Syyskesäisen auringon soittaessa omaa lämmintä säveltään ja Yli-Mäkelän tilan kuivurin humistessa omaansa, aloitti Renkomäen koulun oppilaista koostuva kuoro laulunsa: ”Yhdessä on hyvä olla, yhdessä voi levähtää, yhdessä on turvallista opetella elämää”.
Lauantaina 29.8. vietettiin Renkomäkipäivää monipuolisella ohjelmalla Renkomäen seurakuntakodilla, kirjastossa ja koulun piha-alueella. Seurakuntakodilla oli mahdollisuus osallistua askarteluun ja teatterin alkeisiin. Seurakunnan Missiokaupan pöydästä sai ostaa monenlaisia käsitöitä. Nälkäisiä ravittiin Renkomäen Marttojen keitto-ruokailulla ja Renkomäen omakotiyhdistyksen kahvituksella.
Kirjastossa oli tietokilpailuja, arpajaisia ja parkkipaikalla peräkonttikirppis. Ihan oikeaa kirjailijaakin oli mahdollisuus tavata. Partiolaiset paistoivat koulun pihalla lettuja ja poni- ja hevosratsastustakin oli mahdollisuus kokeilla. Ruduksen ja Keraplastin tuella saatiin myös Puksu-juna ilahduttamaan kyläläisiä.
– On hieno asia olla porukassa -yhdessä saamme paljon aikaan, saamme palvella omilla lahjoillamme täällä tänään. Joku tulee laulamaan, soittamaan kitaraa, keittämään soppaa, joku askartelee ja kuka mitäkin -yhdessä saadaan aikaan monenlaista, totesi Launeen seurakunnan pastori Pauliina Hatakka avajaispuheessaan.
Koulun kuoroa ohjannut opettaja Jaana Vanamo kertoo aloittaneensa 28. työvuotensa Renkomäen koulussa. Hän iloitsee siitä että koululaisista saa vuodesta toiseen innokkaita laulajia erilaisiin tilaisuuksiin, kuten nyt tällä kertaa Renkomäkipäivään. Vanamo on aina pitänyt Renkomäkipäivästä tapahtumana, koska siellä tapaa aina entisiä oppilaita vuosienkin takaa. Tälläkin kertaa erityistä iloa tuotti kohtaaminen Pauliina Nurmisen ja hänen tyttärensä Ainon kanssa, he molemmat kun ovat olleet Jaanan oppilaita.
Missiokaupan myyntipöydällä monien tuotteiden joukossa oli värikkäitä villasukkia ja lennokkaalla tyylillä taiteiltuja kartta-aiheisia paitoja. Missiokaupan Vapaaehtoistyöntekijänä toimiva Marjatta Ruohonen kertoi villasukkien olevan Marianne Valolan suunnittelemaan ”Lahen raita”-kuosiin tehtyjä. Paitojen grafiikan on taiteillut Valolan poika Lauri, jota ei suotta ”karttataiteilijaksi” kutsuta.
Lastenohjaaja Marita Määttä kertoi seurakunnan päiväkerhotoiminnan monipuolisesta tarjonnasta. Normaalisti päiväaikaan toimivien päiväkerhon, avoimen päiväkerhon ja perhekerhon lisäksi suurta suosiota nauttii 1-2 luokkalaisten iltapäiväkerho, jossa käy on päivittäin lähes 40 lasta.
Seurakuntakodin salissa kuului puheensorinan, Renkomäen Marttojen keittolounaan sekä omakotiyhdistyksen kahvituksen tahdittama ruokailuvälineiden kilke. Oman annoksensa ääressä työskennellyt Petri Räty kertoi tulleensa paikalle sattumalta. Petri kertoi muuttaneensa Renkomäestä kymmenkunta vuotta sitten pois, mutta kirjasto on edelleen säännöllisten vierailujen kohteena, kuten myös tälläkin kertaa. Vaikka Renkomäkipäivä ei muualla asuvalle olekaan niin tuttu tapahtuma, oli mukavaa kun sai tilaisuuden vierailla seurakuntakodissa alakouluvuosien jälkeen.
