Vasemmistonaiset järjestivät ravintola Virastossa keskustelun työelämän tasa-arvosta. Tähän keskusteluun osallistuivat vasemmistosta Jenni Karjalainen ja Elisa Lientola. Keskustan edustajana oli Hilkka Kemppi ja kokoomusta edusti Milla Bruneau. Eduskuntavaaliehdokkaat puhuivat avoimesti omista kokemuksistaan työelämässä naisen näkökulmasta. Jokaisella keskustelijalla oli myös ratkaisuehdotuksia, miten työelämää voisi tulevaisuudessa rakentaa tasa-arvoisempaa suuntaan.
– Uskon, että politiikassa on vielä paljon korjattavaa, mitä tulee miesten ja naisten väliseen tasa-arvoon. Olen huolissani siitä, että opetusala ei enää houkuttele miehiä. Heitä tarvitaan ehdottomasti suomalaissa kouluissa, asikkalalainen ehdokas Hilkka Kemppi totesi.
Tarmokas asikkalalaispäättäjä huomautti, että tasa-arvotekoja tulee tehdä molempiin suuntiin.
-Miehiä on opetusalalla enemmän työssä hallinnossa kuin naisia.
Kemppi myös toivoo, että perhevapaauudistuksen myötä työmarkkinoille tulisi enemmän joustavuutta.
– Meillä on paljon jäykemmät työmarkkinat esimerkiksi Ruotsiin verrattuna. Siellä miehet ja naiset ovat paljon tasa-arvoisemmassa asemassa kuin Suomessa.
Asenneilmasto uusiksi
Vasemmiston Jenni Karjalainen oli keskusteluun osallistuvista ehdokkaista nuorin. Hän toivoo myös muutoksia tulevaan perhevapaauudistukseen.
– Lakimuutoksia tehdään eduskunnassa tähänkin asiaan ja kansanedustajat päättävät näistä asioista.
Karjalaisen mukaan suomalainen työelämä kaipaa lisää tasa-arvotekoja.
– Ei ole olemassa enää miesten ja naisten töitä. Molemmille sukupuolille tulee antaa rekrytointitilanteessa mahdollisuus. Sukupuolirooleja tulee purkaa, jotta vastuu perheestä jakautuu tasaisemmin
Sukupuolirooleja tulee purkaa
Toista kertaa eduskuntaan pyrkivä lahtelainen Elisa Lientolan mukaan taidekenttä puhuu paljon tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta ja tekee paljon epätasa-arvoa näkyväksi.
– Taidemaailmassa kuitenkin toimitaan epätasa-arvoisesti. Meillä on paljon taiteenaloja, jotka ovat melkein 100 prosenttisesti naisten harteilla, mutta kuitenkin miehet johtavat siellä. Myös suurimmat palkkiot käärivät miehet.
Lientolan mielestä sukupuolirooleja tulee purkaa, jotta vastuu perheestä jakautuu tasaisemmin tulevaisuudessa.
– Olen sitä mieltä, että tulevaisuudessa perhe ja työ pitää voida yhdistää paremmin. Työelämän täytyy joustaa perheiden tarpeiden mukaan.
Ehdokas Lientola näkee, että miehen ja naisen roolit muokkautuvat lähivuosina radikaalisti.
– Uskon, että perhevapaauudistuksella on iso rooli tässä asiassa.
Politiikan valtarakenteet ovat edelleen jäykät
Kokoomusta edustava lahtelainen elokuva- ja tv-tuottaja Milla Bruneau kertoi tasa-arvokeskustelun yhteydessä, että hän on saanut työskennellä sellaisella toimialalla, jossa hän ei ole kokenut olevansa uhka miehille.
– On uskottu, että nainen ei ole välttämättä huonompi vaihtoehto. Ymmärrän myös, että olen ollut etuoikeutettu tässä asiassa.Politiikassa nähdään yhä edelleen, että nainen on huonompi vaihtoehto.
– Rehellisesti sanoen se on hieman erikoista, että olen Lahden kaupungissa ensimmäinen nainen, joka on valittu kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi. Se kertoo, kuinka jäykät valtarakenteet täällä Lahdessakin ovat vaikuttaneet.
Ehdokas Bruneau muistutti, että heidän toimialalla viihdebisneksessä miehet toimivat usein ohjaajina tai käsikirjoittajina.
– Siksi naisille on annettu viihdebisneksessä mahdollisuus toimia myös johtotehtävissä, koska miehet ovat halunneet luoviin tehtäviin enemmän.
Lähdin mukaan aikoinaan politiikkaan, koska haluan muuttaa sitä maailmaa tasa-arvoisemmaksi. Yhä edelleen olen iloinen siitä, että uskalsin tehdä näin rohkean ratkaisun 10 vuotta sitten.
Petri Görman