Lahden valtuusto on paljon vartijana Lahti Energian myyntisuunnitelmissa – riittääkö sen pätevyys?

Kuva: Lahti Energian entinen toimitusjohtaja Eero Seesvaara analysoi faktat ja vastusti Lahti Energian myyntiä, koska tähtäin on vuosien päässä


Aarre Päri kyseli Uudessa Lahdessa (10.1), ketkä ovat tämän Lahti Energian myynnin takana olevat henkilöt tai yhteisöt? Varmasti tiedetään, että tämä joukko haluaa myydä niin ilman kuin vedenkin Lahti kaupungissa. Erilaisista lähteistä on tullut ilmi vahva epäily siitä, että taustalla ovat kokoomusta lähellä olevat yrittäjät, jotka itse ovat tehneet konkurssin ja eivät enää ole yritystoiminnassa mukana.

Nämä Lahti Energian myyntiaikeet nousevat aina silloin esiin, kun Lahteen vaihtuu kaupunginjohtaja. Niinpä uudella kaupunginjohtajan Niko Kyynäräisellä on uransa vaikein tehtävä johtaessaan tätä myyntiprosessia ja puntaroidessaan, kuinka järkeviä nämä myyntiaikeet seuraavien faktojen pohjalta oikein vaikuttavat. Tässä esittämäni asiat on koottu niin eilisestä Lahden Energian myymisestä vastustavien kokouksesta kuin yleisistä sähkön omistamiseen liittyvistä muistioista. Kokouksessa ei kuultu myyntiä puoltavia mielipiteitä.

Monet lahtelaiset yrittäjät ovat Lahti Energian myyntiä vastaan

Kirjoitin Lahdessa ensimmäisenä KymiRingin järjettömyydestä Omalähiöön jo vuonna 2017, kun huomasin, että Keimolan radan omistaja, miljonääri Antti Aarnio-Vihuri piti hanketta älyttömänä, mutta Lahden päättäjät painoivat päälle Mika Mäkisen ja Pekka Timosen johdolla ja rummuttivat sen puolesta kuin Jeesuksen toisesta syntymästä. Lopputuloksen tietävät kaikki. Vanha totuus nimittäin on että, elleivät yrittäjät pistäisi omaa rahaa hankkeeseen, se ei yleensä kannata. Yrittäjät tietävät ja katsovat asioita aina myös yrityksensä kannalta.

Entinen ministeri ja yrittäjä Iiro Viinanen ilmoitti selkeästi, että Lahti Energian myyntiaikeet ovat epärealistisia eivätkä perustu mihinkään suoranaiseen faktaan.
– Miksi suurin osa Suomen kaupungeista on pitänyt sähköomistuksensa edelleen omissa käsissään?

Pitkän uran tehnyt yrittäjä Jalo Paananen nousi rohkeasti puhujapönttöön ja latasi madonluvut Lahti Energian myyntisuunnitelmille. Hänen mielestään on demokratiaa, jos kunta omistaa kaikille tärkeät veden, lämmön ja teollisuustontit itse, eivätkä ne ole pelkästään markkinavoimien käsissä.

Puhelimella tavoitin Kemppowerin Hannu Kempin ja Haltonin Mika Halttusen, joka katsoivat, että energian omistamista pitää katsella pitkällä aikavälillä, eikä pelkästään nopeiden voittojen toivossa. Heidän mielestään ”lypsävää lehmää ei kannata tappaa utaretulehduksen takia”

Kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen on aiheellisesti huolissaan Lahti Energian kilpailukyvystä ja investoinneista tulevaisuudessa.

Tutkimus ja tiede myyntiä vastaan

Suomen arvostetuin energia-alan professori Peter Lund lähetti selkeän viestin Lahti Energian myyntiä vastustaville.
– Näiden palveluiden yksityistämien johtaa useimmiten niiden kallistumiseen. Odotettavissa on hinnankorotuksia tuotantovaatimuksista johtuen, mutta myös koska omistajan täytyy kuolettaa ostettu investointi. Kuluttajat saattavat joutua maksamaan kahteen kertaan investoinnit. Nyt jopa Berliini ostaa takaisin kaukolämpönsä.

