Viime maanantaina käytiin Lahden pääkirjaston auditoriossa tiukka keskustelu kulttuuriväen ja kirjaston johdon välillä. Alkupanoksen illan järjestämisestä antoi uutinen, jonka mukaan kirjastosaliin oltaisiin suunnittelemassa esiintymiskoroketta ja karaoke-tapahtumia. Kirjoja poistettaisiin tuhansittain ja kirjahyllyjä häviäisi suhteessa poistuviin kirjoihin. Tuleva kirjastolaki vaatisi kaikenlaisia väen tapaamisia. Viime vuonna pääkirjastossa kävi eri tapahtumissa yli 20 000 osanottajaa. Kuntalaiset lainasivat kirjoja ja muuta materiaalia monisatakertaisen määrän asukaslukuun verrattuna.
Kirjastotoimenjohtaja Marja Malminen ja kirjallisuus- ja tietopalvelupäällikkö Salla Palmi-Felin vastasivat kirjaston puolesta lukuisiin kulttuuriväen tekemiin kysymyksiin. Runsas kymmenen lahtelaista kulttuuriyhdistystä olivat delegoineet keskustelun johtamisen Lahden Runomaraton ry:n puheenjohtaja, kouluneuvos Rauno Kurjelle ja pääsihteeri Sanna Virralle. Kirjaston johdon selvityksen mukaan kirjaston pitää uudistua ajan hengen mukaan.
Nuoret kaupunkilaiset eivät nykyisin tule lainaamaa kauno- tai tietokirjallisuutta runsain joukoin vaan osa hakee tietonsa nykyaikaisten nettiviestimien kautta. Kirjahyllyistä poistetaan neljännes, niin tehdään tilaa sohvaryhmille. Kirjojen lainaukset ovat vähentyneet viimeisen kymmenvuotiskauden aikana kolmanneksen. Karaoke-tilaisuuksia pidetään ainakin toistaiseksi kirjaston toisen kerroksen tietotekniikassa, missä on tarvittavat välineet, mutta työskentelysoppia tutkijoille ja opiskelijoille alakerrassakin säilyy, lupasi johtaja. Karaoke-jutuissa ei Lahden kaupuginkirjasto ole yksin. Se on yli maan kulkeva ”villitys” kirjastoissa.
Kysymyksiin, mitkä tahot ovat tulevaa kirjastouudistusta suunnitelleet ja kuka päättää kirjojen hankinnasta sekä poistoista, ei saatu selkeää vastausta. Malminen totesi, että uudistamisesta on keskusteltu talon henkilöstöryhmien kanssa. Yleisön kysymykseen, miksi kirjaston asiakkaista ei ole muodostettu julkisella kuulutuksella asiakasraatia? vastauksena todettiin, että sitä yritettiin kutsua kokoon, mutta keskipäivän tapahtumiin ei löytynyt tarpeeksi tulijoita.
Vaikka yleisö osittain ymmärsikin syyt kirjastomateriaalin hävittämiseen ja kirjavarastoinnin rajallisuuteen, niin ymmärrystä ei saanut esimerkiksi vanhojen tietokirjojen poistot, koska uuden ja vanhan tietokannan vertailu, on eräs tutkimuksen painopiste.
Kirjallisuuden hankinnan määrärahoista ei yleisö juurikaan kysellyt, vaikka siihen olisi ollut hyvä tilaisuus, kun mukana olivat sivistystoimenjohtaja Tiina Granqvist ja kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja Lasse Koskinen. Kirjastosalin korjaukseen, hyllyjen poistoon ja matalan kirjastosalin hyllyjen asemointiin on varattu 350 000 euroa.
Kirjaston kirjakokoelmat eivät häviä, yksittäisiä kirjoja on 530 000 kappaletta, joista vuositasolla poistuu kymmenen prosenttia. Myöskään vähän vanhemman kaunokirjallisuuden poistolle ei löytynyt ymmärrystä. Teoksetkin ikääntyvät, mutta niitä halutaan lukea myöhemminkin kuin juuri painosta tulleina. Tämä ikääntyminen koskee myös musiikkimateriaalia, jota myös on poistettu musiikkiosaston hyllyistä tuntuvasti. Ehkä nykyaikainen lukukoira innostaa pienempiä lapsia lukemaan kirjoja ääneen myös kotona ja kasvattaa uusia kirjojen ystäviä.
Marja-Liisa Niuranen