Lahden uudeksi kaupunginjohtajaksi valittiin Niko Kyynäräinen

Kuva: Niko Kyynäräinen on Lahden uusi kaupunginjohtaja


Lahden kaupunginvaltuuston juhlakokouksessa 2.10. oli suuren urheilujuhlan tuntua ja jännitys hiipi jopa lehtereille asti. Kaikki ehdokkaat olivat päteviä, vaikka ns. valtakunnallisesti suuria nimiä ei karkeloon mukaan lähtenytkään.
Yksi varsin merkittävä seikka vaalissa oli se, että puolueet antoivat nyt edustajilleen vapaat kädet äänestää, mikä on Lahdessa näin tärkeässä vaalissa verrattain harvinaista. Tosiasia on, että suljetussa lippuäänestyksessä myös välistäveto ja ehdokkaan vaihtaminen on mahdollista. Ratkaisevaan toiseen äänestykseen ylsivät Niko Kyynäräinen ja Rinna Ikola-Norrbacka, lopputuloksena oli Kyynäräisen niukka voitto äänin 31-28.

Kysyimme neljältä tunnetulta valtuutetulta, mitä meiltä he ovat uudesta kaupunginjohtajastamme ja millä kriteereillä he omat valintansa tekivät.

1. Millaisia ominaisuuksia mielestäsi Lahden uudelta kaupunginjohtajalta tässä virassa vaaditaan?
2. Täyttääkö Niko Kyynäräinen mielestäsi ne kriteerit, joita häneltä viran hoidossa vaaditaan?
3. Mitkä ovat mielestäsi tärkeimmät asiat, jotka Lahdessa täytyisi ensimmäisenä hoitaa?

 


Merja Vahter, Kokoomus

1.
– Taitoa hyvään yhteistyöhön sekä poliitikkojen että kaupungin palveluksessa olevan henkilöstön kanssa, ennen kaikkea palvelualuejohtajien kanssa. Kaupunginjohtajalle on eduksi hyvä verkosto monipuolisesti, onko kyse sitten maakunnallisesti, valtakunnallisesti tai kansainvälisesti.
– Tiedolla johtamisen taito on myös tärkeä. Lahteen sitoutuminen on olennaisen tärkeää. Kaupungissa asuminen on eduksi, vaikka sitä ei ole lupa edellyttääkään, kuten haun eri vaiheissa meille valtuutetuille korostettiinkin.
– Kuntatalouden rajallisuus on tärkeä ymmärtää ja osata ulottaa tämä ymmärrys myös organisaatiossa alaspäin aivan kaikille tasoille, koskien myös erilaisia päättäjätasoja.
Vaikka talouspuolella onkin Lahdessa osaavaa väkeä, on kaupunginjohtaja se, joka vastaa budjettiesityksistä päättäjien käsittelyyn.
– Sujuva esiintymistaito ja kaikenlaisten ihmisten kohtaamistaito ovat luonnollisesti sellaisia taitoja, joilla kaupunginjohtaja edistää Lahden tunnettuutta ja houkuttelevuutta niin yrittämiseen, työpaikkojen luomiseen, asumiseen ja tapahtumien järjestämiseen. Niillä kaikilla on vaikutus siihen miten ja millaisia palveluita kaupunki kykenee tarjoamaan.

2.
– Näin uskon ja tähän tulokseen tuntui suurin osa valtuutetuista äänestystuloksesta päätellen uskovan.
– Haastattelujen jälkeen moni valtuutettu kiitteli mm. hänen englannin kielen sujuvaa taitoaan, jolle on käyttöä maailmalla Lahtea edustaessaan. Se on tietysti vain yksi osa-alue, mutta joissakin tilanteissa hyvinkin tärkeä.
– Valtuutettujen suurin ongelma olikin tässä virkavaalissa se, että meillä oli kolme hyvää ehdokasta, joista kaikki olivat valmiita laittamaan itsensä likoon palvellakseen Lahtea. Valtuutettujen kanssa keskustellessa ilmeni, että ehdokkaita ei suinkaan luokiteltu sukupuolen mukaan, vaan painotukset kohdistuivat muihin seikkoihin kuin siihen, oliko kyseessä nainen vai mies.
Demokratia on nyt puhunut ja ei muuta kuin hyvällä asenteella yhdessä eteenpäin.

