Ringette on peli, joka on alunperin suunniteltu naisten pelattavaksi jääpeliksi. Lajia kutsutaan eräänlaiseksi jääkiekon ja koripallon risteytykseksi, jossa yhdistyy jääkiekon nopea pelirytmi sekä koripallon pelistrategia. Pelissä korostuvat taktiikka ja taito, sillä esimerkiksi taklaukset ovat tyystin kielletyjä. Peli on rantautunut Suomeen vuonna 1979, ja tähän mennessä se on ehtinyt keräämään lajin pariin jo tuhansia harrastajia. Ringetteä pelataankin paikalliselta harrastetasolta aina valtakunnalliseen SM-sarjaan asti, nuorimpien harrastajien ollessa vain 3-4 vuotiaita.
– Lahden ringette-edustuksesta vastaa Lahti Ringette ry. Seurassa pelaa ringetteharrastajia aina 5-vuotiaista täysi-ikäisiin asti. Lahti Ringetessä nuorimmat pääsevät mukaan heti, kun pysyvät jäällä pystyssä luistimilla, kertovat G- ja F-junioreiden vastuuvalmentajat Toni Kurisjärvi ja Tomi Kettunen. Kumpikin on toiminut ringettevalmentajana viime kaudesta alkaen. Lajin pariin jääkiekkoa harrastuksena pelanneet miehet toi omat tyttäret.
– Kävimme tyttöjen kanssa usein luistelemassa, ja mietin missä luistelutaitoa pystyisi kehittämään. Sitten päädyimme mukaan Lahti Ringeten toimintaan, kertoo Kurisjärvi.
Sekä Kurisjärven, että Kettusen ja joukkueenjohtaja Rami Kainiemen mielestä ringette on tytöille hyvä laji, ja Lahti Ringette loistava paikka kehittyä niin ihmisenä kuin pelaajanakin. Ringette on miehien mielestä tytöille jääkiekkoa sopivampi laji.
– Luistelutaito on ringetessä kaiken A ja O. Ringette on myös älyä vaativa joukkuepeli, jossa ei ole samalla tavalla fyysistä kontaktia kuin jääkiekiekossa. Ringeten parissa oppii monia tärkeitä taitoja, pohtii Kurisjärvi.
Ringette vaatii lajina enemmän joukkuepeliä ja syöttelyä verrattuna jääkiekkoon. Lajin säännöt pakottavat pelaajat pelaamaan joukkueena.
– Koen, että laji opettaa jääkiekkoa paremmin joukkuepeliä. Ringetessä ei voi pelata samalla tavalla yksittäisen pelaajan vahvuuksiin nojaten, Kettunen puolestaan toteaa.
Ringette kokee Lahden alueella kovaa kasvua, sillä harrastajamäärät ovat nousussa. Lahti Ringetessä pelaa hetkellä 19 F-junioria ja 10 G-junioria. F-juniorit ovat 9-10-vuotiaita, G-juniorit 5-8-vuotiaita. Mukaan pääseekin todella nuorena. G-junioreiden nuorin tyttö on täyttänyt vasta pari viikkoa sitten 5 vuotta. Nuorimmat pärjäävät valmentajien mukaan matkassa mukana kovalla tahdolla.
– Pienimmät tytöt ovat monesti niitä sisukkaimpia, Kettunen kertoo.
Alaikärajaa ei ole. Jos osaa luistella, pääsee mukaan. Luistelemaan taas oppii Lahti Ringeten luistelukoulussa. Luistelukoulua, jonne jokainen ringetteä aloitteleva tyttö ensin menee, pidetään sekä Lahdessa että Nastolassa. Kun luistelu alkaa sujua, pääsee mukaan varsinaisiin ringeten lajiharjoituksiin.
– F- ja G-joukkueet harjoittelevat yleensä kaksi kertaa viikossa, torstaisin ja sunnuntaisin. Lisävuoroillekin olisi kysyntää. Osa tytöistä on niin innostuneita, että kävisivät harjoituksissa vaikka neljäkin kertaa viikossa.
Lisätietoja ringetteharrastuksesta löytyy Lahti Ringeten verkkosivulta: www.lahtiringette.fi
Mikko Blomberg