Eduskuntavaaliehdokas Pia Tyyskä: ”Meidän tulee uudistuksissa panostaa ihmisten palveluihin, kuten terveydenhuoltoon ja laadukkaaseen koulutukseen”

kuva: Haluamme vähentää nuorten koulustressiä, RKP:n Pia Tyyskä sanoo


Psykiatrinen sairaanhoitaja Pia Tyyskä on RKP:n ehdokkaana huhtikuun eduskuntavaaleissa. Hän tavoittelee toista kertaa kansanedustajan tehtävää.

1. Millainen on suomalaisen yhteiskunnan tilanne tällä hetkellä?
– Suomella on monia vahvuuksia. Maamme tunnetaan luotettavuudesta, tasa-arvosta ja hyvästä koulusta. Pystymme kuitenkin vielä parempaan. Kamppailemme kasvavan velkataakan ja työvoimapulan kanssa mikä heijastuu esim. palveluiden saatavuuteen. Meidän on kehitettävä Suomen vahvuuksia ja luotava ratkaisuja heikkouksien korjaamiseksi.

2. Mitä uudistuksia Suomessa tulisi tehdä jo lähitulevaisuudessa?
– Koronapandemia on jättänyt meihin jälkensä, niin talouteen kuin ihmisten hyvinvointiinkin ja meidän tulee uudistuksissa panostaa ihmisten palveluihin kuten terveydenhuoltoon ja laadukkaaseen koulutukseen.

3. Millä tavalla saisimme lasten ja nuorten oppimistulokset takaisin kansainvälisten tilastojen kärkipäähän?
– Turvaamalla opettajien ja muun osaavaan henkilöstön riittävän määrän kouluissa ja varhaiskasvatuksessa. Ilman osaavaa ja riittävää henkilökuntaa emme saavuta tuloksia. RKP haluaa myös muuttaa varhaiskasvatuksen pitkällä tähtäimellä maksuttomaksi. Kaikkien nuorten tulee tuntea, että heillä on oma paikkansa yhteiskunnassa ja mielekästä sisältöä elämässä koulutuksen, työn ja vapaa-ajan harrastusten kautta. Haluamme vähentää nuorten koulustressiä. Näillä toimilla uskoisin, että saavutamme parempia tuloksia.

4. Perustele näkemyksesi Natosta?
– RKP on jo pitkään puhunut sen puolesta, että Suomen paikka on Natossa. Silloinkin, kun se oli epäsuosittu mielipide. Mielestäni näin epävarmassa kansainvälisessä tilanteessa on tärkeää, että Suomi on aktiivinen toimija globaalisti. Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys vahvistaa Itämeren ja Pohjois-Euroopan turvallisuutta. Vastuu Suomen puolustuksesta on meillä itsellämme ja on tärkeää, että säilytämme ja kehitämme yleistä asevelvollisuutta.

5. Miten kehittäisit vanhuspalveluja?
– Vanhetessa meidän tulee saada tarvitsemaamme apua ja hoivaa. Kotihoidon ja kotisairaanhoidon tulee toimia, kun kotona asuminen ei enää ole mahdollista. Meillä tulisi olla erilaista tuettua asumista ja kohtuulliseen hintaan. On myös tärkeää, että kuljetuspalvelut ovat luotettavia ja toimivia. Ennaltaehkäisevät panostukset vanhustenhoitoon ovat tärkeitä. Ikäihmisille tulisi olla selkeä toimintaohjelma, jolla parannetaan omaishoitajien asemaa ja turvataan heille yhtäläinen oikeus korvaukseen ja lepoon, nyt nämä voivat poiketa riippuen millä hyvinvointialueella asuu.

