Lahden OAY:n puheenjohtaja Jukka Kalliolehto: Näpit irti sivistyspuolen rahoista!


Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timosen budjettiehdotuksessa lukioille, perusopetukseen ja varhaiskasvatukseen oli esitetty yli kolmen miljoonan euron säästöjä ensi vuodeksi.
Kaupunginhallitus käsitteli asiaa marraskuun puolivälissä ja päätti puolittaa sivistystoimialan leikkaukset. Julkisuudessa uutisoitiin, että opetukseen lisätään rahaa Lahdessa. Lahden OAY:n puheenjohtaja Jukka Kalliolehto ihmettelee, miksi lasten ja nuorten asiat eivät kiinnosta päättäjiä, vaan säästötoimenpiteitä tehdään sieltä, mistä se on helpointa.

– Päättäjiltä puuttuu ymmärrys siitä, kuinka vakavia nyt toteutuvat leikkaukset ovat perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa.

Kalliolehto muistuttaa, että lukiossa on esitetyn budjettileikkauksen jälkeen lähes 100 kurssin supistustarve.
– Lukiossa on pakko järjestää lakisääteiset ja oppiaineiden syventävät kurssit. Ensimmäisenä leikataan kursseista, joiden avulla yritetään saada ryhtiä mahdollisten koulupudokkaiden opiskeluihin. Nyt suurin paine kohdistuu kursseihin, joilla opetetaan lukiolaisille perusopiskelutaidot

Eri kielten kursseista, matematiikasta ja äidinkielestä leikataan eniten.
– Sivistyspuolta ei voi johtaa kuin yritystä. Olisi joskus mukava päästä tilanteeseen, jossa koulutuspolkua voisi suunnitella viisi vuotta eteenpäin ilman leikkauspaineita.

– Olen edelleen sitä mieltä, että koulutuksesta ei voi leikata. Se kertautuu pahoinvointina takaisin yhteiskuntaa moninkertaisesti, Lahden OAY:n puheenjohtaja Jukka Kalliolehto sanoo.

Budjettileikkausten seuraukset pelottavat

Perusopetuksesta leikataan yli miljoona euroa pois vuonna 2023. Se tarkoittaa, että tuntikehys pienenee ja luokkien koko kasvaa.
– Apulaisoikeusmiehen lokakuussa antaman lausunnon myötä erityisopetuksen resurssia tarvitaan lisää. Silloin myös palkkakulut kasvavat paljon perusopetuksessa ja pahan kierre on valmis. Rauhattomuus avoimissa oppimisympäristöissä lisääntyy varmasti.

Kalliolehdon mukaan suunnitelluilla leikkauksilla on erittäin negatiivinen vaikutus opetuksen laatuun.
– Päättäjien tulisi nähdä se arkitodellisuus, missä tätä työtä tehdään. Enää ei voi säästää opetuksesta. Rahat on löydyttävä siihen muualta yhteiskunnasta.

Suurissa kouluissa on mahdollisuus yhdistää opetusryhmiä, mutta pienillä kouluilla ei ole siihen mitään mahdollisuuksia.
– Nyt voi kysyä rehellisesti, että saavatko oppilaat joka suomalaisessa peruskoulussa opetusta tasapuolisesti?

Budjettivaltuusto on viimeinen toivo

– Päättäjiä ei kiinnosta opetusammattilaisten viestit siitä, mitä kouluissa tapahtuu.

Kalliolehto ihmettelee myös sitä, kuinka paikallismediat kirjoittivat, että sivistyspuolen säästöt peruttiin.
– Leikkauslistalla komeilee vielä kuitenkin 1,5 miljoonan euron säästötavoitteet. Olisi rehellistä kertoa asiat lahtelaisille niin kuin ne todellisuudessa ovat.

Lahden kaupungilla olisi kuitenkin varaa perua sivistyspuolen säästöt, jos se haluaisi tarjota parhaat lähtökohdat elämään paikallisille lapsille ja nuorille.
– Nyt ei kuitenkaan puhuta suurista summista, mutta opetustyötä nämä leikkaukset lamauttavat liian paljon.


