Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä

kuva: Aluevaltuutettu Seppo Korhonen haluaisi kohtuullista tavallisten päijäthämäläisten terveyskeskusmaksuja taloudellisesti haastavassa tilanteessa.


Aluevaltuutettu Seppo Korhonen (Pro Lahti) esitti kesäkuussa, että päijäthämäläiset aluevaltuutetut kohtuullistaisivat asiakasmaksuja. Kesäkuun aluevaltuuston kokouksessa Korhonen esitti, että terveyskeskusmaksuja puolitettaisiin. Hän muistutti kollegojaan, että nämä maksut koettelevat ennen kaikkea heikoimmin toimeentulevien ja enemmän sairastavien terveyttä sekä toimeentuloa.
– Maakuntamme loistaa Suomen maksuhäiriöisten listan kärjessä 10 prosentilla aikuisväestöstä ja yksi merkittävin syy on nimenomaan rästiin jääneet asiakasmaksut

Useat talousennusteet ovat luvanneet Suomen talouteen nollakasvua kuluvalle vuodelle ja ensi vuodelle. Sen lisäksi rakennusteollisuutta koettelee suuret taloudelliset haasteet ja se tarkoittaa, että työttömien määrä nousee paljon ensi talven aikana. Lahdessa on yhä edelleen työttömiä yli 13 prosenttia työikäisestä aikuisväestöstä.
– Esitys on todellakin jäänyt kannatusta vaille, vaikka valtuustossa istuu vaaleissa maksutonta terveyskeskusta luvanneita valtuutettuja. Vaikea on päästä vastustajien pääkopan sisälle, mitä he miettivät. Esitykseni ohitettiin vaieten.

Korhosen mielestä päijäthämäläisillä aluevaltuutetuilla ei ole olemassa kokonaiskäsitystä siitä, kuinka taloudellisesti haastava tilanne monella pientuloisella ja sairaalla ihmisellä täällä hetkellä on.
– Se ei ainakaan päätöksissä näy. Asiakasmaksuista on tietyin perustein saatavissa helpotusta, mutta siitä ei riittävästi tiedoteta ja sen hakeminen on tehty vaikeaksi, vaikka asia olisi järjestettävissä jo hoitoon hakeuduttaessa.

Oikea-aikainen hoito viivästyy

– Kohtuuttomat asiakasmaksut yhdessä lääkeomavastuineen ja matkakuluineen, ovat monelle pienituloiselle este oikea-aikaiseen hoitoon hakeutumiselle, mikä kostautuu terveyden romahtamisena ja erikoissairaanhoidon kasvavina kuluina.

Korhonen ihmettele, miksi päättäjät eivät näe yhteiskunnallista kokonaistilannetta omaa napaansa pidemmälle.
– Sormella osoittamatta tämä ongelma vaivaa niin paikallistasolla kuin valtakunnallisestikin. Olen aina ihmetellyt sitä tehokkuutta, millä valituksi tulleet otetaan byrokratian syleilyyn ja heistä muokataan virkakapulaa sopertavia sopeutujia.

Terveyskeskusmaksujen kohtuullistaminen olisi ollut mahdollista kuitata hyvinvointialueen konsulttipalkkioita leikkaamalla.
– Olen esittänyt terveyskeskusmaksujen puolittamista maksimistaan, jonka talousarvioon jättämä lovi noin 1,4 miljoonaa voidaan paikata 12 miljoonan euron konsulttipalkkiopotista. Suuri osa tuosta summasta on muuta kuin hoitoon liittyvää konsultointia.

Petri Görman

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 kommentti “Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä

  1. Seppo Korhonen taitaa olla ainut aluevaltuustoon valittu joka ajaa pienen ihmisen asiaa. kyllä luulisi vasemmistolle ja demareille tälläinen esitys kelpaavan että pitäisi kyllä kannattaa noin hyvää esitystä mutta ei maistu.

Ajankohtaista

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
ARKISTO