kuva: Onerva Vartiainen ja Heikki Laine vannovat yhteistyön nimeen kuntapolitiikassa.
– Toisen jäsenkirjan omaavaa henkilöä tulee myös kunnioittaa ja kuunnella hänen mielipiteitään
– Aloitin valtuustotyön vuonna 1989 ja minua hämmästytti se, kuinka kaupungin virkamiehiä ja jopa raastuvanoikeuden tuomareita valittiin puoluepoliittisin perustein Lahdessa, ex-kaupunginvaltuutettu Onerva Vartiainen (vihr.) kertoo.
Vartiainen muistuttaa, että päätöksentekotilanteessa ei saa myöskään ajatella valtuustoryhmän tai oman puolueen etua.
– Kaikissa päätöksissä pitää ajatella kaupunkilaisten etua ja ja päätökset pitää tehdä pitkän aikavälin perusteella.
Ensimmäisen valtuustokauden ajan Vartiainen vaikutti myös kulttuurilautakunnassa.
– Myös siellä avustuksia jaettiin puoluepoliittisin perustein. Minä pidin sellaisten nuorten ryhmien puolta, jotka olivat poliittisesti sitoutumattomia.
Ympäristöasiat nousivat valtuustoon
Vartiaisen valtuustotyön alkuvuosina kuntapolitiikka ja asioista päättäminen henkilöityi pitkälti kokoomuksen Heino Avikaiseen ja SDP:n Arpo Heinosen yhteistyöhön.
– Se oli hieman erikoista, mutta he olivat herrasmiehiä. Jos halusi, niin heidän luokse pääsi juttelemaan ja esittämään omia ehdotuksia keskustelujen ja päätösten pohjaksi.
Kaupunginvaltuustossa oli sellainen keskustelukulttuuri, että asioista sai keskustella vapaasti ja toisen mielipidettä kunnioitettiin.
– Lahden kaupungin talouden neljännesvuosiraportteja ei jaettu tuolloin kuin isoille valtuustoryhmille. Taistelin asian puolesta ja myöhemmin jokainen ryhmä on saanut ne samaan aikaan.
Heti ensimmäisen valtuustokauden aluksi Vartiainen päätti tehdä aloitteen, että valtuutetuille järjestetään koulutusta ympäristöasioista.
– Pienryhmät tulivat heti mukaan tähän hankkeeseen, mutta demariryhmä Heinosen johdolla lupasi, että ryhmä tulee mukaan vain, jos tekstissä pyydetään kaupunginhallitusta harkitsemaan, millaisessa laajuudessa valtuutetut tarvitsevat ympäristöpoliittista koulutusta.
Kokoomus ei allekirjoittanut Vartiaisen mukaan edes tätä paperia.
– Saimme tämän koulutuksen, koska pyysin sitä vielä tämän jälkeen valtuustosalin puhujapöntöstä kaksi kertaa.
Elämänkokemuksen kautta yhteistyöhön
– Äänenkäyttö valtuustosalissa on koventunut. Aikaisemmin keskusteltiin paljon ja valtuustoseminaareissa pohdittiin asioita yhdessä.
Vartiaisen mielestä, jokaisella kaupunginvaltuutetulla on oikeus esittää oma näkemys kaupunginvaltuustossa.
– Tein edellisen vuosikymmenen alussa sellaisen huomion, että kaikkien kaupunginvaltuutettujen puheenvuoroja ei arvostettu. Jokaisella päättäjällä on aina ideoita, joita voidaan lähteä yhdessä tutkimaan ja viemään eteenpäin
Kaupunginvaltuutettu Kalle Aaltonen on ottanut Vartiaisen mukaan jo vuosia sitten esille lahtelaisten huume- ja päihdeongelmat.
– Kaikkien päättäjien olisi pitänyt kuunnella Aaltosen puheenvuoroja tarkemmin. Myöhemmin järjestettiin seminaari, jossa sosiaalipuolen ja poliisin puheenvuorot olivat herättäviä.
Osa kaupunginvaltuutetuista suhtautuu perussuomalaisiin myös vastentahtoisesti.
– Niin ei saa koskaan ajatella, että joku kuuluu johonkin ryhmään. Jokaisessa ryhmässä on hyviä tyyppejä.
Vartiainen sanoo suoraan, että hän inhoaa, että moni kaupunginvaltuutettu turvaa vain omaa selustaa koko kauden ajan, eikä tee rohkeita päätöksiä.
