Kuva: Launeella älypyörätien pinta on sula myös talvella, koska sen ajoradan pinta käsitellään lumenajon yhteydessä kaliumformiaatilla.
Kaliumformiaattia on käytetty ensimmäisen kerran Lahdessa talvikaudella 2017-2018 keskustan urakka-alueella.
– Kemiallisia liukkaudentorjunta-aineita on varmasti muitakin, mutta suolan korvaavana materiaalina kaduilla ja maanteillä kaliumformiaatti on käytetyimpiä aineita, Lahden kaupungin katupäällikkö Mika Lastikka toteaa.
Pohjaveden muodostumisalueella Launeella käytetään tätä kemikaalia.
– Taustalla on ollut vesiensuojeluviranomaisten jo pitkään esille tuoma huoli tärkeiden pohjavesiemme tilasta. Siksi olemme korvanneet suolan kaliumformiaatilla.
Lastikan mukaan keskusteluissa on nostettu esille ympäristönsuojelulaki, jossa on selkeä kirjaus pohjavesien pilaamiskiellolle.
– Tutkimukset osoittavat, että suolan käyttö todennäköisesti näkyy pohjavesiemme kasvavina kloridipitoisuuksina. Siksi päädyimme ratkaisuun, jossa suolan käytöstä luovutaan.
Vesiensuojeluviranomaisten mukaan kloridi kertyy maaperään, pohjavesiin sekä avovesistöihimme.
– Kloridilla on tutkimusten mukaan haitallisia vaikutuksia.
Kaupunki ei ole neuvotellut tästä muutoksesta Lahti Aqua Oy:n kanssa.
– Muutostavoite on asetettu vesiensuojeluviranomaisen taholta. Materiaalin hankkijan lähtökohta on ollut kaliumformiaatin käytölle, että se on lakien ja asetusten mukainen.
– Tutkimustietoa kaliumformiaateista löytyy myös paljon ja siihen allekirjoittanut on tutustunut varmistaakseen, että materiaalin toimittajan kertomille ominaisuuksille on katetta.
Kaliumformiaatti on turvallinen tuote
Lahden kaupungin vesiensuojelupäällikkö Ismo Malin kertoo, että valtakunnallisissa vesienhoitosuunnitelmissa ja Lahden seudun pohjavesien hoitosuunnitelmassa on esitetty yhtenä tärkeimmistä toimenpiteistä siirtyä pohjavesialueilla suolan korvaaviin liukkaudentorjuntamenetelmiin, kuten kaliumformiaatin käyttöön.
– Kaliumformiaatti on pohjavesien kannalta turvallinen tuote. Perinteisestä suolauksesta on aiheutunut pohjaveden kloridipitoisuuksien nousu Lahdessakin monin paikoin yli ympäristönlaatunormin.
Vesiensuojelupäällikön mukaan erilaisten kemikaalien käyttöä on tarkkaan harkittava pohjavesien muodostumisalueella.
– Jakeluasemat ovat aiheuttaneet monilla pohjavesialueilla muun muassa MTBE-pitoisuuden nousua. Pesulat ja eräät muut toiminnot ovat aiheuttaneet liuotinaineiden päästöjä pohjaveteen. Kaliumformiaatin käytöstä liukkauden- tai pölyntorjuntaa ei aiheudu tutkimusten mukaan haittaa ympäristölle.
Petri Görman
Tässä puhutaan pohjavesistä, mikä on hyvin tärkeä asia. Mietin myös maaperän eliöstön kohtaloa. Miten kaliumformiaati siihen vaikuttaa?