Huhtikuun eduskuntavaalit kiinnostavat lahtelaisia

Kuukausimarkkinoilla tammikuun ensimmäisellä viikolla oli muutoin hiljaista, mutta vaaliteltoilla kävi kuhina. Eduskuntavaaliehdokkaat joutivat vastamaan muun muassa sähkön hintakysymyksiin. Moni tavallinen ihminen pelkää elinkustannusten nousua ja siihen haettiin myös ehdokkailta vastauksia, miten nämä asiat hoidettaisiin kuntoon. Omalähiö haastatteli suurimpien puolueiden ehdokkaita torilla. Huomioimme myös kahden pienpuolueen ehdokkaat, jotka olivat aistimassa markkinatunnelmaa Lahden kauppatorilla.

Terho Anttolainen

Suomen kansa ensin -puolueen eduskuntavaaliehdokas Terho Anttolainen totesi, että eduskuntavaaleissa päätämme siitä, että jatkuuko ihmisten kyykyttäminen äärirajoille.
– Luotan siihen, että kansa tietää meidän tarvitsevan päättäjiä, jotka eivät jatka hyvinvointivaltion alasajoa.

Anttolaisella on pitkä kokemus kuntapolitiikasta sekä Lahdessa ja Nastolassa.
– Uskon olevani oikea valinta eduskuntaan, koska olen politiikan vanha kokenut konkari.

Itsevarmuus perustuu siihen, että tietää olevansa hyvä politiikassa. Kokeneen poliitikon mukaan typerät ja lyhytnäköiset päätökset on lopetettava.
– Resurssit tulee kohdistaa ensisijaisesti omiin kansalaisiin. Elinkustannukset on saatava kuriin. Yrittäjiä tulee tukea, ei rankaista.

Niko Kauko

Vapauden liiton eduskuntavaaliehdokas Niko Kauko odottaa huhtikuun eduskuntavaaleja samaan aikaan sekä toiveikkaana että huolestuneena.
– Toiveikkaana siitä syystä, että kevään eduskuntavaaleissa kansalla on vielä mahdollisuus muuttaa maamme suuntaa hallitusti pois nykyiseltä väärältä kurssilta, jossa jäävuori siintää Suomi-laivan keulan edessä. Huolestuneena taas siitä syystä, että pelkään ettei kansa taaskaan uskalla vaihtaa edustajiaan Arkadianmäelle, vaan se äänestää sinne taas samat puolueet ja kansanedustajat, jotka ovat maamme syvenevät ongelmat luoneet.

Eduskuntavaaliehdokkaan tavoitteena on saada äänestäjät ymmärtämään sen, että Suomen kriisiytymisen takana ei ole pelkkä hallituskriisi, vaan systeemikriisi.
– Meidät on viety mukaan EU:hun ja euroon, joita ei ole suunniteltu Suomen kansan etuja ajamaan. EU ei ole kansoista lähtöisin, vaan se on suuryritysten ja poliitikkojen yhdessä luoma projekti.

Maan vastuuton ja huoleton velkaannuttaminen sekä velkarahan holtiton lapioiminen ulkomaille huolestuttavat kansalaisia vaaliteltoilla.
– Terveydenhuollon kriisi ja sähkökriisi ovat ykkösaiheet. Kansalaiset ovat ihmetelleet minulle, miksi vanhat puolueet eivät aja tavallisten suomalaisten asioita. Uusien poliittisten voimien ja ratkaisujen tarve kiinnostavat heitä, koska huoli maamme tilasta alkaa olla suomalaisten keskuudessa erittäin syvä.

 

Muutosta halutaan

Lahtelainen Tuija Saloranta edustaa Liike Nyt -puoluetta ja hän odottaa eduskuntavaaleja positiivissa tunnelmissa.
– Suomalaiset haluavat muutosta. Tavallisesta elämästä on tullut nykyisen hallituksen aikana epäoikeudenmukaista ja kallista sekä lainsäädäntötasolla ristiriitaista ja epätasa-arvoista.

Tuija Saloranta

Oikeudenmukaisuuden on arvona palattava kaikkiin yhteiskunnallisiin päätöksiin ja toimenpiteisiin perustaksi.
– Tiettyjen ryhmien ideologioiden ja aatteiden on väistyttävä, jotta Suomesta tulee kaikille tasa-arvoinen, turvallinen ja kansalaisilleen hyvät peruspalvelut tuottava maa.

Saloranta sano suoraan, että työteon on oltava kannattavaa.
– Ratkaisujen pohjaksi on otettava käyttöön erilaiset tutkimukset ja toimittava siten, että haasteiden syihin puututaan, ei vain lääkitä ongelmaa.

Vaalitilaisuuksissa Salorannalle on kerrottu, että Suomessa on liian korkea verotus ja paljon erilaisia turhia maksuja.
– Siitä suomalaiset ovat erittäin huolissaan, että peruspalvelut eivät toimi. Nykyinen arvomaailma puhututtaa, miksi valtio suuntaa voimavaransa byrokratiaan tai ideologiaan, eikä kansalaisilleen?

