Elintarvikeliikkeissä on runsas tarjonta kotiruokien raaka-aineista, mutta harmillisen runsaasti ihmiset ostavat puolivalmiita tai valmisruokia kotiin. Syynä on kiire saada perheelle nopeasti arkipäivän ateria tarjolle tai pieni neuvottomuus lihan, kalan tai vihannesten ja juuresten valmistamisesta ateriaksi nälkäisille.
Ali-Juhakkalan Martta-yhdistyksessä sen perustamisesta alkaen toiminut Julia Kivimäki on huolissaan sekä oman yhdistyksensä tulevaisuudesta, että kotiruoan valmistuksen vähenemisestä. Sen tekemisessä kotitaloudet säästävät varojaan muihin menoihin.
Pakastekaappi on lähes joka kodissa, mihin voi säilöä kotona tehdystä makaronilaatikosta tai pizzasta jäljelle jääneen osan. Erilaisista ruoanlaittotavoista lehdet, TV- ja radio kertovat kilvan, ja siitä miten hauskaa ja yksinkertaista se on.
Onhan se, jos osaa, tuumii moni. Kotona tehty arkiruoka on helppo tehdä, kun oppii perusasiat.

Naapuriapu ja neuvot olivat suurenmoinen asia niin lihapullien pyörityksessä kuin kakun komeaksi kohottaminen omassa uunissa. Julia-rouva oli jo perehtynyt ruoanlaiton saloihin Savon sydänmessä Lapinjärven seudulla. Karjalan Salmista evakkoon lähteneen perheen naiset, äiti ja mummo olivat jo opettaneet tyttärelle piirakan teon ja pataruokien valmistuksen uunissa. Sitä taitoa hän osasi opettaa Marttojen ruokakurssilla muillekin samoin kansanopistossa saamillaan kotitalouden opeilla.
Näin joulun alla, kun hämäläinen imelletty perunalaatikko on jälleen ajankohtainen, oli Julia Kivimäen, silloisen rouva Simpasen opeteltava se tekemään, kun oma pitopalvelu aloitti ensi askelia. Vieläkin hän hymyilee muistolle, kun lämpimässä yön yli imeltynyt perunamuussi vehnäjauhoineen oli muuttunut vellimäiseksi astiassaan. Aviomieskin oli jo murahtanut, että ei pitäisi tehdä, kun ei osaa! Mutta alkusäikähdyksestä selvittiin, maito ja suola lisättiin ja uunista emäntä otti pois hyvin kehittyneet ja imeltyneet laatikot. Samalla reseptillä hän tekee imelletyt perunalaatikot tänäkin jouluna.
Ensi lauantain joulumyyjäisiin Martat toivovat vieraiksi nuoria ihmisiä, jotka kertoisivat, mitkä asiat kotitalouden hoidossa heitä askarruttavat. Niin ruoanlaiton, rahankäytön kuin terveellisen ravinnon oppeihin löytyy Martoilta asiantuntemusta. Jos ei Lahden seudulta sitä löydy, niin kursseille saadaan muitten ohella Marttaliitosta valovoimainen toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä kertomaan trendikkäästä nykyihmisestä ja kodista.
Jos mielenkiintoa riittää, ruoanlaittokursseja Martat järjestäisivät nuorille teini-ikäisille erikseen. Nuoret perheet voisivat tuoda kursseille lapset mukanaan, pienokaiset saisivat valmistaa isän tai äidin ohella omat piparit ja sämpylät.
Ali-Juhakkalan Martat pitävät Patoseudun toimintakeskuksessa tulevana lauantaina 10.12. joulumyyjäiset kl 12 -16.
Marja-Liisa Niuranen