KUVA: Tarja Lappalainen sai kirjoittamisen alkuopit Launeen eri kouluista
Tarja Lappalainen on tuottelias kirjailija. Lokakuussa hän julkaisi jo 19. teoksensa, joka kantaa nimeä ”Surman suusta maineen poluille – Suuria suomalaisia menestystarinoita meillä ja muualla.”
Mitä tämä uusin kirjasi pitää sisällään?
– Kirja on jatkoa suurta kiinnostusta herättäneelle teokselleni ”Se oli yhtä tulihelvettiä – talvi- ja jatkosodan kasvot.” Kirjassa on runsaasti uusia koskettavia elämäntarinoita, jotka eivät jätä ketään kylmäksi linjaa Lappalainen
Kirjan tarinoiden henkilöt valikoituivat Lappalaisen mukaan kuin luonnostaan.
– Otavan eläkkeellä oleva johtaja Heikki A. Reenpää on Suomen legendaarisia kulttuurivaikuttajia, ja hänen tietämystään ei voi kuin ihailla. Panu Rajala ja Martti Turtola ovat molemmat koko kansan hyvin tuntemia kirjailijoita, kuten myös Minna Canth ja Juhani Aho, joiden elämän värikkäitä käänteitä käydään myös kirjassa läpi. Panu Rajalan ja Heikki A. Reenpään kautta tulevat nobelisti Frans Emil Sillanpään värikkäät elämän vaiheet kirjailijana ja yksityishenkilönä monipuolisesti esiin. Kirjassa matkustetaan myös Titanicin suomalaisten seurassa pitkin Atlanttia aina aluksen aaltoihin vajoamiseen saakka
Miten kirjan aiheet valikoituivat?
– Edellinen kirjani sotaveteraaneista oli menestys, joten tein tämän uuden samalla metodilla. Erillisiä pieniä tarinoita, joita on helppo lähestyä. Suomalaiset tietävät yllättävän vähän omasta historiastaan ja siitä kuinka hyvin me suomalaiset olemme levittäytyneet ympäri maailmaa. Tämä ei ole perinteinen tieto- tai historiankuvaus kuivine faktoineen, vaan pyrin saamaan tekstin kiinnostavaksi ja eläväksi henkilöiden ja heidän mielenkiintoisten vaiheidensa kautta
Alkuopit kirjoittamiseen Launeelta
Lappalainen vietti lapsuutensa ja nuoruutensa vuodet Launeella. Alkuopit kirjoittamiseen hän sai Lähteen, Launeen ja Salinkallion kouluista.
– Koulussa lempiaineeni oli aina ainekirjoitus ja opettaja lukikin useasti aineitani luokan edessä. Luku- ja kirjoitusinnokkuus kumpuaa kodistani, jossa kirjoja luettiin varsin ahkerasti.
Vuonna 2002 Lappalainen muutti Hämeenlinnaan, jolloin hänen kirjallinen uransakin alkoi kirjoittamisen perusopintojen ohessa. Tällä hetkellä hän kirjoittaa väitöskirjaa Jyväskylän yliopistossa kirjoittamisesta.
Toinen Lappalaisen lempilapsi on historia, mikä ei olekaan suuri ihme, sillä Lappalaisen teokset kertovat usein juuri historian henkilöistä.
– Meillä koko suku on kiinnostunut historiasta, niinpä koulussa se oli toinen lempiaineeni ja siinä aineessa taisi todistuksessa olla aina kymppi muistelee Lappalainen.
Kuinka helppoa on tänä päivänä kirjoittaa teos, joka sisältää historiallista faktaa? Mistä materiaali kirjoihin löytyy ja onko sitä helppo löytää?
– Kyllä netti helpottaa taustatyötä huomattavasti, sillä useimmat arkistot ja tietokannat ovat helposti selattavissa kotoa käsin. Itselleni lähdekritiikki on tärkeää, enkä hyväksy kirjaani tietoja, joista ei löydy luotettavaa aineistoa. Paljon teen myös haastatteluja kirjaa varten linjaa Lappalainen
Onko seuraava kirja jo työn alla?
– Kyllä seuraavan kirjan aihe on jo valmiina ja se ilmestynee vuoden päästä. Pohjamateriaali on jo valmis, sillä teen usein kirjoja hieman lomittain toistensa kanssa kertoo Tarja Lappalainen.
Petri Salomaa