– Kaikki päätöksiä tehtäessä tulee ajatella vaikutuksia pitkälle tulevaisuuteen.
Vartiainen ei ole ollut enää kaupunginvaltuustossa, mutta kuluneet nelivuotiskauden hän on istunut tarkastuslautakunnassa.
Liikuntalautakunnassa yli 30 vuotta
– Pohjoismainen demokratia on hienoa asia. Sen pohjalta olen tehnyt päätöksiä kaupunginvaltuustossa ja eri lautakunnissa. Minä olen saanut hienoja kokemuksia, kun olen osallistunut yhteisten asioiden hoitamiseen omassa kotikaupungissani, ex-kaupunginvaltuutettu Heikki Lainen (kok.) sanoo.
Opetusministeri Ulf Sundqvist halusi, että jokaiseen suomalaiseen peruskouluun pitäisi rakentaa tupakkahuone.
– Minä vastustin tätä ajatusta nuorena liikunnan- ja terveystiedonopettajana ja sen vuoksi lähdin mukaan kuntapolitiikkaan.
Laine asui Liipolassa 1970-luvun alussa ja kansanedustaja Matti Viljanen (kok.) kertoi hänelle, että asiaan voi vaikuttaa vain poliittisesti.
– Sen vuoksi liityin puolueeseen ja huomasin heti, että minut oli valittu Liipolan kansallisseuran puheenjohtajaksi.
Urheilumies Laine istui liikuntalautakunnassa 32 vuotta jäsenenä tai varajäsenenä. Sen lisäksi hän oli yhden valtuustokauden ajan koululautakunnassa 1990-luvun alussa.
– Olin kaupunginvaltuutettu vuosina 1989-1993. Huomasin silloin, että moni kaupunginvaltuutettu pyrki koko ajan johonkin. Minulla oli Tiirismaan koulussa liikunnanopettajan virka ja se riitti minulle.
Laine halusi Lahteen urheilulukion ja sen eteen hän teki paljon työtä vuodesta 1971 vuoteen 1991.
– Istuin myös työryhmissä, jotka suunnittelivat Launeelle kylpylään sekä Perhepuistoa. Myös maauimalan kylpylän viereen oli silloin suunnitelmissamme mukana. Olen vieläkin iloinen siitä, että Launeen perhepuisto toteutettiin, kun Suomessa meni taloudellisesti lujaa.
Kokoomusta ei johda kukaan
– Politiikka on samanlaista kuin 30 vuotta sitten. Päätöksentekokulttuurissa on tapahtunut kehitystä huonompaan suuntaan.
Laine muistuttaa, että joka vuosi keskusteltiin 1990-luvulla siitä, että ei oteta lisää lainaa kaupungille.
– Lahdessa on ollut rahaa aina liian vähän.
Kokoomuksen osalta Laine sanoo, että 1990-luvulla puolueella oli vahva johtaja.
– Nyt puoluetta ei johda kukaan Lahdessa.
Poliittinen yhteistyö on ollut Laineen mukaan Lahdessa aina silloin hyvää, kun kokoomuslaiset ja sosialidemokraattiset paikallispoliitikot ovat löytäneet yhteisen sävelen ja ratkaisukeskeiset tavoitteet yhteisten asioiden hoidossa.
– Ei-poliittisten ryhmien mahdollinen menestys kertoo siitä, että ihmiset ovat kyllästyneet vanhoihin puolueisiin. Äänestäjät eivät luota päättäjiin.
Päättyvä vaalikausi on ollut Laineen mielestä todella risainen ja yhteistyö on ollut mahdollisimman vaikeaa ryhmien välillä.
– Kisapuisto pitäisi saadaan vihdoinkin kuntoon, mutta siihenkin tuli taas poliittinen suhmurointi mukaan. Ei tällaista tapahdu missään muualla Suomessa.
Uusille kaupunginvaltuutetuille Laine lähettää sellaisia terveisiä, että kannattaa valmistautua huolellisesti eteen tuleviin asioihin.
– Henkilökemioista riippuu paljon, miten asiat onnistuvat.
Petri Görman
Vartiainen ja Laine, siinä vasta pari: kaksi kunnon kansalaista, jotka edistävät yhteisiä asioita kaikkien kuntalaisten parhaaksi. Ei puolueensa parhaaksi. Nostavat arvoikseen kunnioituksen muita kohtaan, toisen kuuntelemisen. Tällaisia tekoja ja puheita lisää, niin Suomi pelastuu!