Lahden valtuusto on paljon vartijana Lahti Energian myyntisuunnitelmissa – riittääkö sen pätevyys?

Kuva: Lahti Energian entinen toimitusjohtaja Eero Seesvaara analysoi faktat ja vastusti Lahti Energian myyntiä, koska tähtäin on vuosien päässä


Aarre Päri kyseli Uudessa Lahdessa (10.1), ketkä ovat tämän Lahti Energian myynnin takana olevat henkilöt tai yhteisöt? Varmasti tiedetään, että tämä joukko haluaa myydä niin ilman kuin vedenkin Lahti kaupungissa. Erilaisista lähteistä on tullut ilmi vahva epäily siitä, että taustalla ovat kokoomusta lähellä olevat yrittäjät, jotka itse ovat tehneet konkurssin ja eivät enää ole yritystoiminnassa mukana.

Nämä Lahti Energian myyntiaikeet nousevat aina silloin esiin, kun Lahteen vaihtuu kaupunginjohtaja. Niinpä uudella kaupunginjohtajan Niko Kyynäräisellä on uransa vaikein tehtävä johtaessaan tätä myyntiprosessia ja puntaroidessaan, kuinka järkeviä nämä myyntiaikeet seuraavien faktojen pohjalta oikein vaikuttavat. Tässä esittämäni asiat on koottu niin eilisestä Lahden Energian myymisestä vastustavien kokouksesta kuin yleisistä sähkön omistamiseen liittyvistä muistioista. Kokouksessa ei kuultu myyntiä puoltavia mielipiteitä.

Monet lahtelaiset yrittäjät ovat Lahti Energian myyntiä vastaan

Kirjoitin Lahdessa ensimmäisenä KymiRingin järjettömyydestä Omalähiöön jo vuonna 2017, kun huomasin, että Keimolan radan omistaja, miljonääri Antti Aarnio-Vihuri piti hanketta älyttömänä, mutta Lahden päättäjät painoivat päälle Mika Mäkisen ja Pekka Timosen johdolla ja rummuttivat sen puolesta kuin Jeesuksen toisesta syntymästä. Lopputuloksen tietävät kaikki. Vanha totuus nimittäin on että, elleivät yrittäjät pistäisi omaa rahaa hankkeeseen, se ei yleensä kannata. Yrittäjät tietävät ja katsovat asioita aina myös yrityksensä kannalta.

Entinen ministeri ja yrittäjä Iiro Viinanen ilmoitti selkeästi, että Lahti Energian myyntiaikeet ovat epärealistisia eivätkä perustu mihinkään suoranaiseen faktaan.
– Miksi suurin osa Suomen kaupungeista on pitänyt sähköomistuksensa edelleen omissa käsissään?

Pitkän uran tehnyt yrittäjä Jalo Paananen nousi rohkeasti puhujapönttöön ja latasi madonluvut Lahti Energian myyntisuunnitelmille. Hänen mielestään on demokratiaa, jos kunta omistaa kaikille tärkeät veden, lämmön ja teollisuustontit itse, eivätkä ne ole pelkästään markkinavoimien käsissä.

Puhelimella tavoitin Kemppowerin Hannu Kempin ja Haltonin Mika Halttusen, joka katsoivat, että energian omistamista pitää katsella pitkällä aikavälillä, eikä pelkästään nopeiden voittojen toivossa. Heidän mielestään ”lypsävää lehmää ei kannata tappaa utaretulehduksen takia”

Kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen on aiheellisesti huolissaan Lahti Energian kilpailukyvystä ja investoinneista tulevaisuudessa.

Tutkimus ja tiede myyntiä vastaan

Suomen arvostetuin energia-alan professori Peter Lund lähetti selkeän viestin Lahti Energian myyntiä vastustaville.
– Näiden palveluiden yksityistämien johtaa useimmiten niiden kallistumiseen. Odotettavissa on hinnankorotuksia tuotantovaatimuksista johtuen, mutta myös koska omistajan täytyy kuolettaa ostettu investointi. Kuluttajat saattavat joutua maksamaan kahteen kertaan investoinnit. Nyt jopa Berliini ostaa takaisin kaukolämpönsä.

LUT:n professori Lassi Linnanen lähetti terveisensä eiliseen tilaisuuteen todeten.
– En ymmärrä, miten velkaisen kunnan sijoitussalkku sijoitettuna ties mihin epäkestävään tuotantotavoitteluun voisi edistää tai palvella Lahden tarvetta.
Lahden entinen ympäristöjohtaja korostaa ympäristövastuutta, jota kaupallinen toimija tuskin huomioisi. Miksi kaikki Suomen suurimmat kunnat omistavat itse sähkönsä?

