kuva: – Lahdessa oli mukava nähdä paljon vanhoja tuttuja, jotka kävivät hakemassa leipää Launeen Citymarketin myyntipisteeltä.
Georgialaiset juustoleivät eli hatsapurit ovat näyttelijä Ville Haapasalon Helsingissä olevan georgialaisen ravintolan myydyin tuote.
– Ajattelin, että hatsapureja on mahdollista myydä torilla, kun ne ravintolassakin menevät kaupaksi.
Huhtikuun alkuun mennessä Haapasalon kalenteri oli tyhjentynyt koronavuoksi kokonaan ja mies mietti mökillään Puumalassa loppuvuoden kuvioitaan.
– Puumalan tori on suosittu paikka kesällä ja ajattelin, että paistan siellä leipää.
– Puumalan tori on suosittu paikka kesällä ja ajattelin, että paistan siellä leipää.
Haapasalo kutsui muutaman leipurin tapaamiseen ja siitä hatsapurien torimyynti lähti liikkeelle.
– Kahden työpäivän jälkeen ammattimiehet sanoivat minulle, että näitä juustoleipiä voisi paistaa hieman helpommin.
Muutimme leipurien ideoiden vuoksi hieman hatspurien paistotapaa.
– Puumalan torilla myytiin kesän aikana 25000 hatsapuria. Se on iso määrää georgialaisia juustoleipiä, Haapasalo myhäilee tyytyväisenä.
”Hullu olen, jos lopetan”
– Ajattelin kesän lopulla, että olen hullu, jos en jatka juustoleipien myyntiä, koska niillä oli kova kysyntä.
Tällä hetkellä Haapasalon hatsapureja myydään neljässä eri paistopisteessä Etelä-Suomen alueella.
– Toivottavasti paistopisteitä on jo ensi kesänä 40 eri puolilla Suomea.
Haapasalolla on takana taitelijaelämää jo yli 25 vuotta ja hän on ehtinyt näytellä yli 80 elokuvassa.
– Tämä leipominen ja valmiiden tuotteiden myyminen on terapeuttista hommaa keski-ikäiselle miehelle.
Haapasalo kertoo, että hän ei tiennyt leipomisesta keväällä yhtään mitään.
– Puolen vuoden aikana tästäkin työstä on oppinut paljon.
Puolet raakapainosta on juustoa
Hatsapuri on georgialainen juustoleipä, jonka raakapainosta on puolet sulgunijuustoa.
– Juustoleivät esipaistetaan leipomolla ja ne viimeistellään valmiiksi aina paistopisteellä
Perinteisessä georgialaisessa leivässä juusto kaulitaan sen sisään. Juustoleipä tehdään happamaan ja rasvaiseen maitopohjaiseen taikinaan.
– Myymme hatsapureja Etelä-Suomessa loppuvuoden ja talveksi aiomme lähteää Pohjois-Suomen hiihtokeskuksiin.
Haapasalo myöntää, että hatsapurien osalta kasvusuunnitelmat ovat isoja.
– Ehkä meillä on jo 40 paistopistettä ensi kesänä. Itse olen aina myymässä juustoleipää paistopisteillä, kun muilta kiireiltäni ehdin.
Petri Görman