Salinkallion koulurakennus jää pois opetuskäytöstä tämän vuosikymmenen lopussa, kun opetus siirtyy Launeelle rakennettavaan uuteen yhtenäiskouluun. Jo tätä ennen kaupungin virkamiesten suunnittelupöydälle nostetaan tämän alueen tulevaisuuden suunnittelu. Vielä alueen ja tontin kohtalo ei ole noussut virkamieskeskusteluun.
– Jos alueelle haetaan suurempia muutoksia, niin silloin keskustellaan kaavamuutoksesta, koska tällä hetkellä voimassa oleva yleiskaava asemakaava on vuodelta 1955, kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilainenkertoo.
Kaupunginarkkitehdin mukaan kaikkien yli 13 vuotta vanhojen kaavojen ajanmukaisuus pohditaan nykyisin muutostilanteissa.
– Salinkallion koulu on kuitenkin luokiteltu kulttuurihistoriallisesti merkittäväksi rakennukseksi. Sen purkaminen ei onnistu ilman, että vanhaa kaavaa arvioidaan.
Nykyisellä koulun tontilla olisi mahdollista laajentaa myös hieman etelän suuntaan.
– Urheilukenttä on puistoaluetta ja se ei siis kuulu koulun korttelialueeseen. Se on yleinen virkistysalue kaikille launeelaisille.
Mahdollisesti toisenlaiseen käyttötarkoitukseen
– Uskon, että opetustoiminnan päättymisen jälkeen pohditaan, millaiseen tarkoitukseen rakennusta voidaan käyttää. Jos uuden käyttötarkoituksen vuoksi rakennus tarvitsee esimerkiksi laajennusosan, niin tonttia on voi olla mahdollista hieman laajentaa.
Kaupunginarkkitehti ei usko, että tontille kaavoitettaisiin pientalorakentamista, ellei koulurakennusta jouduta erityisesti perustellusta syystä purkamaan.
– Sisätilojen muutostyöt vaativat myös kaavamuutoksen.
Vanhat koulurakennukset ovat haasteellisia kaavoittajalle Karvinen-Jussilaisen mukaan, koska ne useimmiten ovat kulttuurihistoriallisesti merkittäviä suojelukohteita.
– Lahden kaavoittajat ovat kuitenkin joutuneet pohtimaan viime aikoina paljon vanhojen rakennusten käyttötarkoituksia. Esillä ovat olleet muun muassa Kivimaan ja Tiirismaan koulut. Esimerkiksi linja-autoaseman kohdalla on päädytty väljään kaavamerkintään sen toiminnan osalta, koska luoville ratkaisuille on haluttu antaa tilaa muutosprosessissa.
Tärkeintä kaavoittajan näkökulmasta on ollut rakennuksen säilyminen.
Salinkallion koulun kohtaloa pohditaan virkamiestasolla myöhemmin yhdessä museon ja tilakeskuksen virkamiesten kanssa.
– Saattaa olla, että se on ajankohtaista vasta kahden tai kolmen vuoden kuluttua.
Ihmisten mielipiteitä kuunnellaan
– Sitten, kun kaavoitusprosessi lähtee liikkeelle, niin järjestämme alueella kuulemistilaisuuden.
Kaupunginarkkitehdin mukaan Kiveriön koulun tontille oli suunniteltu kerrostalorakentamista, mutta tämä mahdollisuus poistettiin kaavasta paikallisten ihmisten mielipiteiden vuoksi.
– Omakotiyhdistysten kanssa käytyjen rakentavien keskustelujen perusteella päädyimme ratkaisuun, joka mahdollistaa vain pientalorakentamisen alueelle.
– Uskon, että löydämme ratkaisun myös Salinkallion koulun alueen mahdollisiin kaavamuutoksiin keskustelemalla alueella asuvien ihmisten kanssa. He tuntevat kuitenkin alueen mahdollisuudet meitä virkamiehiä tarkemmin.
Petri Görman