Toiminnanjohtaja Jukka Ihalainen: Jokainen lapsi on aina pelastettava elämälle

Kuva: Lahden Ensi- ja Turvakotiyhdistys juhli 75-vuotisjuhliaan Launeen perhepuistossa viime lauantaina. Kuvassa toiminnanjohtaja Jukka Ihalainen ja yhdistyksen puheenjohtaja Ulla Koskinen-Laine.


Lahden ensi- ja turvakoti​yhdistys perustettiin Lahteen vuonna 1946. Toisen maailmansodan jälkeen suomalaisessa yhteiskunnassa oli paljon sellaisia äitejä, jotka odottivat lasta ilman puolisoa. Lahdessa oli tuolloin paljon voimakastahtoisia naisia, jotka halusivat viedä tärkeää asiaa eteenpäin. He tekivät myös paljon vapaaehtoistyötä, jotta ensi- ja turvakoti oli mahdollista perustaa Lahteen.

Suomalaisessa yhteiskunnassa ei ollut 1940-luvulla sellaista sosiaalipoliittista tukijärjestelmää, joka olisi huomioinut syntyvän elämän suojelun. Kansanedustaja Miina Sillanpää oli ylläpitänyt kansalaiskeskustelua asiasta vuosikymmenten ajan, mutta sodan jälkeen suomalainen yhteiskunta oli vasta valmis toteuttamaan tärkeä lapsia koskeva sosiaalipoliittinen uudistus.

E​nsikoti on toiminut koko ajan samassa osoitteessa Mustanmäenkadulla Launeella. Se avasi ovensa vuonna 1952. Rakennusta on laajennettu sen jälkeen useaan otteeseen vuosikymmenten aikana.

– Arvolauselma ensi- ja turvakotien toiminnan lähtökohtana oli 1940-luvulla, että jokainen lapsi on pelastettava elämälle. Auttamalla äitiä, autat myös lasta. Tämä ajatus on yhä edelleen työmme peruslähtökohta, Lahden ensi- ja turvakoti yhdistyksen toiminnanjohtaja Jukka Ihalainen kertoo.

Ihalainen on ollut yhdistyksen toiminnassa mukana jo 25 vuotta eri ammatillisissa rooleissa.
– Toiminnanjohtajana olen saanut organisoida ja kehittää uutta järjestöpohjaista toimintaa lahtelaisille lapsille ja perheille vuodesta 2012 lähtien.

Jokaisella on oikeus tukeen ja turvaan

– Tämän työn peruslähtökohta on tarjota tukea ja turvaa eri elämänvaiheissa eläville perheille heidän kriisitilanteissaan. Kuka tahansa voi joutua yllättäen haastavaan tilanteeseen elämässään.

Toiminnanjohtaja muistuttaa, että läheisistä ja ystävistä on pidettävä aina huolta.
– Havainnoi ja kuuntele aina kaveria. Jos tiedät palvelun, jossa hän voi saada apua, niin ohjaa hänet oikean polun äärelle. Muutoksen mahdollisuus aukeaa silloin, kun rohkenee itse hakea apua.

Ensi- ja turvakoti tekee työtä lasten ja heidän vanhempien hyvinvoinnin eteen.
– Tässä työssä pitää olla hereillä koko ajan ja aistia herkällä korvalla ihmisten ongelmatilanteita. Perustyömme on auttaa yksittäisiä lapsia ja heidän vanhempiaan erilaisissa elämän ongelmatilanteissa.

Koronapandemia aiheutti omat haasteensa

Laman jälkeen 1990-luvulla kaikelle ensi- ja turvakodin työlle oli paljon tarvetta. Ihmiset eivät kuitenkaan Ihalaisen mukaan uskaltaneet hakea apua, vaikka heillä oli siihen iso tarve.
– Silloin lapset tulivat yleensä äidin mukana ensi- ja turvakodin palvelujen piiriin. Nyt tilanne on aivan toisenlainen. Järjestämme tällä hetkellä muun muassa eroperheessä eläville lapsille vertaistukiryhmiä.

Toiminnanjohtaja kertoo, että myös koronapandemian aikana ihmiset eivät ole lähteneet aktiivisesti hakemaan apua, vaikka avuntarvetta olisi ollut olemassa.
– Koronapandemian pahimpina hetkinä saimme kuitenkin pidettyä sekä ensikodin että turvakodin auki.
Suomalaiset ensi- ja turvakodit kehittivät puhelinpalveluiden ohella sähköistä viestintää ja chat-palvelujaan koronapandemian alkuaikoina.