Matkalla kirjastolle on tilaisuus rupatella hetki Veli Kaksosen kanssa, jonka tytär Linne seuraa Atte ja Pauliina Nurmisen lemmikkikanan ja neliviikkoisten pikku tipujen touhuja. Veli ja Linne ovat Renkomäkipäivässä jo kuudetta kertaa peräkkäin.
Erkki Martikainen muutti perheensä kanssa Joensuusta Renkomäkeen 50-luvulla. Renkomäen kansakoulun, ammattiin kouluttautumisen, perheen perustamisen ja työelämän vuosien jälkeen oli mahdollisuus keskittyä nuoruuden haaveeseen, kirjoittamiseen. Martikainen kirjoitti esikoisteoksensa ”Voihan pojat” jo 90-luvulla.
Kirjaston johtava virkailija Maiju Haapaniemi iloitsi mahdollisuudesta saada kirjastoon vierailulle ihan oikea kirjailija. Kirjastossa riittää vilskettä ja vilinää kun koulut ovat alkaneet. Renkomäen koulun kanssa on tiivis yhteistyö, jonka yhtenä muotona ovat luokkien päivittäiset vierailut. Oppilaat hakevat luokkiin ”pulpettikirjoja”, käyvät kirjaston lukupiirissä ja tiedonhaun opastuksessa.
– Tietokoneet ja kännykät eivät ole latistaneet lasten lukuintoa, päin vastoin, kirjastosta haetaan relevanttia tietoa. Kirjasto on osa koulun oppimisympäristöä. Puhummekin sellaisesta Renkomäen oppimiskeskuksesta, joka koostuu koulusta, kirjastosta ja päiväkodista, jossa meillä on toimiva saumaton yhteistyö, kertoo Haapaniemi.
Kirjasto vetää edelleen myös aikuisia puoleensa. Maiju Haapaniemi pitää myös aikuisille kerran kuukaudessa kokoontuvaa lukupiiriä, johon esimerkiksi Erkki Martikainen on luvannut tulla vierailevaksi kirjailijaksi.
Aurinko paistaa ja luo peräkonttikirppiksen toimintaan kaupankäyntiä edistävät puitteet. Pikaisen tarkastelun perusteella näyttää siltä että keskeisimpänä myyntiartikkelina ovat vaatteet ja lelut, mutta näyttää joukossa olevan jopa polkupyöriä. Ehkä rajoittavana tekijänä onkin vain autojen takakonttien koko. Oman myyntipöytänsä ääressä oleva Juho kertoo olleensa jo kaksi kertaa aiemmin mukana ja kauppa on käynyt aina hyvin.
– Semmoiset 20-100 euroa on aina tullut, joten kannattaa kyllä tulla tänne, kertoo Juho.
Vielä ehtii käydä koulun pihalla partiolaisten järjestämillä lettukesteillä. Lähteen vartijat- ja Lähteen siskot -lippukuntia edustavat Partion johtajat Petri Isoluoma ja Nina Uosukainen, sekä Lippukunnan johtaja Mikko Lauhiainen kertovat lettujen paiston yhteydessä tämän päivän partiotoiminnan haasteista Lahdessa.
– Vetäjiä on vähän mutta lapsia on paljon. Toivoisimme saavamme apujoukkoja, jotta toimintaa voisi järjestää esimerkiksi Renkomäessä, jossa olisi varmasti paljon kiinnostusta partiotoimintaan, Petri Isoluoma kertoo.
Aika käy ja on aika rientää päivän viimeiselle Puksu-juna -ajelulle. Arto Sipilän omistaman ”junan” ohjaksissa usein aiemminkin tavattu Jorma Rantanen kertoo että näin pitkä ajoneuvo vaatii ajoneuvoyhdistelmän ja linja-auton ajon mahdollistavan ajokortin.
– Minulla onkin kaikki kirjaimet kortissa, kertoo Rantanen
Puksu-junan palatessa kierrokseltaan, oli aika heiluttaa Renkomäkipäivästä koteihinsa palaaville kyläläisille tervehdyksenä: tullaanhan ensi vuonna uudestaan!
Launeen srk Renkomäen aluetyöryhmän puolesta: Olli Leivo jr
Kuvat: Bogdan Malyagin