Omalähiön torigallup markkinapäivänä: Mistä lisää elämää Lahen keskustaan?


Lahden kesämarkkinoille oli kerääntynyt taas melkoinen katras ihmisiä ihmettelemään Lahen menoa varsin kauniissa, mutta tuulisessa säässä. Radio Voima oli järjestänyt torille pienoisparlamentin, jossa Matti Eve kyseli valtuutetuilta Marjo Markkaselta ja Francis McCarronilta sekä mediavaikuttaja Vesa Ruotoselta, miten Lahden toria voisi kehittää elävämmäksi ja toimivammaksi eli ”Lahen” olohuoneeksi. Olimme mukana karkeloissa ja jututimme ihmisiä ja kyselimme muutamia kaikkia lahtelaisia kiinnostavia kysymyksiä.

Saimme napattua otantaan muutamia tunnettuja lahtelaisia eli arkkitehti Pokko Lemminkäisen, joka toimi mm. Lahden keskustaisäntänä vuosina 1996–2005, pitkänlinjan yrittäjä Esa Alestalon ja arkkitehti Paavo Bomanin.

Pokko Lemminkäinen
Esa Alestalo


1. Miten ”Lahen” torin saisi elävämmäksi ja toimivammaksi?

Pokko Lemminkäinen:
– Lahden olisi investoitava toriin ja sen tapahtumiin järkevästi. Hyvä esimerkki on Vanha Rauma, joka on osittain katettu ja siellä tapahtuu koko ajan. Järkevää olisi tehdä torista koko vuotinen tapahtumakenttä.
Esa Alestalo:
– Lahen torilla on varmasti nyt käymässä sukupolvenvaihdos. Erikoistavaroiden myyjien on vaikea saada artikkeleita myytyä esim. matonkuteita. Erilaisia musikkitapahtumia olisi melko helppo tuottaa torille, mutta talvi on haastava. Kivijalkaliikeet torin ympärillä ovat vaikeuksissa. Uusia ideoita tarvitaan!
Paavo Boman:
– Torit ovat muuttumassa kauppapaikoista kaupunkilaisten viihteen ja tapahtumien areenaksi.Torilla on aamuisin hyvä torikahvila ja tapaamiskulttuuri. Iltaisin autiota toria voisi elävöittää tapahtumien lisäksi esim. Iltatorin monipuolisella tarjonnalla. Alatorin uudistus on edelleen kesken. Uusi kioski ilmeisesti on tulossa. Hyvillä toreilla on yleensä torin luonteeseen sopiva ”Halli”paviljonki. Laittaisin sellaisen lasisen kappelimaisen ravintolan alatorin reunaan. Sen yhteyteen hyvän näyttävän esiintymislavan, jolloin pienempiä tapahtumia olisi helppo järjestää. Viherperkola-tyyppisiä rakenteita. Torikannelle on vaikea istuttaa puuryhmää alatorin suunnalle. Torille esim kahvilan eteen petankki ja mölkkykenttä. Katukoris, seitti.ym. Talvella luistinradan yhteyteen curling-alue. Lisäksi Starckin vanha talo pitäisi muuttaa ravintolaksi.

2. Löytyykö Lahden Rantakartanolle rohkea hotelliyrittäjä, jolla on resursseja toteuttaa tämä Lahden monivuotinen haave? Nykyinen yrittäjä on anonut jatkoaikaa. Pitääkö sitä antaa vai onko aika vaihtaa yrittäjää?

Pokko Lemminkäinen:
– Tämä hanke on ollut Lahden johdolla ollut jo vuodesta 1980 lähtien! Tästä on jokaisen lahtelaisen hyvä tehdä itse johtopäätös.Hanke olisi helposti hoidettavissa, jos se tehtäisiin suunnitelmallisesti. Yrittäjälle hanke on vaativa, enkä ota tähän kantaa.
Esa Alestalo:
– Paikka on erinomainen ja Lahti todella tarvitsee tämän rakennuskompleksin jo pelkästään riittämättömän majoituskapasiteetin takia. Oikean yrittäjän löytyminen on tärkeää. Lahtihan on sitoutunut maksamaan tulevasta uimahallista varsin käypää vuokraa.
Paavo Boman:
– Rantakartanon hotelliyrittäjä on panostanut todella merkittävästi alueen kehittämisuunnitteluun.Hänelle pitää antaa mahdollisuus jatkaa. En usko ,että kaupunki löytää nopeasti yhtä hyvää toimijaa

3. Millaisia tapahtumia haluaisitte Lahteen?

Pokko Lemminkäinen:
– Lahden olisi tehtävä itselleen ensin tärkeä kysymys! Mikä on Lahden imagotapahtuma numero yksi? Onko se edelleen satavuotias Salpausselän kisat vai pitäisikö tilalle löytää joku toinen tapahtuma? Idea-nikkarit toimiin!
Esa Alestalo:
– Tässä tarvitaan nyt oikea ideapankki. Perinteisestihän Lahti tunnetaan maailmalla Salppurin kisoista. Mutta se ei enää riitä. Nyt tarvitaan oikeita ja rohkeitä ihmisiä etsimään meille näkyvyyttä. Musiikki voisi olla yksi keino. Sibelius-festivaalille lisää näkyvyyttä. Urkuviikot ovat liian pienen piirin juttu. Nuoret olisi huomioitava paremmin.
Paavo Boman:
– Tapahtumat ovat kaupunkielämän yksi merkittä taso. Suurtapahtumien hankinnasta en tiedä. Mutta kaikkea mahdollista on syytä yrittää. Torille voisi järjestää pieniä kaupunkilaistapahtumia tiuhemmin. Myös erilaiset katu ja puistotapahtumat olisi hyviä.

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
Lahden tapahtumapalvelut uusiksi – KOKO Lahti muuttuu Eventum Lahti Oy:ksi
Eero Seesvaara: Lahti Energian tuloksenkantokyky ei ole uhattuna lähitulevaisuudessakaan
Stubb vei äänet Liipolassa – Kaksinkamppailu oli muutoin tasaista Etelä-Lahdessa
Jorma Ratia: Perussyy Lahti Energian myynnin tarkastelulle on Lahden talouden tasapainottaminen
Kansanedustaja Mika Kari: Lahti Energian myyntiin tulisi hakea myös valtuuston näkemys
ARKISTO