Varhaiskasvatuspolitiikkaa on jakanut sivistyslautakuntaa koko vaalikauden ajan

Lahden kaupungin sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen (sd.) kertoo, että sivistyslautakunta päättää kesäkuussa palveluverkosta. Lautakunnan tulee harkiten pohtia palveluiden sijoittumista lapsilukuennusteet huomioiden.
– En usko kirjastoverkon karsimiseen, mutta kouluverkko on monilta osin suurennuslasin alla lapsimäärien vuoksi.

Varhaiskasvatuspolitikka on ollut koko nelisvuotiskauden ajan lautakuntaa jakava kysymys.
– Osa lautakunnan jäsenistä tarkastelee asiaa bisneksen näkökulmasta ja osa taas tasa-arvon näkökulmasta. Kaikilla lapsilla ei ole mahdollisuutta lähipäiväkotiin kunnallisten paikkojen riittämättömyyden tai yksityisten päiväkotien mahdollisten lisämaksujen vuoksi. Varhaiskasvatusta tulee kehittää lasten oikeuksien ja perheiden arjen sujuvuuden eikä voitontavoittelun ehdoin.

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja on tyytyväinen siitä, että Lahdessa on investoitu tällä valtuustokaudella erityisesti uusiin koulurakennuksiin.
–  Homekouluingelma on saatu ratkaistua. Subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus palautettiin ja työttömienkin lapset pääsevät päiväkotiin. Myös maksuton harrastusmahdollisuus jokaiselle lapselle etenee.

Ensimmäisen sivistyslautakuntakautensa aikana Mäkynen on saanut olla ratkaisevissa tilanteissa puolustamassa sivistystoimen resursseja.
– Olen myös saanut nähdä harrastustakuualoitteeni etenevän ja varhaiskasvatus-oikeuden palautuvan myös työttömien lapsille. Kausi on ollut todella työntäyteinen ja hankalia kysymyksiä täynnä.

Puheenjohtaja muistuttaa, että tulevalle sivistyslautakunnalle tulee pohdittavaksi palveluverkko yksityiskohtaisemmin.
– Sivistystoimen resurssit ja budjettikokonaisuus on kaupungin tasapainotusohjelman myötä isojen supistuksien kohteena. On ratkaistava, että päätetäänkö leikata jo vereslihalla olevaa sivistystoimialaa vai investoidaanko koulutukseen ja hyvinvointiin. Uskon, että pitkällä aikavälillä jälkimmäinen on kestävämpi ratkaisu taloudenkin näkökulmasta.

Palveluseteli on monipuolistanut tarjontaa

Sivistyslautakunnan varapuheenjohtaja Sari Niinistön (kok.) mukaan Lahden homekoulu-ongelmat alkavat väistyä pitkäjänteisen työn tuloksena. Lahdessa on hänen mukaansa tehty merkittäviä investointipäätöksiä kouluihin ja päiväkoteihin.
– Voimme olla nyt ylpeitä kouluverkostamme. Lähteen monitoimitalo on todennäköisesti Suomen hienoin koulurakennus.

Tiukoista talousajoista huolimatta sivistyslautakunta on Niinistön mielestä suhteellisen yksituumaisesti panostanut koulutuksen laatuun.
– Säästöpaineita on kohdistunut kaikkialle, mutta lautakunta on puolustanut perus- ja lukio-opetuksen resursseja. Erityistä tukea tarvitsevien lasten määrä kasvaa ja opetuksen tukeen, oppilashuoltoon olisi hyvä saada lisäresurssia.

Varapuheenjohtaja Niinistö on tyytyväinen, koska Lahti on mukana valtakunnallisessa varhaiskasvatuskokeilussa.
– Maksuton varhaiskasvatus 5-vuotiaille ja kaksi vuotta kestävässä esiopetusjaksokokeilussa on mukana myös lahtelaisia päiväkoteja.

Varapuheenjohtaja Niinistön pontevalla ja pitkäjänteisellä työllä on ajettu palvelusetelimallia lahtelaiseen varhaiskasvatukseen.
– Palveluntarjoajien määrä ja laatu Lahdessa on monipuolistunut viime vuosina palvelusetelin myötävaikutuksella.

Niinistö harmittelee sitä, että sivistyslautakunta on jakautunut poliittisesti kahtia.
– Useat asiat ratkaistaan 6-6 äänestysten jälkeen puheenjohtajan äänellä. Äänestykset kuuluvat demokraattiseen päätöksentekoon, mutta kuntalaisten kannalta äänestysten kautta torjutuksi tulevat asiat ovat omasta mielestäni lautakunnan epäonnistumista.

Sivistyslautakunta on keinotekoisesti pyrkinyt rajoittamaan yksityisten palveluntuottajien asemaa ja mahdollisuuksia tarjota palveluitaan kuntalaisille.
– Ideologisista syistä mm. palvelusetelitoimintaa on rajattu ja tuottajien mahdollisuuksia järjestää palveluita kuntalaisten tarpeita vastaaviksi on kavennettu.