Laura Hahl

Keskustan Laura Hahlin mukaan tunnelma ennen eduskuntavaaleja on samaan aikaan innokas ja jännittynyt.
– Olen ensimmäistä kertaa ehdokkaana, joten en täysin tiedä mitä on odotettavissa. Uskon että keväästä tulee mielenkiintoinen ja opettava kokemus.

Ensimmäistä kertaa ehdokkaana olevan Hahlin kärkiteemani on vastuullinen politiikka.
– Politiikanteon on perustuttava tutkittuun tietoon. Toisena nostan esiin mielenterveyskriisiä. Erilaiset mielenterveyteen liittyvät sairaudet ovat suurin syy työkyvyttömyyteen. Mielenterveys palvelut on saatava kuntoon ja tukea on oltava saatavilla läpi elämän varhaislapsuudesta vanhuuteen.

Ihmiset ovat huolestuneita tulevaisuudestaan, koska esimerkiksi bensa ja ruoka kallistuu koko ajan.
– Ukrainan sota sekä oman maamme turvallisuus on toinen asia, joka puhuttaa. Kanssani on myös puhuttu paljon sosiaali- ja terveydenhuollon tilanteesta ja siitä mitä ajatuksia hyvinvointialueelle siirtyminen on herättänyt.

Positiivinen ja rohkaiseva tunnelma

– Tunnelma on ollut positiivinen ja rohkaiseva. Muutama vuosi pois politiikasta teki todella hyvää. Kokemuksen kautta on oppinut keskittymään olennaiseen kampanjassa ja panostus on keskitetty vaalien alusviikoille, kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas Ilkka Viljanen toteaa.

Ilkka Viljanen

Väkeä on tullut Viljasen vaalityöhön paljon Lahdesta ja ympäristökunnista.
– Nöyränä ja innokkaana suuntaan kohti huhtikuun eduskuntavaaleja.

Talous, turvallisuus ja terveys ovat tärkeimpiä Viljasen vaaliteemoja.
– Lainsäädäntötyö on tuttua ja laajat yhteistyöverkostot ovat valmiina. Olen vastuullinen yhteistyön ja yhteyksien tekijä. Uskon, että äänestäjät haluavat nyt vakautta, kokemusta ja tolkun politiikkaa. Olen valmis laittamaan itseni peliin Lahden ja koko Päijät-Hämeen edestä

Ihmiset ovat huolissaan taloudesta, räjähdysmäisestä velan kasvusta, hintojen noususta ja turvallisuudesta.
– Hyvinvointialueen aluehallituksen jäsenenä olen saanut paljon palautetta myös hoitoon pääsystä ja vanhusten hoidosta. Kansalaiset ovat toreilla kysyneet kaiken kaikkiaan erityisesti vakauden ja kokemuksen perään.

Sirkku Hilden ja Roosa Rusanen

Sosialidemokraattien eduskuntavaaliehdokas Sirkku Hilden on innostuneissa ja positiivisissa tunnelmissa kolme kuukautta ennen eduskuntavaaleja.
– Olen saanut valtavasti kannustusta ja oma äänimääräni on ollut edellisissä vaaleissa nousujohteinen. Odotan luottavaisena huhtikuun alun vaalipäivää.

Hildenillä on kolme vaaliteemaa. Ikä on rikkaus, Lapsiperheille tukea sekä Kansalaistoiminnan voima säilytettävä.
– Itselleni sydäntä lähellä ovat ikääntyneiden asiat ja erityisesti kotihoidon sekä palveluasumisen laatu. Henkilöstön jaksaminen ja sen riittävyys sekä omaishoito on nostettava mukaan keskusteluun.

Lapsiperheistä lasten suojelu sekä vanhempien jaksaminen, neuvoloiden kehittäminen sekä opetuksen ja varhaiskasvatuksen tilanne ovat tärkeitä asioita Hildenille.
– Olen toiminut pitkään yhdistystoiminnassa, joten haluan olla turvaamassa järjestöjen toimintaedellytyksiä ja rahoitusta. Haluan olla parantamassa haavoittuvassa asemassa olevien tilannetta ja varmistamassa sosiaalisen oikeudenmukaisuuden toteutumisen

Hilden on keskustellut kansalaistapaamisissa terveyspalveluista, vanhusten palveluista, työntekijäpulasta, hintojen noususta ja energian riittävyydestä.

Kulunut vaalikausi on ollut poikkeuksellinen

Lahden paikallispolitiikasta pitkän kokemuksen omaava vihreiden Aleksi Mäntylä haluaa huhtikuun eduskuntavaaleissa senaattoriksi Arkadianmäelle.
– Minulla on jännittyneen odottavat tunnelmat tällä hetkellä. Kulunut vaalikausi on ollut poikkeuksellinen ja ihmisten mielenkiinto politiikkaa kohtaan vaikuttaisi olevan nousussa.

Aleksi Mäntylä

Mäntylä haluaa Suomen tekevän vahvaa ilmasto- ja luonnonsuojelupolitiikkaa.
– On tärkeää, että suomalaiset tukevat vihreää siirtymää luoden samalla työtä ja kestävyyttä.
Pohjoismaisen hyvinvointivaltion turvaamisen eteen on tehtävä paljon työtä.

