöstä ja liiketoimintasuunnitelmaa, en saanut. Silloin jo tiesin, että tästä ei hyvää seuraa. Valituksemme hyväksyttiin hallinto-oikeudessa. Sen jälkeen kaupunginjohtaja antoi Eventsille vakuudettoman 2,4 milj. lainan. Events maksoi 2 milj. radan etukäteisvuokria ilman vakuutta konkurssikypsälle Kymiringille. Tämän hetken saamieni tietojen mukaan veronmaksajien piikkiin tulee vähintäin 7,7 milj. Kaksi tutkintapyyntöä on laitettu vireille.

Kukaan KymiRingin puolesta äänestänyt lahtelaispoliitikko ei ole myöntänyt, että KymiRingiiin Lahti Eventsin kautta syydetyt varat olivat virhe. Mitä arvelet tästä?
– Kyllähän se ilmapiiriä ja yhteistyötä auttaisi,jos väärän ratkaisun tehneet voisivat myöntää virheensä.

Miten olet mielestäsi päässyt vaikuttamaan Lahden kunnallispolitiikassa?
– Sain säästettyä mäkimontun katsomorakenteisiin aiotut 1,3 milj. Kiitos aktiivisten toimijoiden, Villähteen koulu (nyk. Kartanonkoulu) saa jatkaa tänä syksynä yksisarjaisena 1-6 luokilla. Olin myös mukana pormestarimallin kumoamisessa, samoin Liisun.

Kisapuisto ja sen kehittäminen on ollut sinulle tärkeä asia. Mitä sen suhteen pitäisi mielestäsi juuri nyt tehdä?
– Olin mukana liikunta-ja kulttuurilautakunnassa, kun tekojäärataa suunniteltiin Launeelle. Hinta oli melkein 8 milj. Sain muutettuasuunnitelmia siten, että tekojäärata rakennetaan Kisapuistoon. Jalkapalloareenan suhteen halusin, että myös AD-arkkitehtien suunnitelma otettaisiin toiseksi vaihtoehdoksi Tilakeskuksen vetämälle suunnitelmalle, mutta valitettavasti sitä ei haluttu ottaa huomioon. Se olisi ollut monien mielestä paljon halvempi ja parempi ratkaisu. Nyt sitten odotellaan, mitä virkamiehet ja -naiset tuovat esiin suunnitelmien valmistuttua. Mielenkiintoista tässäkin asiassa on se, että asintuntijalautakuntakin on vain lehtitietojen varassa.

Jorma Ratia on arvostellut lahtelaisten sisaryhtiöiden rahankäyttöä. Nyt hänen Suomen laissa määriteltyä sananvapauttaan vastaan tehtiin Lahdessa valtuustokysymys. Mitä mieltä olet tästä ?
– Lahden kaupunginhallituksen viime kokouksessa asia oli esillä. Mielestäni siinä selvitettiin asiaa monelta kantilta ja asiallisesti sananvapauden kannalta. Asiahan tulee tiedoksi myös seuraavaan valtuuston kokoukseen.

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä
ITE-taiteilija Kari Ruotsalainen: Lahtelainen taiteilija olisi kätkenyt selkeän sanoman ympäristötaideteokseen
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka Nikkilä on julkisen liikenteen osalta paitsiossa Lahdessa
Reijo Mäki-Korvela: Kisapuiston stadionhankkeessa johtajuuden puute
Osallistuvan budjetoinnin kautta saadaan frisbeegolfrata Etelä-Lahteen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnalle ystävyysseurakunta Virosta
Lähikuvassa Lahden uusi liikuntajohtaja Aleksi Nyström
Puheenjohtaja Vesa Lempinen: Aurinkovoimalainvestointi tehtiin ennen kaikkea imagomielessä
Kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Olen ollut Lahteen hyvin tyytyväinen
Kitaristi Mika Jokinen: Tämä on ollut Pääesiintyjien paras kesä tähän mennessä
Muusikko Vesa Haaja: Kesällä pitää ottaa iisisti ja uida mahdollisimman paljon
Marja-Leena Vierumäki: Uiminen ja kukkienhoito kuulu kesään
Puheenjohtaja Tapio Irri Lasten leikkialueet tulee olla turvallisia ja lähellä kotia
Veijo Vierumäki: Miestenpiiri keräsi 100 laatikollista apua Ukrainaan
Heikki Laine: Kesään kuuluu aina mökkeilyä ja pesäpalloa
Kirjastovirkailija Noora Tanska: Dekkarit ovat kestosuosikkeja kirjastoissa
Kirjailija Kalle Veirto: En tykkää olla ilman paitaa, vaikka olen lihaksikas
Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunta jatkaa vuokralaisena Liipolassa
Perhepäivähoitaja Marika Rosti: Perhepäivähoito on lapselle paras vaihtoehto
ARKISTO