Valtakunnan tason poliitikot myyntiä vastaan

Kansanedustaja ja entinen ministeri Ville Skinnari lähetti eiliseen tilaisuuteen erinomaisen videopläjäytyksen ja entisenä Lahden Energian hallituksen varapuheenjohtajana (2013-17) puolusti voimakkaasti nykyistä omistamista. Hän arvosteli yhtiön mustamaalaamista ja kysyi, että jos yhtiön on niin huono, miksi joku haluaisi sen ostaa? Skinnari ihmetteli myös Lahti Energian hallituksen roolia.
– Hallituksen puheenjohtajan Jukka Ottelan ja toimitusjohtaja Haikaraisen pitäisi puolustaa yhtiötä eikä vaieta juuri nyt.

Skinnarin mielestä nyt Lahdessa valta on annettu konsulttimafialle, koska omaa vastuuta on haluttu välttää kaikin keinoin. Uuden omistajan astuessa mukaan, se saattaa pumpata omistajilleen kohtuullisen summan, joka tehdään velalla, jonka lahtelaiset kuluttajat maksavat. Skinnarin mielestä suurin päätös on tehtävä nimenomaan Lahden valtuustossa eikä missään muualla.

Laillisuutta ja demokraattista päätöksen tekoa on kunnioitettava Lahdessa

Varatuomari ja kaupunginvaltuutettu Juha Tapiola analysoi Mikkelin Energian myyntiä Aberdeenille, jossa kävi juuri niin, että uudelle yhtiölle pumpattiin 60 miljoonaa euroa, joka otettiin velalla, jolloin jaettavaa on tulevaisuudessa entistä vähemmän. Laillisuusmiehenä tunnettu Tapiola haluaisi välittömästi muuttaa lainsäädäntöä siten, ettei pelkästään Lahden kaupunginhallitus pysty tekemään päätöstä.
– Asialla on kiire, mutta siihen riittää 15 valtuutettua, jotka kirjoittavat alle nimensä ja vaativat asian hoitamista kiireellisenä.

Entisen Lahti Energian ammattijohtaja Eero Seesvaaran näkemys näköalapaikalta

– Yhtiötä on pidetty huonoa yrityksenä, miksi sen siis kukaan ostaisi? Onko nyt juuri paras aika myydä yhtiö?
Seesvaara tarkasteli Lahti Energiaa pitkällä, noin 20 vuoden periodilla. Hän osoitti selkein luvuin ja kaavion, että yhtiön tulevaisuus on valoisa, sillä sen kaikilla osalohkoilla (sähkön ja kaukolämmön tuotanto, verkkoliiketoiminta ja sähkön myynti) ovat hoidettu hyvin.
– Laitokset ovat kaikki uusia ja pysyvät kauan käyttökelpoisina, hakekustannukset halpenevat tulevaisuudessa ja kaukolämpö liiketoiminta on erittäin kannattavaa. Päättäjillä onkin nyt erittäin suuri vastuu, mitä tulevaisuudessa tehdään tai jätetään tekemättä!

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Joululaulut yhdistävät ihmisiä yhä edelleen
Projektipäällikkö Markku Silvenius: Etelä-Lahti sai uuden frisbeegolfradan OSBU-hankkeen avulla
Toimitilajohtaja Jouni Arola: Kaupunki on yrittänyt myydä Launeen päiväkotia
Kitaristi Pasi Vanhatalo: Perinteinen rockmeininki toimii aina
Vastaava kirjastonhoitaja Jenni Laine: Launeen kirjastosta voi olla ylpeä ja nyt on syytä juhlaan
Laulaja-lauluntekijä Jarkko Felin: Henkka & Kivimutka -elokuvan myötä innostus musiikin säveltämiseen lisääntyi
Launeen kirjaston puolesta kerätään nimiä adressiin
Palveluohjaaja Helmi Keränen: Yhä nuoremmat käyttävät sähkötupakkaa Lahdessa
Toimittaja Maxim Fedorov: Viihteen avulla voi unohtaa sodan kauheudet Ukrainassa
Asukasaktiivi Katriina Pynnönen: Näkkimistön alueella aiotaan kaataa lasten leikkimetsä
Museojohtaja Tuulia Tuomi: Malvaan on tulossa näyttely kuvataiteilija Olavi Lanusta
Kuvataiteilija Anja Hiltunen: Maalaaminen on minulle intohimo
Muusikko Lipa Liukkonen: Tämä levy on suomalaisen miehen päiväkirja
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski: Uudet kaavat mahdollistavat lisää omakotitaloja sekä rivitaloja Renkomäkeen
Terveydensuojeluinsinööri Sami Niemelä: Syksyn myötä rotista on tullut enemmän ilmoituksia kaupungille
Puheenjohtaja Reijo Salonen: Senioriväestöä houkutellaan sauvakävelylle vanhusten viikolla
Launeen kirjaston kohtalosta päätetään syksyn aikana
Kirjailija Markku Koski: Populismi on demokratian varjo
Kirjailija Kalle Veirto: Säilytetään edes pieni pala hyvinvointiyhteiskunnan kulta-aikaa Launeella
Virve Jämsen: Kieliohjelman kaventaminen vaatii sivistyslautakunnan erillisen päätöksen
ARKISTO