Mäntylän mukaan ihmisten mielessä on paljon erilaisia asioita vaalitilaisuuksissa.
– Ilmasto- ja energiateemat sekä siihen liittyvä sähkön hinta puhututtaa ja Ukrainan sota sekä Nato puhututtaa. Näiden lisäksi useilla on henkilökohtaisia mielenkiinnon aiheita, jotka vaihtelevat henkilökohtaisesta sairaudesta bussikuskien taukomahdollisuuksiin.

Juha-Pekka Forsman

Kristillisdemokraattien Juha-Pekka Forsman kertoo, että hänen tunnelmansa ovat kaksijakoiset.
– Toisaalta odotan kevättä ja vaaleja hyvillä mielin. Ja taasen kun elämme monessa mielessä vaikeita ja vaaran aikoja, niin päällimmäisenä on tunne, että eduskuntaan pitää nyt saada poikkeuksellisen jämäköitä miehiä ja naisia päättämään Suomen asioista.

Forsman korostaa, että juuri nyt Suomen turvallisuus on korostuneesti se ykkösasia.
– Puolustusbudjettiin on saatava paljon lisää rahaa, koska naapurimme ei ymmärrä muuta kieltä, kuin voiman kieltä.

Nykyhallitus on velkaannuttanut maamme nelivuotisen kautensa aikana 100 miljardista eurosta lähes 150 miljardiin euroon ja sen vuoksi Forsmanin mukaan talous on saatava kuntoon.
– Sairaanhoidossa hoitoon on päästävä nykyistä paljon nopeammin. Maakunnassamme on aivan liian pitkät leikkausjonot. Lasten sekä nuorten psykiatrian palveluista on myös huolehdittava.

Vaalitilaisuuksissa ihmiset ovat kantaneet etenkin sosiaali- ja terveyspuolen asioista.
– Minulle on sanottu, että nykyinen eduskunta ole pystynyt puuttumaan tämän hetken energiayhtiöiden ylisuuriin voittoihin. Lahdessa myös keskustan liikennejärjestelyt ja niihin kaavaillut muutokset ovat kestopuheenaihe, joka herättää intohimoja suuntaan, jos toiseen! Lisäksi on toivottu tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa.

Hoitovelka kasvaa

– Suomen nykymenoon tarvitaan muutos ja tätä muutosta haluan olla osaltani toteuttamassa. Istuva hallitus on jättänyt paljon korjattavaa muun muassa entisestään kasvavan hoitovelan, lisäksi ennätys lukemiin nousseen valtionvelan vuoksi, perussuomalaisten Saija Granlund sanoo.

Saija Granlund

Politiikassa Granlund toimii oikeudenmukaisuuden puolesta.
– Ensisijaisesti kannan huolta suomalaisten tarpeista. Suomalainen työ ja yrittäjyys luovat pohjan kansalaisten toimeentulolle. Verovaroin järjestettävät sote- ja muut palvelut tulevat olla kaikkien saavutettavissa tasapuolisesti asuinpaikasta riippumatta.

Turvallinen arki ja parempi tulevaisuus on säilynyt Granlundin teemana edellisistä vaaleista saakka.
– Arjen toimivuudesta ja palveluista ihmisen hyvinvointi lähtee ja tähän tulee panostaa ensisijaisesti.

Toritapahtumissa ja keskustelutilaisuuksissa on noussut esiin kansalaisten huoli omasta toimeentulosta.
– Eläkkeet ja palkka eivät usein riitä enää edes välttämättömiin kuluihin. Erityisesti ruoan, lääkkeiden, energian ja polttoaineiden hintojen korotukset huolestuttavat. Terveydenhuollon palveluiden saavutettavuus ja toimivuus ovat myös kärkiaiheena. Myös turvallisuus ja katujengien lisääntyminen, päihde- ja mielenterveysongelmat puhututtavat.
– Ihmiset haluavat uusia päättäjiä ja turvallisen hyvinvointi-Suomen takaisin.

Petri Görman

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Muusikko Kaarle Viikate: Jokaisessa vuodenajassa on omat hyvät asiansa, mutta minä olen ehdottomasti kesäihminen
Kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen: Lahtelaiset selvästi positiivisempia ja rennompia kesällä
Marja-Leena Vierumäki: Lauluilta Salinkalliolla -tapahtumassa virittäydyttiin juhannus- ja kesälomafiiliksiin
Kauppias Mikko Puhakka: En usko, että alkoholilain uudistus tuo mukanaan lisähaittoja
Kari Kitunen: Oli iso askel siirtyä näytelmätekstistä proosaan
Harri Pikkarainen: Ympäristönsuojelu ja ilmastopolitiikka pitää olla mukana kaikessa päätöksenteossa
Pekka Komu: On vauhditettava alueiden tukemista, jotta voimme panostaa vahvemmin vihreän siirtymän toteuttamiseen
Johanna Ekman: Kaikki Suomen edun mukaiset asiat ovat minulle ykkösprioriteetti
Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
ARKISTO