6. Onnistuiko sote-uudistus sinun mielestäsi?
– Uusi hyvinvointialue on toiminut noin kuukauden. Uudistus on historian suurin minkä vuoksi on varmasti monia asioita, jotka eivät toimi niin kuin pitäisi. Lakia tullaan tarkistamaan ja parannettavaa on vielä paljon. Uudistus oli tarpeellinen koska ihmiset eivät ole saaneet tasa-arvoisia palveluita Kanta-tai Päijät-Hämeen alueella. Tässäkin halua katsoa eteenpäin ja nähdä tässä enemmän mahdollisuuksia kuin haasteita.

7. Kuinka talous saadaan kasvu-uralle Suomessa?
– Julkisessa taloudessa on suuria haasteita. Rakenteelliseen alijäämään on puututtava ja velkaantuminen on saatava loppumaan. Onnistuaksemme talouden tasapainottamisessa tarvitsemme yli hallituskausien ulottuvia panostuksia monella eri tasoilla. Haluan nähdä kilpailukykyisen Suomen, joka houkuttelee yrityksiä investoimaan ja luomaan työpaikkoja, ilman heitä meillä ei ole hyvinvointia.

8. Kerro, millaisia uudistuksia rata- ja tieverkostoon tulisi tehdä Suomessa?
– Toimiva julkinen liikenne sekä hyvä tieverkosto edistää alueemme elinvoimaa. Turvalliset siirtymät paikasta toiseen on meidän kaikkien etu. Hämeestä tulee pystyä kulkemaan eri puolelle Suomea niin, että se ei vaikeuta esim. työssäkäyntiä. Mielestäni uusien hankkeiden
kohdalla tulisi myös miettiä, voimmeko uuden sijasta parantaa nykyistä infrastruktuuria ja onko meillä varaa rakentaa uusia raiteita kaikkiin kaupunkeihin. Hankkeet tulisi asettaa ns. Tärkeysjärjestykseen. Hämeessä on mielestäni tarvetta useille uudistuksille.

9. Kerro kaksi tärkeintä asiaa, joiden eteen tekisit paljon työtä kansanedustajana?
– Ihan ensimmäiseksi tekisin sen puolesta työtä, että ihmiset voisivat paremmin, iästä riippumatta. Toiseksi haluan edistää koko maakunnan elinvoimisuutta niin, että Hämeessä voi jokaisen asua, elää, opiskella ja yrittää.

Petri Görman

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä
ITE-taiteilija Kari Ruotsalainen: Lahtelainen taiteilija olisi kätkenyt selkeän sanoman ympäristötaideteokseen
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka Nikkilä on julkisen liikenteen osalta paitsiossa Lahdessa
Reijo Mäki-Korvela: Kisapuiston stadionhankkeessa johtajuuden puute
Osallistuvan budjetoinnin kautta saadaan frisbeegolfrata Etelä-Lahteen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnalle ystävyysseurakunta Virosta
Lähikuvassa Lahden uusi liikuntajohtaja Aleksi Nyström
Puheenjohtaja Vesa Lempinen: Aurinkovoimalainvestointi tehtiin ennen kaikkea imagomielessä
Kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Olen ollut Lahteen hyvin tyytyväinen
Kitaristi Mika Jokinen: Tämä on ollut Pääesiintyjien paras kesä tähän mennessä
Muusikko Vesa Haaja: Kesällä pitää ottaa iisisti ja uida mahdollisimman paljon
Marja-Leena Vierumäki: Uiminen ja kukkienhoito kuulu kesään
Puheenjohtaja Tapio Irri Lasten leikkialueet tulee olla turvallisia ja lähellä kotia
Veijo Vierumäki: Miestenpiiri keräsi 100 laatikollista apua Ukrainaan
Heikki Laine: Kesään kuuluu aina mökkeilyä ja pesäpalloa
Kirjastovirkailija Noora Tanska: Dekkarit ovat kestosuosikkeja kirjastoissa
Kirjailija Kalle Veirto: En tykkää olla ilman paitaa, vaikka olen lihaksikas
Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunta jatkaa vuokralaisena Liipolassa
Perhepäivähoitaja Marika Rosti: Perhepäivähoito on lapselle paras vaihtoehto
ARKISTO