Toimittajan kommentti:
Ikävät asiat tulee kertoa avoimesti

Lahden kaupunginhallitus teki yksimielisen talousarvioesityksen kaksi viikkoa sitten. Asiasta tiedotettiin positiivisessa hengessä, että tuloja lisättiin menoja enemmän. Talousarvioesitykseen sisältyivät kuitenkin vielä lukio- ja perusopetukseen kohdistuvat rajut leikkaukset, eikä varhaiskasvatustakaan saa unohtaa tässä asiayhteydessä.

Näille kasvatuksen eri osa-aluille kohdistuu yhä edelleen 1,8 miljoonan leikkaukset vuodelle 2023. Kaupunginvaltuusto voi päättää asiasta toisin ensi maanantaina. Ministeri Ville Skinnari kirjoitti Omalähiön kolumnissaan, että Lahdessa järki voitti ja koulutuksesta ei leikattu. Samaan Lahden kaupungin lähettämään harhaanjohtavaan tiedottamiseen sortuivat Yle Lahti ja Etelä-Suomen Sanomat. Toimittaminen ei saa olla niin laiskaa, että viestin asiasisällön oikeellisuutta ei tarkisteta.

Olisi hyvä tietää, miksi Lahdessa ei tiedoteta asioista avoimesti. Keskusteluun nousee hetkittäin ajatus hallinnon avoimuudesta. Tässä asiayhteydessä olisi pitänyt kertoa suoraan, kuinka paljon leikataan lasten ja nuorten tulevaisuudesta. Ehkä lähestyvät eduskuntavaalit vaikuttavat myös siihen, kuinka asioista kerrotaan julkisuuteen?

Sivistykseen kohdistuvat leikkaukset ovat rajuja ja ne koskettavat eniten mahdollisia koulupudokkaita perusopetuksessa ja lukiossa. Lahti valitsee näillä säästötoimenpiteillään todella ikävän tien. Opetuksesta ei ole enää varaa leikata yhtään pois. Jokainen asioita seuraava lahtelainen tietää, että kaupunki käyttää tällä hetkellä suomalaisista suurista kaupungeista vähiten rahaa opetukseen yhtä oppilasta kohti. Tästä asiasta ei kuitenkaan kukaan halua keskustella

Petri Görman


 

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Perhepäivähoitaja Marika Rosti: Perhepäivähoito on lapselle paras vaihtoehto
Kirsikankukkajuhlasta on tarkoitus tehdä perinne
Opiskelija Nea Pellinen Juliste ei ole todellakaan heti valmis
FC Lahti uusien haasteiden edessä
Vanhempi konstaapeli Teppo Rainio: Poliisi haluaa läsnäolollaan vaikuttaa, että mopomiitit ovat rauhallisia
Liikunnanopettaja Pertti Vartiainen: Kisapuisto on ainutlaatuinen liikuntakeidas keskellä kaupunkia
Lähikuvassa: ”Demokratian terrieri” valtuutettu Pertti Arvaja
Jorma Ratian valtuustokysymyksen taustat
Kansanedustaja Mira Nieminen: Olen haaveillut kansanedustajan työstä pitkään
Matti Kataja ei lämpene Lahti Energian myynnille
Tutkintomestarit haluavat olla varmistamassa ammattiopetuksen laatua
Pääministeri Sanna Marin Lahdessa: Nyt teillä on mahdollisuus antaa tilinpäätös hallitukselle
Salpausselän kisat 100 vuotta: Yli tuhat vapaaehtoista mahdollistavat Salpausselän kisat
Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen: Nälkää on vielä jäljellä!
Nuoret yrittäjät perustivat yrityksen ja laajentavat toimintaansa Lahden alueelle
Eduskuntavaaliehdokas Tuija Saloranta: Ansiotulojen verotusta on vähitellen kevennettävä, jotta kulutusta saadaan kasvuun
Jorma Ratia: Tämä on puhtaasti noitavainoa muistuttava henkilökohtainen ajojahti
Marko Haavisto: Toivottavasti yhteiskeikasta muodostuu meille jokavuotinen perinne
Eduskuntavaaliehdokas Kari Kallio: Hyväksi koetut koulukäytännöt on unohdettu uudistustahdissa
Eduskuntavaaliehdokas Atte Savelainen: Suomessa valtion ydintehtävät tulee kirkastaa jokaiselle
ARKISTO