Salpausselän kisat 100 vuotta: Yli tuhat vapaaehtoista mahdollistavat Salpausselän kisat


Omalähiö lehti tavoitti kiireisen Lahden hiihtoseuran toiminnanjohtaja Janne Marvailan viikkoa ennen kisojen H-hetkeä ja uteli hänen mietteitään niin menneistä kuin tulevistakin Salpausselän kisoista ja niiden tulevaisuudesta.

Milloin olit itse ensimmäisen kerran Salppurin kisamontussa? Kuvaile tunnelmia.
– Vuonna 1968 kolme vuotiaana koko perheen voimin. Pienestä pojasta kaikki oli valtavan suurta ja ihmeellistä. Ilotulitus oli jännittävä ja ehkä vähän pelottavakin asia.

Mikä on koulutuksesi ja mitä teit ennen valintaasi LHS:n toiminnanjohtajaksi?
– Olen koulutukseltani liikuntatieteen maisteri ja olen tehnyt työurani pääasiassa urheilun järjestöelämässä. Olen työskennellyt kymmenisen vuotta Suomen hiihtoliitossa mäkihypyn ja yhdistetyn lajijohtajana sekä kymmenisen vuotta Suomen golfliiton valmennuksen johtajana.

Miten saatte lahtelaiset katsojat taas palaamaan kisamonttuun entisten huippuvuosien tapaan ja millainen on katsojaodotuksenne nyt juhlavuonna?
– Olemme suunnanneet merkittäviä panostuksia viestintään ja näkyvyyteen sekä kaupungilla että verkkoympäristössä. Vastaanotto 100v juhlakisoille on ollut lahtelaisilta erinomaista. Juhlakisoissa on myös paljon oheisohjelmaa, joka kiinnostaa varmasti itse urheilukilpailuiden lisäksi kaikenlaisia kisavieraita. Viime vuonna kisoissa kävi 35 000 kisavierasta ja kyllä tänä vuonna odotuksemme ovat korkeammalla.

Miten lahtelainen nuoriso saataisiin innostumaan taas mäkihypystä ja palauttamaan Suomen kadonnut mäkimaine?
– Lahtelainen mäkihyppy on hyvässä nosteessa. Karpalossa harjoittelee viikoittain yli 60 junioria ja uusia harrastajia tulee jatkuvasti lisää. Seurassamme on viimeisen kuuden vuoden aikana tehty kovasti töitä tämän asian eteen ja se näkyy harrastajamäärissä. Kyllä lentäminen kiinnostaa pieniä tyttöjä ja poikia, niin kuin se on aina tehnyt.

Lausuit Timo Taulon julkaisemassa hienossa juhlajulkaisussa Kaikkien aikojen hiihtokilpailut että strategianne ensi vuosisadalle on ”Suomen paras lumella”. Tarkenna slogania hiukan meille taviksillekin?
– Lahden Hiihtoseuran strategia on olla Suomen paras lumella. Se kuvastaa sitä asennetta millä seurassa toimimme kaikilla toiminnan osa-alueilla. Olemme Suomen suurin hiihtoseura ja haluamme olla tiennäyttäjä niin urheilullisesti, kuin kilpailuiden järjestämisenkin näkökulmasta.

Toteutuisivatko Salpausselän kisat ilman vapaaehtoisia? Paljonko heitä työskentelee kisaorganisaatiossa tänä vuonna?
– Yksiäkään järjestetyistä Salpausselän kisoista ei olisi järjestetty ilman vapaaehtoisia. Tämän kokoluokan tapahtumaa ei ole mitenkään mahdollista järjestää ilman ammattitaitoista vapaaehtoisten joukkoa. Tänä vuonna vapaaehtoisia on noin 1100 henkilöä. Järjestämme myös vuosittain muita suuria kansainvälisiä tapahtumia mm. Finlandia-hiihto on järjestetty 50 kertaa. Järjestämme vuosittain myös Continental-Cupin kilpailut.
Tänä vuonna järjestimme Hopeasomman loppukilpailut, johon osallistui yli 700 nuorta ja neljän viimeisen vuoden aikana olemme olleet järjestämässä kaksia pohjoismaisten lajien nuorten MM-kilpailuja sekä viime talvena nuorten olympiafestivaalien mäkihypyn ja yhdistetyn kilpailuja. Kaikki nämä tapahtuvat tarvitsevat valtavan määrän vapaaehtoistyötä.

