kuva: DigiOne integroituu myös moniin kansallisiin järjestelmiin. Esimerkiksi oppilaiden osoitetiedot tulevat järjestelmään suoraan Digi- ja viestintäviraston tiedoista ja päätöksistä lähtee tieto suomi.fi -palvelun kautta.
Lahden kaupungin sivistyslautakunta myönsi peruskoulujen ja lukioiden Digione-projektiin yhteensä 827 653 euron lisämäärärahan tämän vuoden viimeisessä kokouksessaan 12.12. Päätös sisältää hankkeen lisäbudjetin mukaisen rahoituksen 617 000 euroa ja 210 000 euron riskivarauksen.
– Sivistyslautakunta oli yksimielinen päättäessään Digionen lisätuesta, mutta kukaan ei ilahtunut hankkeen lisärahoitustarpeesta, sivistyslautakunnan puheenjohtaja Marju Markkanen toteaa.
Sivistyslautakunta edellyttää, että Digione -projekti etenee maaliin asti.
– Uskomme, että projekti menee maaliin ja tulemme saamaan DigiOnesta kuntien koulujen ja oppilaitosten toimintaa sujuvoittavaa hyötyä ja taloudellista säästöä.
Yhteistyössä käyttäjien kanssa kehitetyt palvelut helpottavat kaikkien käyttäjien kouluarkea.
– Yhdessä sovitut toimintatavat luovat perustaa yhdenvertaisemmalle opetukselle ja oppimiselle. Uuden järjestelmän myötä tiedon eheys ja käytettävyys paranevat.
Tietosuojaa ja turvaa sekä saavutettavuutta koskevat vaatimukset on huomioitu lainsäädännön mukaisesti.
Koulujen ja oppilaitosten prosessien selkeyttäminen yksinkertaistaa ja tehostaa kuntien toimintaa.
– Kuntayhteistyön kautta on voitu löytää ja kehittää parhaat ja tehokkaimmat tavat palveluiden tuottamiseksi.
Automaattiset tiedonsiirrot vähentävät manuaalista työtä.
– Ekosysteemin pelisäännöt, yhteiset tietosuoja- ja tietoturvaehdot, yhteiset tietomallit ja API-rajapinnat vähentävät kunnan ja yrityksen kahdenkeskistä sopimista ja siitä aiheutuvaa työtä.
Integroituu moniin kansallisiin järjestelmiin
– DigiOne-hanke on avannut Lahdelle monipuolisia mahdollisuuksia verkostoitua ja tehdä monipuolisesti yhteistyötä Suomen suurimpien kuntien kanssa. Yhteinen kehittämistyö on vahvistanut ja kasvattanut Lahden osaamista
Markkasen mukaan DigiOne-kuntien kanssa on yhdessä tarkasteltu ja ratkottu ajankohtaisia kehittämistarpeita sekä lainsäädännön muutoksia ja muita toiminnallisia vaikutuksia.
– Yhteisen työryhmätyöskentelyn kautta kunnan eri toimijatahojen osaamistaso kasvaa ja kunnat jakavat keskenään parhaita käytänteitä.
Yhteistyön avulla vähennetään riskejä muun muassa tietoturvan ja lain tulkintojen näkökulmasta. Monituottajamalli vähentää myös toimittajariippuvuutta.
– Kaikki jäsenet esittivät kritiikkiä. Totesimme myös, että enää ei kannata tulla hattu kourassa lautakuntaan tässä asiassa ja edellytämme puolivuosittaista raportointia hankkeen etenemisestä.
Markkasen mielestä DigiOnea ja nykyisin käytössä olevaa järjestelmää on vaikea vertailla, koska uusi versio sisältää palveluita ja toiminnallisuuksia, joita ei tällä hetkellä ole käytössä.
– Tällaisia palveluita ovat esimerkiksi opettajien käyttöön tuleva opetuspalvelu, joka helpottaa opetuksen suunnittelua ja arviointia ja joka on integroitu kansalliseen opetussuunnitelmaan. Asiointi-palvelu puolestaan tulee lisäämään mahdollisuutta hoitaa koulunkäyntiin liittyviä asioita hakemuksia ja päätöksiä sähköisesti.
Petri Görman