Lahtelainen kuvanveistäjä, professori Olavi Lanu kuoli maanantai-aamuna 89-vuotiaana pitkällisen sairauden jälkeen. Olavi Lanu on yksi aikamme kansainvälisesti merkittävimmistä suomalaisista kuvanveistäjistä.
Lanu syntyi Viipurissa vuonna 1925, josta hän myöhemmin muutti Helsinkiin opintojensa perässä. Lanu opiskeli maalausta ensin vuoden Vapaassa taidekoulussa ja sitten Suomen Taideakatemian koulussa, Ateneumissa (1947-1950). Vuosina 1952-1953 Lanu opiskeli Pariisissa kahdessa eri opinahjossa. Vuonna 1956 Lanut muuttivat Lahteen.
Etelälahtelaisille Lanu tuli tutuksi hänen muutettuaan vuonna 1970 Kuhankeittäjänkadulle Patoniittyyn, josta hän löysi itselleen tilavan ateljee-tilan. Talon varastot pursuavat edelleen teosten osia ja muotteja ja pihalla on nähtävillä useita veistoksia. Samoihin aikoihin Lanu toimi myös Launeen yhteislyseon (nyk. Salinkallio) innostavana kuvaamataidon opettajana. Tehtävässä, josta moni etelälahtelainen silloinen oppilas Lanun erittäin hyvin muistaa.
Kuvanveistäjänä Lanun kansainvälisen läpimurto tapahtui Venetsian biennaalissa vuonna 1978, jonne Lanu rakensi luontomiljöön, ”Elämää suomalaismetsissä”. Tätä pidetään alkusysäyksenä taiteilijan koko myöhemmälle tuotannolle.
Olavi Lanu muistetaan parhaiten suurikokoisista veistoksistaan. Kuvanveistomateriaalina Lanu vältti tavanomaisimpia kipsiä ja pronssia ja käytti mm. puuta, kuparia, alumiinia, punasavea, lasikuitua ja betonia. Läheiseksi tyylilajiksi tuli luonnon pintojen jäljittely.
Lanun veistoksia on nähtävillä mm. Lanu-puistossa Lahden Kariniemessä. Lanupuisto syntyi vuosina 1988-92. Luonnonpuiston teokset on sijoitettu metsään, jossa ne ovat ikään kuin osa luontoa. Ne on tarkoitettu löydettäväksi sattumalta. Osa teoksista on saanut sammalpeitettä pinnalleen, mikä on ollut taiteilijan ajatuksenakin; luonnon ja taiteen välisen eron on oltava mahdollisimman korostumaton.
Olavi Lanun merkitystä Lahdelle kuvaa hyvin se, että Lahden keskeinen kävelykatu on nimetty Lanunaukioksi. Aukiolta löytyy myös hänen Lehmus-teoksensa.
Professori Lanusta tuli vuonna 1986 ja vuonna 1998 hänet palkittiin Pro Finlandia -mitalilla.
Taiteilija on lähtenyt, mutta hänen taiteensa elää.
-Petri Salomaa-