Palveluverkkotarkastelu on Niinistön mukaan edessä vielä tänä vuonna.
– Todennäköistä on, että verkon tarkastelu sisältää myös jostain aiemmin käytössä olleista toimipisteistä luopumista uusien tultua tai oppilasmäärien vähentyessä.

Kausi on ollut raskas

– Kausi on ollut raskas siinä mielessä, että olemme joutuneet edelleen säästämään ja tinkimään palveluistamme. Toisaalta positiivista on ollut se, että jo aikaisemmin käynnistettyjä koulujen, sekä päiväkotien uudisrakennuksia on saatu käyttöön, sivistyslautakunnan jäsen Martti Mäkelä (ps.) sanoo.

– Kausi on myötäillyt pitkälti sitä kehityssuuntaa mikä alkoi omalta osaltani jo edellisellä kaudella juuri kouluverkon uudistusten myötä. Oman värinsä kauteen on myös antanut viimeisten vaalien jälkeen tapahtuneet muutokset poliittisissa valtasuhteissa Lahdessa.

Sivistyslautakunta on onnistunut Mäkelän mukaan koulu- ja päiväkotiverkon uudistuksessa.
– Edelleen jatkuvat kouluverkon uudistukset toimitilojen suhteen myös etenevät ja vuosia kestänyt tilanne alkaa merkittävästi helpottamaan. Kaupunkiin saadaan jatkuvasti lisää moderneja ja terveitä oppimisympäristöjä.

Palvelusetelin käyttöönotto ja yksityisten yrittäjien lisäys kaupungin varhaiskasvatus-palveluissa on ollut hyvä kehityssuunta ja tarjonnut helpotusta päivähoidon paikkatilanteeseen.
– Varhaiskasvatukseen osallistuvien lasten määrä on myös myös kasvanut.

Palvelusetelin arvon alentaminen ja vuorohoidon leikkaukset ainakin viimeisimpinä, sekä perusopetuksen resurssien pieninkin heikentäminen ovat olleet huonoja asioita.
– Subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttaminen oli myös yksi vaikea kysymys ainakin itselleni. Palveluverkkoa olisi ehkä myös pitänyt pystyä arvioimaan paremmin ja kehittää sitä mahdollisimman toimivaksi kaikilta osin.
Toivottavasti lautakunnalle annettavat resurssit ovat tulevaisuudessa myös sen arvoiset, että lautakunnassa voitaisiin tehdä esimerkiksi palveluverkon suhteen hyviä päätöksiä.
– Toivottavasti lautakunta voisi keskittyä jatkossa vähemmän kiinteistöihin ja niiden ongelmiin.

Petri Görman

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Mika Kari, Kalle Aaltonen ja Minerva Kastehelmi Etelä-Lahden ääniharavat
Milla Bruneau: Jokainen kaupungissa vieraileva tapahtumakävijä on myös potentiaalinen tuleva lahtelainen
Vaalimainokset ovat kalliita ja ilkivalta aiheuttaa ehdokkaille ylimääräisiä kustannuksia
Johanna Ekman: Mielenterveyspalveluihin tulee päästä nopeammin ja matalammalla kynnyksellä
Pääesiintyjiltä riimejä ja riitasointuja
Tauno Ylä-Soininmäki: Launeen kirjastoa ja Saksalan uimahallia ei saa lopettaa
Kirsi Lehtimäki: Nopeita matalankynnyksen palveluita tarvitaan nuorille lisää hyvinvointialueella
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Seurakuntien työtä arvostetaan ja sen työlle on yhä olemassa sosiaalinen tilaus
Tomi Sairomaa: Lapset ovat meidän tulevaisuutemme ja heihin pitää panostaa
Kari Kallio: Hoitopaikoissa tulee kerätä palautteet hoidon onnistumisesta
Marja Salomaa 1937–2025
Seppo Korhonen: Työttömät ovat sysätty kuntien vastuulle antamatta riittäviä resursseja työllistämistehtävien hoitamiseen
Kolmospolttaja Heikki Laine pokkasi elämänurapalkinnon
Satu Jaatinen: On tärkeää, että hyvinvointialueet ymmärtävät riskit, jotka liittyvät ulkoistuksiin
Lassi Leivo: Pendelöintipysäköintioikeus tukisi joukkoliikenteen käyttö
Juha-Pekka Forsman: Aluevaltuustot eivät tarvitse enää lisää ohjausta valtion taholta
Olavi ”Olli” Kopo: Ympäristökaupungin maine kärsii, jos asfaltoitu rullahiihtorata rakennetaan Salpausselälle
Laulaja Maria Byman: Musiikissa tunne on työkalu, eikä yleisölle saa itkeä ahdistustaan
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Kaipuu rauhaan ja rakkauteen ovat läsnä ihmisissä jouluna
Erilaisista addiktioista kärsivien läheiset saavat keskusteluapua Al-Anon -ryhmästä
ARKISTO