Tutkintomestarit haluavat olla varmistamassa ammattiopetuksen laatua

kuva: Etelälahtelainen Tutkintomestarit ry:n varapuheenjohtaja Erja Hakkarainen haluaa tutkintomestarit mukaan ammattinäyttöihin


Etelälahtelainen Erja Hakkarainen on Tutkintomestarit ry:n varapuheenjohtaja. Hän on kuulunut yhdistykseen jo 15 vuotta. Hallitustyössä hän on ollut mukana 5 vuotta. Tutkintomestarit ry on valtakunnallinen, riippumaton ammatillisten tutkintojen yhteistyö-, kehittämis- ja asiantuntijaverkosto. Yhdistyksen tarkoituksena on jäsenten ja kumppaneiden osaamisen ylläpitäminen ja kehittäminen, työelämässä tarvittavan osaamisen edistäminen, osaamisen tunnistaminen ja arviointi sekä kansainvälisen vertailtavuuden parantaminen.

Tutkintomestarit ovat toimineet näyttöjen ammattimaisina osaamisen arvioijina, mutta kun pääministeri Juha Sipilän hallitus toteutti ammatillisen koulutuksen reformin, vaatimus tutkintomestarille näyttöjen arvioinnissa poistui lakimuutoksen 1./2018 astuessa voimaan.
– Tutkintomestareiden toimenkuva on ollut laaja ja he ovat toimineet laadunvalvojina näytöissä ja siten varmistaneet riittävän osaamisen tason.

Tutkintomestareissa on paljon oppilaitosten edustajia, mutta yrityselämän edustajia haetaan mukaan toimintaan aktiivisesti.
– Minä korostan aina sitä, että myös yrittäjiä, joilla on opiskelijoita työelämässä järjestettävässä koulutuksessa ja osaamisen hankkimisessa, pitäisi kouluttaa näyttöjen arviointiin vielä enemmän. Työharjoittelupaikan merkitys on ammatillisessa koulutuksessa ja tutkinnoissa ensisijaisen tärkeää, koska silloin osaamista arvioi alalla työskentelevä ammattilainen eikä pelkästään opettajat, jotka opettavat kyseessä olevaa aihetta. Näin varmistetaan opiskelijan työllistyminen opiskelujen jälkeen ja yritykset voivat luottaa siihen, että opiskelijalla on riittävä osaaminen työelämää varten.

Korona aika oli haastavaa

– Näkemyksemme mukaan ammatillisen koulutuksen reformin jälkeen opetuksen laatu on heikentynyt ja siihen haluamme nyt parannusta.

Työharjoittelupaikkoja on ollut koronan vuoksi vähän ja opiskelijoiden kosketuspinta työmarkkinoille on elänyt todella haastavassa tilanteessa.
– Ammatillisten tutkintojen laaduntarkkailu on nyt vähäistä, koska tutkintomestareita ei ole tässä järjestelmässä enää mukana. Näyttötutkintomestarien koulutusta ei ole järjestetty 2018 jälkeen ja näyttöjen arvioinnissa ammatillisissa tutkinnoissa ei ole enää näyttötutkintomestarin pätevyyden vaatimusta.

Tutkintomestarit haluavat nyt vaikuttaa hallitusohjelmaan, jotta ammattiopetuksen laatu sekä tutkintomestareiden asema palautettaisiin reformia edeltävälle tasolle.
– Organisoimme vaalikeskustelun maaliskuun alussa, jossa kaikkien suurimpien puolueiden edustajat kertoivat, kuinka he järjestäisivät ammatillisen koulutuksen tulevaisuudessa. Saimme eduskuntavaaliehdokkailta hyviä kommentteja ja lupauksia. Aika näyttää, kuinka lupaukset toteutuvat vai toteutuvatko ne?

Ohjausta enemmän

– Opiskelijat eivät saa opiskelujensa aikana riittävästi ohjausta. Tähän asiaan tulisi kiinnittää suuri huomio nyt.

