Lahtelainen rautalankayhtye The Moments julkaisi hiljattain uuden levyn, jonka nimi on Fatboy. Yhtyeen levyllä on mahdollisuus kuulla vanhaa brittisävytteistä rautalankaa sekä amerikkalaisella meiningillä höystettyä surfmusiikkia.– Yhtye perustettiin vuonna 1997 ja jo seuraavana kesänä minut haluttiin uudeksi rumpaliksi bändiin, Tero Seppänen kertoo.
Instrumentaalilevy on ollut jo pitkään kaikkien bändin jäsenten haaveena, mutta viime keväänä syntyi lopullinen päätös siitä.
– Levy äänitettiin Orimattilassa Inka -studiolla viime kevään aikana ja levyprojektin lopputuloksesta voi nyt nauttia kaikki rautalankamusiikin ystävät. Omia biisejä syntyi tällä kertaa todella rivaksti ja sen vuoksi tyydyimme vain yhteen lainabiisiin.
The Momentsin levyn nimi on Fatboy ja rockabilly-bändi Fatboyn levy on Moments. Tällainen tarina liittyy uuden levyn nimiasioihin.
– Se oli meistä hauska idea nimetä oma levy vastaavalla tavalla.
Ensi vuodeksi on jo tiedossa kymmenkunta keikkaa, mutta kalenterissa on tilaa lisäkeikoillekin.
– Keikkailemme eniten loppusyksystä ja jouluaikaan. Se on ollut jo monen vuoden ajan meille hektisintä keikka-aikaa.
The Moments on ehtinyt soittaa Rautalankafestareilla viidesti, mutta Taarastiin olisi mukava päästä soittamaan myös tulevaisuudessa.
– Kotimaisessa rautalankagenressä on hyvä pöhinä päällä. Päijät-Hämeessä ja sen lähialueella on paljon tämän genren musiikkidiggareita monessa eri sukupolvessa. Tämä on tullut todettua keikoilla.
”Rakkaus rautalankaan syttyi jo lapsuudessa”
Kitaristi Jarmo ”Jape” Huotari on säveltänyt uuden levyn kaikki biisit. Muusikko paljastaa, että levyn sävellykset ovat syntyneet neljän viime vuoden aikana.
– Kuuntelen itse paljon juurimusiikkia. Sen lisäksi 1950- ja 1960-luvun amerikkalainen ja kotimainen musiikki on kiinnostanut minua aina. Markus Allan, Laila Kinnunen ja Annikki Tähti ovat omia henkilökohtaisia suosikkejani.
Kitaristi Huotari kertoo, että sointukulkuja ja melodioita syntyy automatkoilla tai jopa työpäivän aikana.
– En minä välttämättä tarvitse hiljaisuutta ympärilleni, kun sävellän. Joskus biisejä syntyy kotona kitaraa rämpytellessä.
Rakkaus rautalankamusiikkiin syntyi Huotarin kohdalla jo lapsuudessa, kun hän kuuli sitä radiosta.
– Muistan, kun näin teinipoikana yhden Mustangsin keikan. Silloin peli oli selvä.
Säveltäjä on tyytyväinen levyyn, koska se on ehjä ja monipuolinen kokonaisuus.
– Levyllä on monipuolinen kattaus musiikkia meidän genrestä. Rautalanka- ja surf -musiikin lisäksi levylautaselle on katettu pari meksikolaissävytteistä biisiä.
”Enemmän radiosoittoa”
Rautalankamusiikki perustuu harmonisiin melodioihin ja tyyliteltyihin sointukulkuihin.
– Suomalaiset rakastavat rautalankaa, mutta sitä ei soiteta radioissa. En tiedä, miksi tämä musiikki ei pääse soittolistoille, Huotari toteaa.
Rumpali Seppänen on myös samoilla linjoilla.
– Beatmusiikille ja rautalangalle on olemassa kysyntää, mutta radioissa sitä soitetaan harvoin.Radio Nostalgia on ainut radiokanava, josta voi kuulla esimerkiksi Shadowsin ja Soundsin musiikkia. Toki Agentsia soitetaan jonkin verran radioissa, mutta voisi rautalankamusiikkia hieman laajemminkin sisällyttää radioiden ohjelmatarjontaa.
Petri Görman
Vieläkö” virolaistyttö” huolehtii koko orkesterista..Täällä Rovaniemellä 2000 luvun alussa oli ahkerana.ja hoiti hommansa.