3.
– Kyllähän tuo kuntatalous on se, mikä on tärkein. Vain hyvän verotulovirran turvin pystymme tarjoamaan kaupunkilaisille palvelut. Lahti on tottunut tuottamaan meille lakisääteisten palvelujen lisäksi paljon muutakin hyvää mm. lukiot, liikuntapaikkoja, kulttuurilaitoksia teattereineen ja kaupunginorkestereineen, ym.
– Rahaa on helppo saada menemään, tärkeää onkin siksi saada sitä tulemaan. Siinä on kaupunginjohtajan taidoilla suuri merkitys, yhdessä poliitikkojen kanssa.
– Sivistyspalvelut, kuten varhaiskasvatus ja peruskoulu yksinä esimerkkeinä on hoidettava kunnolla. Niiden mielekästä tuottamistapaa on tarkasteltava jatkuvasti, koska niissä meillä tuntuu eniten nousevat kulut vuodesta toiseen monestakin syystä. Yhtenä niistä uusien kiinteistöjen rakentaminen, joka samalla merkitsee niistä maksettavien kulujen kasvamista. Siksi onkin
tärkeää jatkuvasti arvioida mitkä kaikki palvelut, kiinteistöt mukaan lukien, kaupungin on mielekästä itse kustantaa ja missä voimme hyödyntää
yhteistyökumppaneita.
– Kaupungin on tärkeää tehdä yhteistyötä ja tukea sellaisia järjestöjä, joiden toiminta edistää ihmisten hyvinvointia. Pienikin panos on monelletoimijalle tärkeä. Tällä säästetään usein muita kuluja ja lisätään asukastyytyväisyyttä.

Pekka Komu, SDP

1.
– Kaupunginjohtajan tehtävä on yksi vaativimmista. Hänen pitää olla sekä ihmisläheinen että tuntea asiat, kunnallishallinto ja ymmärtää yksityistä sektoria. Kaupunginjohtajalta vaaditaan energisyyttä ja kykyä toimia keulakuvana. Vahvat kansalliset ja kansainväliset verkostot ovat myös olennaisia. Tänä päivänä myös hyvä englannin kielen taito on käytännössä välttämättömyys tehtävässä onnistumisessa.

2.
– Niko Kyynäräinen täyttää juuri nämä edellä mainitut kriteerit.

3.
– Lahdessa tehtiin Pekka Timosen kaudella monta läpimurtoa, joita tulee nyt jatkaa ja tukea. Ensimmäisenä mieleen tulee LUT-yliopiston merkitys Lahdelle. Kaupungista tulee tehdä yhä enemmän LUT:n koti, niin että LUT on osa Lahtea ja toisinpäin. Sillä tiellä on edistytty hyvin.
– Toiseksi tarvitsemme lisää vetovoimaa, asukkaita ja yrityksiä. Sitä kautta saamme enemmän verotuloja ja panostuksia peruspalveluihin. Siksi esimerkiksi Fazerin tehdasinvestointi on niin tärkeä.
– Kolmanneksi nostan isot infrahankkeet. Lentorata olisi suora yhteys Helsinki-Vantaan lentokentälle:
45 minuutin matka maan suurimmalle lentokentälle olisi jotain sellaista, mistä muut alueet ja kaupungit voivat vain haaveilla.


Juha Viljamaa, Perussuomalaiset

1.
– Vahvaa elinkeinopolitiikkaa, talousosaamista, keskittymistä työllisyyden hoitoon ja Lahden kaupungin strategian tukemista omilla toimillaan.

2.
– Kyynäräinen on vahva osaaja ja uskon hänen olevan hyvä valinta Lahden kaupunginjohtajaksi.

3.
– Kaupungin talouden sopeuttamissuunnitelma ja työllisyystoimet.


Marju Markkanen, SDP

1.
– Kaupunginjohtajan tulee olla ammattijohtaja, joka keskittyy isoon kuvaan ja johtaa ”esikuntaansa” kohti yhteistä visiota noudattaen kaupungin strategiaa. Kaupunginjohtajalla tulee olla ymmärrystä ja osaamista kuntajohtamisesta, kunnan taloudesta, elinkeinopolitiikasta, sivistys- ja koulutuspolitiikasta sekä kansainvälistymisestä.
– Kaupunginjohtajan tulisi olla persoonana helposti lähestyttävä, luottamusta herättävä ja hänen tulisi pystyä viestimään asiansa kuulijoille ymmärrettävällä tavalla. Kaupunginjohtajalla tulisi olla dynaaminen ja eteenpäin pyrkivä energia, joka vakuuttaa yhteistyökumppanit puolelleen. Kaupunginjohtajan sekä kotimaiset että kansainväliset verkostot ovat tärkeitä kunnan elinvoiman ja kiinnostavuuden kasvattamisen kannalta.