Reformin myötä aikuisopiskelijat sekä nuoret on sijoitettu samalle viivalle ammatillisten tutkintojensa kanssa.
– Molemmilla on nyt samat osaamisen kriteerit arvioitaessa ammatillista osaamista. Nuorilla ei ole juurikaan kokemusta työelämästä. Heidän täytyy heittäytyä liian nopeasti aikuisten maailmaan opintojensa ensimetreillä.

Hakkarainen muistuttaa, että ammatillisen osaamisen osoittamisen voi rakentaa myös osasuoritusten avulla ja silloin näytöt suunnitellaan sekä osaamisen arviointi voidaan toteuttaa pienemmissä osissa.
– Ammatillisten tutkintojen osat ovat yhtä arvokkaita kuin koko tutkinto. Tämä vaatii oppilaitoksilta vielä enemmän resursseja.

Tutkintomestareiden varapuheenjohtaja toivoo, että ammatilliseen opettajakoulutukseen palautettaisiin myös tutkintomestarikoulutus.
– Silloin jokainen opettaja saisi hyvät valmiudet suunnitella, toteuttaa ja arvioida ammatilliseen koulutukseen liittyviä näyttöjä opiskelijan valitsemissa ja henkilökohtaistamisessa sovitun tutkinnon muodostumisen mukaisesti. Aina tulisi huomioida myös opiskelijan, työnantajan ja oppilaitoksen näkökulmat, kun ammatillista koulutusta ja siihen liittyviä näyttöjä suunnitellaan. Olisi hyvä, jos ammatillisen koulutuksen opettajalla olisi tämä kokonaisuus hallussa.

Tutkintomestareiden ja Toplinemedia Oy:n organisoiman vaalikeskustelun voi kuunnella oheisen linkin kautta. https://www.youtube.com/live/5vzHneSKk5s?feature=sharePetri Görman

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
Lahden tapahtumapalvelut uusiksi – KOKO Lahti muuttuu Eventum Lahti Oy:ksi
Eero Seesvaara: Lahti Energian tuloksenkantokyky ei ole uhattuna lähitulevaisuudessakaan
Stubb vei äänet Liipolassa – Kaksinkamppailu oli muutoin tasaista Etelä-Lahdessa
Jorma Ratia: Perussyy Lahti Energian myynnin tarkastelulle on Lahden talouden tassapainottaminen
Kansanedustaja Mika Kari: Lahti Energian myyntiin tulisi hakea myös valtuuston näkemys
Launeelaiset tekivät juoksuhautakynttilöitä rintamalle Ukrainaan
Erityisavustaja Tuomas Sorsa: Raiteet tulevat tutuiksi sekä työmatkalla että työtehtävissä
Lahti Energian myynti olisi suuri strateginen muutos kaupungin taloudessa
Kaupunginvaltuutettu Jari Rissanen: Energiayhtiön mahdollinen myyntipäätös kuuluu valtuustolle
Lahden valtuusto on paljon vartijana Lahti Energian myyntisuunnitelmissa – riittääkö sen pätevyys?
Kansalaisaktiivi Petri Alastalo: Kaupunkilaisten omistamaa sähköyhtiötä ei saa myydä pääomasijoittajille
Seurakuntapappi Mari Ruuska: Joulukirkossa pääsee pysähtymään hetkeksi joulun ydinsanoman äärelle
Puheenjohtaja Marju Markkanen: Sivistyslautakunnan jäsenet esittivät kritiikkiä Digionen lisärahoitustarpeesta
Rehtori Kari Ratia: Salinkallion peruskoulu lopetettiin kepulikonstein – Nyt sitä kannattaisi hyödyntää erilaisiin uusiin toimintoihin
Jaakko Ripatti: Kirkkoherran työ Launeella oli minulle parasta aikaa työelämässä
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka: Tämä päivä on jo huomenna historiaa
Kaarikadun päiväkodin rakentaminen alkaa muutaman kuukauden päästä
ARKISTO