LUT:n professori Lassi Linnanen lähetti terveisensä eiliseen tilaisuuteen todeten.
– En ymmärrä, miten velkaisen kunnan sijoitussalkku sijoitettuna ties mihin epäkestävään tuotantotavoitteluun voisi edistää tai palvella Lahden tarvetta.
Lahden entinen ympäristöjohtaja korostaa ympäristövastuutta, jota kaupallinen toimija tuskin huomioisi. Miksi kaikki Suomen suurimmat kunnat omistavat itse sähkönsä?

Valtakunnan tason poliitikot myyntiä vastaan

Kansanedustaja ja entinen ministeri Ville Skinnari lähetti eiliseen tilaisuuteen erinomaisen videopläjäytyksen ja entisenä Lahden Energian hallituksen varapuheenjohtajana (2013-17) puolusti voimakkaasti nykyistä omistamista. Hän arvosteli yhtiön mustamaalaamista ja kysyi, että jos yhtiön on niin huono, miksi joku haluaisi sen ostaa? Skinnari ihmetteli myös Lahti Energian hallituksen roolia.
– Hallituksen puheenjohtajan Jukka Ottelan ja toimitusjohtaja Haikaraisen pitäisi puolustaa yhtiötä eikä vaieta juuri nyt.

Skinnarin mielestä nyt Lahdessa valta on annettu konsulttimafialle, koska omaa vastuuta on haluttu välttää kaikin keinoin. Uuden omistajan astuessa mukaan, se saattaa pumpata omistajilleen kohtuullisen summan, joka tehdään velalla, jonka lahtelaiset kuluttajat maksavat. Skinnarin mielestä suurin päätös on tehtävä nimenomaan Lahden valtuustossa eikä missään muualla.

Laillisuutta ja demokraattista päätöksen tekoa on kunnioitettava Lahdessa

Varatuomari ja kaupunginvaltuutettu Juha Tapiola analysoi Mikkelin Energian myyntiä Aberdeenille, jossa kävi juuri niin, että uudelle yhtiölle pumpattiin 60 miljoonaa euroa, joka otettiin velalla, jolloin jaettavaa on tulevaisuudessa entistä vähemmän. Laillisuusmiehenä tunnettu Tapiola haluaisi välittömästi muuttaa lainsäädäntöä siten, ettei pelkästään Lahden kaupunginhallitus pysty tekemään päätöstä.
– Asialla on kiire, mutta siihen riittää 15 valtuutettua, jotka kirjoittavat alle nimensä ja vaativat asian hoitamista kiireellisenä.

Entisen Lahti Energian ammattijohtaja Eero Seesvaaran näkemys näköalapaikalta

– Yhtiötä on pidetty huonoa yrityksenä, miksi sen siis kukaan ostaisi? Onko nyt juuri paras aika myydä yhtiö?
Seesvaara tarkasteli Lahti Energiaa pitkällä, noin 20 vuoden periodilla. Hän osoitti selkein luvuin ja kaavion, että yhtiön tulevaisuus on valoisa, sillä sen kaikilla osalohkoilla (sähkön ja kaukolämmön tuotanto, verkkoliiketoiminta ja sähkön myynti) ovat hoidettu hyvin.
– Laitokset ovat kaikki uusia ja pysyvät kauan käyttökelpoisina, hakekustannukset halpenevat tulevaisuudessa ja kaukolämpö liiketoiminta on erittäin kannattavaa. Päättäjillä onkin nyt erittäin suuri vastuu, mitä tulevaisuudessa tehdään tai jätetään tekemättä!

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Muusikko Kaarle Viikate: Jokaisessa vuodenajassa on omat hyvät asiansa, mutta minä olen ehdottomasti kesäihminen
Kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen: Lahtelaiset selvästi positiivisempia ja rennompia kesällä
Marja-Leena Vierumäki: Lauluilta Salinkalliolla -tapahtumassa virittäydyttiin juhannus- ja kesälomafiiliksiin
Kauppias Mikko Puhakka: En usko, että alkoholilain uudistus tuo mukanaan lisähaittoja
Kari Kitunen: Oli iso askel siirtyä näytelmätekstistä proosaan
Harri Pikkarainen: Ympäristönsuojelu ja ilmastopolitiikka pitää olla mukana kaikessa päätöksenteossa
Pekka Komu: On vauhditettava alueiden tukemista, jotta voimme panostaa vahvemmin vihreän siirtymän toteuttamiseen
Johanna Ekman: Kaikki Suomen edun mukaiset asiat ovat minulle ykkösprioriteetti
Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
ARKISTO