2.
– Uskon Niko Kyynäräisen onnistuvan Lahden kaupunginjohtajana. Hänellä on vahvaa osaamista, työkokemusta ja halua oppia lisää. Kyynäräinen tuntuu rohkealta, tervejärkiseltä ja osaavalta johtajalta, jonka uskon tulevan toimeen hyvin erilaisten ihmisten kanssa erilaisissa tilanteissa. Kyynäräisen kiinnostus suuntautua tulevaisuudessa kansainvälisiin tehtäviin tietää Lahdelle hyvää. Hän todennäköisesti vahvistaa sekä omiaan että Lahden kv-suhteita tulevina työvuosinaan.

3.
– Kaupunginjohtaja tulee keskittyä kaupungin talouden hoitoon niin, että saamme taloutta tasapainotettua ilman, että aiheutamme huonosti pohdituilla ja valmistelluilla tavoilla enemmän taloudellista ja inhimillistä haittaa korjatessamme myöhemmin säästöjemme vahinkoja. Tästä esimerkkinä sivistyspalveluiden säästöt, jotka liian rajuina aiheuttaa oppilaissa huonovointisuutta, koulupudokkuutta ja syrjäytymistä sekä uuvuttaa henkilöstön.
– Kaupungissa tulee panostaa työllisyyttä ja elinvoimaa lisääviin toimenpiteisiin. Meidän on saatava Lahteen positiivista muuttoliikettä ja työtä sitä tekeville. -Myös kaupungin mainetta laadukkaana opiskelukaupunkina on vahvistettava. Kaupungin hyvässä tuulessa olevaa yritystontti-infran rakentamista on jatkettava ja kaupungin on näyttäydyttävä osaavana ja houkuttelevana tapahtumien järjestäjänä. Lahdesta on saatava vahva viesti maailmalle: tänne kannattaa tulla asumaan, yrittämään, opiskelemaan ja tekemään työtä.

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Jaakko Ripatti: Kirkkoherran työ Launeella oli minulle parasta aikaa työelämässä
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka: Tämä päivä on jo huomenna historiaa
Kaarikadun päiväkodin rakentaminen alkaa muutaman kuukauden päästä
Launeen keskusteluillassa summattiin alueen hyvät ja huonot puolet
Kirjastopalvelujohtaja Salla Palmi-Felin: Launeen kirjastolle etsitään korvaavia tiloja Hennalasta
vt. kaupunginjohtaja Mika Mäkinen: Lahden tunnettuutta pitää vahvistaa ja mielikuvaa rakentaa yhä vetovoimaisemmaksi
Nikkilän kartanosta Lahden kaupunginosaksi -kirja julkaistaan marraskuun lopussa
Liipolan ”likka” Jonna Hakala Hawaiji Ironman -kilpailun ikäluokkansa paras
Launeelainen Juha-Pekka Forsman: Postilaatikkoihin kohdistuva ilkivalta on loputtava!
Niin maailma muuttuu Eskoseni! – Reunasen Nummisuutarit haastaa katsojat uudella tulkinnallaan
Muusikko Lipa Liukkonen: Nyt haetaan uutta vauhtia soolouralle
Sivistyslautakunta mukaan järjestyssäännöillä voi puuttua kännyköiden käyttöön
Miksi Kisapuiston suunnitelmissa on veronmaksajille halvin ja ainoa UEFA 3 -tason suunnitelma jätetty huomioimatta?
FC Lahden Mika Halttunen: Kisapuisto on äärimmäisen tärkeä koko jalkapalloperheelle
Lahden uudeksi kaupunginjohtajaksi valittiin Niko Kyynäräinen
Toimitusjohtaja Heikki Kaunisto: Valokuitu on kaikista luotettavin ja tehokkain tapa siirtää tietoa
Kirjastovirkailija Päivi Partanen: Jokaisella on erilainen lukukokemus samasta kirjasta
Valokuvaaja Antti Sepponen: Lahden dokumentointi valokuvin on lähellä sydäntäni
Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä
ITE-taiteilija Kari Ruotsalainen: Lahtelainen taiteilija olisi kätkenyt selkeän sanoman ympäristötaideteokseen
ARKISTO