Millaista oheisohjelmaa Salppuri tarjoaa juhlavuonna?
– Tänä vuonna on todella monipuolista oheisohjelmaa mm. perinteinen after ski, ilotulitus, helikopterilennätys, nosturilla pääsee 90 metrin korkeuteen, maittavaa ruokaa ja juomaa, karaokea, lapsiperheille on omaa ohjelmaa Karpalon alueella. Myös lauantain iltamäessä vanhoja perinteitä elvytetään mutta se pitää itse tulla kokemaan.

Miten Lahden kaupunki on tukennut LHS:n toimintaa ja millaista mainehyötyä se voi tavoitella?
– Lahden Hiihtoseura saa vuosiavustuksia Lahden kaupungilta samalla tavalla, kuin muutkin lahtelaiset urheiluseurat. Salppurin kisoissa Lahden kaupunki on aina ollut vahvasti mukana kisajärjestelyissä. Kaupungin liikuntatoimi huolehtii maailmanluokan kilpailuolosuhteet kuntoon. Olemme käynnistäneet kahdeksansien pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailuiden hakuprosessin yhdessä Lahden kaupungin ja Suomen hiihtoliiton kanssa. Missään muualla maailmassa ei ole järjestetty mäkihypyn, yhdistetyn ja maastohiihdon MM-kilpailuita näin montaa kertaa.

Salpausselän Kisojen yhteydessä kaupunki saa erittäin suurta medianäkyvyyttä kymmenien miljoonien TV-katsojien kautta sekä kaikki lähiseudun majoitusliikkeet ovat loppuun myytyjä. Niin joukkueet kuin kisavieraatkin käyttävät kaupungissa olevien yrittäjien palveluita runsaasti. Tämän kokoluokan tapahtumilla on positiivinen aluetaloudellinen vaikutus.

Järjestetäänkö Lahdessa kahdeksannet MM-kisat vuonna 2029?
(aiemmat 1926, 1938,1958,1978, 1989,2001 ja 2017)

– Jos minä päättäisin, niin kyllä järjestetään. Tässä asiassa eletään jännittäviä hetkiä. Toukokuu alussa tiedämme onko meillä kilpailijoita tässä hakuprosessissa. Lopullinen päätös kisajärjestäjästä saadaan vuoden 2024 toukokuun lopussa kansainvälisen hiihtoliiton kongressissa Reykjavikissä.

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Jaakko Ripatti: Kirkkoherran työ Launeella oli minulle parasta aikaa työelämässä
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka: Tämä päivä on jo huomenna historiaa
Kaarikadun päiväkodin rakentaminen alkaa muutaman kuukauden päästä
Launeen keskusteluillassa summattiin alueen hyvät ja huonot puolet
Kirjastopalvelujohtaja Salla Palmi-Felin: Launeen kirjastolle etsitään korvaavia tiloja Hennalasta
vt. kaupunginjohtaja Mika Mäkinen: Lahden tunnettuutta pitää vahvistaa ja mielikuvaa rakentaa yhä vetovoimaisemmaksi
Nikkilän kartanosta Lahden kaupunginosaksi -kirja julkaistaan marraskuun lopussa
Liipolan ”likka” Jonna Hakala Hawaiji Ironman -kilpailun ikäluokkansa paras
Launeelainen Juha-Pekka Forsman: Postilaatikkoihin kohdistuva ilkivalta on loputtava!
Niin maailma muuttuu Eskoseni! – Reunasen Nummisuutarit haastaa katsojat uudella tulkinnallaan
Muusikko Lipa Liukkonen: Nyt haetaan uutta vauhtia soolouralle
Sivistyslautakunta mukaan järjestyssäännöillä voi puuttua kännyköiden käyttöön
Miksi Kisapuiston suunnitelmissa on veronmaksajille halvin ja ainoa UEFA 3 -tason suunnitelma jätetty huomioimatta?
FC Lahden Mika Halttunen: Kisapuisto on äärimmäisen tärkeä koko jalkapalloperheelle
Lahden uudeksi kaupunginjohtajaksi valittiin Niko Kyynäräinen
Toimitusjohtaja Heikki Kaunisto: Valokuitu on kaikista luotettavin ja tehokkain tapa siirtää tietoa
Kirjastovirkailija Päivi Partanen: Jokaisella on erilainen lukukokemus samasta kirjasta
Valokuvaaja Antti Sepponen: Lahden dokumentointi valokuvin on lähellä sydäntäni
Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä
ITE-taiteilija Kari Ruotsalainen: Lahtelainen taiteilija olisi kätkenyt selkeän sanoman ympäristötaideteokseen
ARKISTO