– Asiakkuudet lisääntyivät ja valmistelimme tiloja, joihin altistuneet ihmiset saattoivat tulla.
Ensi- ja turvakodit ovat tehneet jo pitkään sitä työtä, jota sote-uudistuksen myötä haetaan.

– Tarjoamme ammatillista apua kriisissä elävälle perheelle. Tätä työtä tehdään jatkuvasti erilaisten yhteistyökumppaneiden kanssa maakunnassa. Uskon, että sote-uudistuksessa tämä kolmannen sektorin työ ja sen merkitys huomioidaan.


Puheenjohtaja: Ulla Koskinen-Laine:
Haaveena on saada päihde-ensikoti Lahteen

– Lapsi- ja perhetyö on monipuolistunut viimeisen vuosikymmenen aikana. Ennen kaikkea lapset ovat nyt huomion keskipisteessä kaikessa auttamistyössä, Lahden ensi- ja turvakoti yhdistyksen puheenjohtaja Ulla Koskinen-Laine toteaa.

Puheenjohtajan mukaan yksi iso haaste ensi- ja turvakodeilla on se, kuinka kolmannen sektorin toiminta hahmottuu uudessa isossa sote-kokonaisuudessa.
– Sosiaalipuolen kolmannen sektorin toimijat ovat verkostoituneet suomalaisessa yhteiskunnassa hyvin ja siksi uskon, että meidän mielipiteet huomioidaan myös sote-uudistuksessa.

Ensi- ja turvakoti yhdistys on ollut mukana erilaisissa tapahtumissa ja kertonut uusista toimintamuodoista julkisuuteen aktiivisesti.
– Lahtelaiset ihmiset tietävät varsin hyvin, millaista toimintaa järjestämme tällä alueella. Olemme halunneet kertoa toiminnastamme avoimesti erilaisten tapahtumien yhteydessä. Tämä työ on tuottanut tulosta.

Puheenjohtaja haaveilee, että Lahteen rakennettaisiin vielä tilat päihde-ensikodille.
– Tämän asian eteen tehdään jo paljon taustatyötä. Jokainen kaupunkilainen näkee sen, että tällaiselle työlle on varmasti kysyntää tässä kaupungissa. Toivottavasti meillä on päihde-ensikoti Lahdessa jo tämän vuosikymmenen lopussa.

Petri Görman

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Erkki Nieminen: Liisu on liian kallis ja kehitys menee väärään suuntaan
Kaupunginvaltuutettu Martti Talja: Lahdesta tulee tehdä hyvä ja turvallinen kaupunki asua
Kaupunginvaltuutettu Anna Kupiainen: Lahdessa on paljon hyvää ja näitä asioita pitää nostaa esille
Kaupunginvaltuutettu Jari Rissanen: Toivon, että päihdeongelmaan on saatu kestäviä ratkaisuja vuoteen 2025 mennessä
Työministeri Haatainen vieraili Lahdessa
Kaupunginvaltuutettu Tuomas Sorsa: Haluaisin, että Lahti olisi Suomen houkuttelevin paikka yksityisille investoinneille
Toimitusjohtaja Jouni Lillman: Kuudennes Ali-Juhakkalan jätevedenpudistamon sähköstä tuotetaan tulevaisuudessa aurinkoenergialla
Kaupunginvaltuutettu Sari Niinistö: Lahti on mainettaan parempi ympäristökaupunki
Kaksi ministeriä vieraili Anttilanmäen koulussa
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka: Nikkilän asukas- ja omakotiyhdistys kerää materiaalia historiateosta varten
Launeen keskuspuiston Sorsalampeen istutettiin karppeja
Toiminnanjohtaja Jukka Ihalainen: Jokainen lapsi on aina pelastettava elämälle
Sähkäauto on toiminut partioajossa luotettavasti
Itsepalveluaika lisää Launeen kirjaston käyttömahdollisuuksia
Evakkopatsaan paljastusjuhla oli näyttävä ja upea tilaisuus
Vesa Lempinen ja Heikki Känsälä: Sähköautojen latauspisteiden rakentamiseen voi saada tukea
Anttilanmäen Kyläjuhlat oli yhteisöllisyyden voimannäyte
Marju Markkanen (sd.): Lahdessa haluttiin kunnioittaa lahtelaisten tahtoa jakamalla paikat solidaarisella prosenttimallilla
Maakuntajohtaja Niina Pautola-Mol: On luksusta juoda vettä suoraan hanasta ja pulahtaa puhtaaseen järveen uimaan
Omalähiö lomailee 5.7. – 1.8.
ARKISTO