Useat pienempien puolueiden edustajat ovat nostaneet Lahdessa julkiseen keskusteluun valtuustotuen oikeudenmukaisuuden. Valtuustuen koetaan suosivan suurimpia puolueita ja antavan niille etulyöntiaseman esimerkiksi vaalien yhteydessä.
Kuntalain mukaan valtuutetut voivat muodostaa valtuustoryhmiä ja ryhmän voi muodostaa yksikin valtuutettu. Valtuustotuella parannetaan valtuustoryhmien toimintaedellytyksiä. Jokaiselle valtuustoryhmälle maksettiin 2000 euroa ja 1 000 euroa valtuutettua kohden vuonna 2018. Tuki maksetaan toteutuneiden kustannusten mukaan laskua vastaan. Tätä asiaa on viimeksi käsitelty kaupunginhallituksen kokouksessa viime vuoden tammikuussa.
Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Jenna Koskelo kertoo, että he saivat valtuustoryhmätukea 2696 euroa viime vuona.
– Tuella on järjestetty kaikille avoin sisäilmaseminaari. Olemme maksaneet seminaarista aiheutuneita puhujapalkkioita asiantuntijoille sekä mainoskuluja. Lisäksi tukea on käytetty toripaikka- ja tilavuokriin. Näissä tilaisuuksissa on kohdattu kaupunkilaisia.
Koskelon mielestä keskustalaisten käyttämä valtuustotuki kestää myös moraalisen pohdinnan.
– Tulisimme toimeen ilman tätä tukea, mutta silloin ei olisi mahdollista järjestää esimerkiksi sisäilmaseminnaria. Tapaisimme myös kaupunkilaisia vähemmän.
Myös kaupunginhallituksessa istuva Koskelo muistuttaa, että valtuustotukea maksetaan valtuutettujen määrän mukaan kuitteja vastaaan.
– Rahanjako tapahtuu ryhmille yhteisesti sovittujen pelisääntöjen mukaan.
Valtuustoryhmän puheenjohtajan mukaan humaaneihin kohteisiin jaetaan rahaa myös valtuuston päätöksillä.
– Kohteita ja tarpeita toki on enemmän kuin jaettavia euroja sinällään, joten tämäkin summa toki saataisi jaettua muutenkin, mutta mikäli valtuustotuki käytetään demokratian ja kaupunkilaisten osallisuuden mahdollistamiseksi, emme näe tässä ristiriitaa.
Keskustan ryhmässä on myös keskusteltu siitä, onko valtuustotuen nostaminen oikeudenmukaista.
– Kohtuulliselle tuelle on katsottu olevan meidän ryhmässä perusteet.
Tilavuokriin ja toimistolaitteisiin valtuustotukea
Vihreät saivat vuonna 2018 valtuusto tukea 7371euroa. Tukea on käytetty kuntalaistapaamisiin, valtuustoryhmän ja luottamushenkilöiden tapaamisiin sekä toimiston ja sen toimistolaitteiden vuokraamiseen valtuustoryhmän käyttöön.
– Olemme myös käyneet valtuustoryhmän kanssa tutustumassa muun muassa palveluverkkoon eri puolilla Lahtea sivistystoimialan palveluverkkoselvityksen yhteydessä, valtuustoryhmän puheenjohtaja Salla Palmi-Felin toteaa.
Tuki on tärkeä ryhmän toiminnan mahdollistaja.
– Toki tarvittaessa pärjäisimme ilmankin, mutta se vaikuttaisi kyllä toimintamahdollisuuksiimme.
Valtuustotuesta ei kukaan yksittäinen henkilö saa Palmi-Felinin mukaan taloudellista etua, eikä sitä saa käyttää myöskään vaalityöhön, joten näen valtuustoryhmätuen suurimpana etuna demokratian edistämisen ja sen kautta voimme järjestää vaikka juurikin kysymyksessä mainittuja päättäjien kohtaamisia toreilla ja muissa tilaisuuksissa.
– Järkevästä tuen määrästä on kyllä hyvä keskustella säännöllisesti, emmekä vihreissä näe esimerkiksi tarvetta tuen korottamiselle.
Vihreät sijoittaisivat vaihtoehtoisesti 9000 euron tuen esimerkiksi harrastustakuun toteuttamisen kuluihin.
Valtuustotuen oikeutusta on pohdittu Vihreiden ryhmässä pohdittu.
– Sen määrästä keskusteltaessa olemme olleet yksimielisiä siitä, että tuki on tärkeä ryhmien toimintamahdollisuuksille, mutta nykyisellään jo varsin riittävällä tasolla.
Järjestötoimintaan ja kansalaisvaikuttamiseen
Vasemmistoliitolle on myönnetty vuonna 2018 valtuustotukea 4 771 euroa avustussäännön mukaisesti.
– Tukea on käytetty avointa demokratiaa ja kansalaisvaikuttamista vahvistavan järjestötoiminnan tukemiseen ja se on kohdennettu pääasiassa tilavuokriin. Avoin demokratia ja kansalaisten vaikutusmahdollisuudet edellyttävät avoimia tilaisuuksia, asiantuntijakuulemisia ja asioiden käsittelyä yhdessä, valtuustoryhmän puheenjohtaja Elisa Lientola kertoo.
Ilman ryhmätukea Vasemmistoliitto ei pystyisi järjestämään juurikaan yleisötilaisuuksia ja avoimia kokouksia, mikä kaventaisi demokratiaa ja kaupunkilaisten vaikuttamismahdollisuuksia.
– Uskomme, että ihmiset arvostavat mahdollisuutta vaikuttaa ja sitä että heidän valitsemansa päättäjät perehtyvät huolella kaupungin asioihin.
Valtuustoryhmien tuki jaetaan ryhmän valtuutettujen määrän mukaan tarkoitusta vastaavia menotositteita vastaan.
– Kaupunginvaltuusto jakaa ja lautakunnat tarkemmin kohdentavat vuosittain satoja miljoonia, myös humaaniin toimintaan. Meidän tavoitteemme on mahdollisimman sosiaalisesti oikeudenmukainen kaupunki, jossa toteutuu myös ympäristökestävyys ja pyrimme päätöksiin, jotka vaikuttavasti vähentävät köyhyyttä ja eriarvoisuutta ja takaavat aidosti kaikille hyvän, turvallisen arjen sekä mahdollisuuden koulutukseen ja hoivaan.
Vasemmistoliitosta muistutetaan, että he eivät olleet päättämässä nykyisestä valtuustotuesta, joka korvasi aiemman, vähemmän läpinäkyvän käytännön kuitata kaupungin piikkiin tilaisuuksien kuluja, mikä ei kohdellut järjestöjä tasapuolisesti eikä ollut avoin.
– Olemme keskusteluissamme pohtineet kestävää ja kohtuullista tuen tasoa.
Petri Görman
1 kommentti “Keskusta, Vihreät ja Vasemmistoliitto kannattavat kohtuullista valtuustotukea”