Silloin kun omat voimat eivät enää riitä pitämään taloa ja pihaa kunnossa, voi kotiinsa kutsua omakotitalkkarin apuun. Omakotitalkkarin tehtäviin kuuluvat kaikenlaiset erilaiset pihatyöt mm. lumenluonti, pienimuotoiset kunnostustyöt, hiekoitus, polttopuiden teko, nurmikon ja pensasaidan leikkaus, siivous, kaupassa asiointi jne.
– Palvelusta veloitetaan 7 € tunnilta sekä talkkarin matkakulut ( 0,46€/km). Lyhyin veloitus on yksi tunti ja palvelusta on mahdollista saada kotitalousvähennystä kertoo Suomen Omakotiliiton Hämeen piirijärjestön projektipäällikkö Seppo Tamminen.
– Helpoin tapa saada omakotitalkkarin palvelut on se, että alueen omakoti- tai asukasyhdistys liittyy Suomen Omakotiliittoon. Silloin talkkarin palvelut tulevat jäsenille automaattisesti. Myös yksittäinen henkilö voi liittyä joko Lahden Seudun Omakotiyhdistykseen tai Hämeen- ja Pirkanmaan omakoti ja mökkiläisyhdistykseen opastaa Tamminen.
– Hämeen piirillä on tällä hetkellä 16 talkkaria auttamassa omakoti, rivitalo- ja mökkiläisiä eri puolella Hämettä. Esim. Padasjoen toinen omakotitalkkari auttaa tällä hetkellä mökkiläisiä. Mökille voi ottaa talkkari palvelun talvenajaksi, talkkari käy ajoittain tarkastamassa mökin kunnon ja pitää sopimuksesta pihatien lumettomana. Näin mökille on hyvä tulla käymään myös talvella.
– Omakotiliiton kautta saa myös mm. energia- ja viherneuvontaa. Lisäksi Omakotiliiton Hämeen piirijärjestö on neuvotellut jäsenten käyttöön yhteistyösopimuksia mm. Vuokraamot, lämpöpumppu firmat, vakuutukset, öljyt, portaat, ikkunat ja ovet Tamminen jatkaa.
Paljon kysyntää on tullut yhteistyöstä puutarha tuotteiden myyntiin ja opastukseen. Tämmöinen sopimus vielä puuttuu.
Omakotitalkkaripalvelu käynnistyi vuonna 2002 pilottina Helsingissä ja tänä päivänä talkkareita on ympäri Suomea hieman alle pari sataa. Palvelun halpa hinta perustuu siihen, että talkkari on aina pitkäaikaistyötön, josta valtio maksaa työnantajalle työllistämistukea.
Kukin talkkari palkataan yhdeksi vuodeksi, jossa on 4 kuukauden koeaika, sillä seula on tiukka.
– Talkkarin tulee olla luotettava ja sosiaalinen, koska menemme ihmisten koteihin ja pihoihin korosta Tamminen.
Lisäksi jokaisella talkkarilla on henkilökortti, jos haluaa tarkistaa talkkarin olevan oikealla asialla.
-Ammattiosaamista vaativat tehtävät ohjataan aina alan yrittäjän tehtäväksi, koska omakotitalkkari tekee vain naapuriaputasoista työtä asiakkaan omilla välineillä, emme siis pyri kilpailemaan kiinteistönhuoltoyritysten kanssa linjaa työtehtäviä työnjohtaja Pertti Oksanen.
Närekadulla asuva Antti Virta katselee tyytyväisenä, kun Lahden alueen omakotitalkkari Martti Nukari leikkaa nurmikkoa.
– Sain tiedon omakotitalkkarista mainoksen kautta ja päätin kokeilla tätä apua, kun itse ei oikein enää niin hyvin jaksa näitä pihatöitä tehdä kertoo 85-vuotias Virta. Nurmikon- ja pensasaidan leikkuuseen kului aikaa kolme ja puoli tuntia, joten hinta pysyi erittäin kohtuullisena ja jälki oli hyvää mainostaa Virta. Varmasti tälle palvelulle on täällä Launeellakin kysyntää, ihmiset eivät vain taida tietää tästä palvelusta vielä kovin hyvin ihmettelee Virta.
Sami Anttila on ollut tyytyväinen talkkarin hommin, mutta nyt miehen työvuosi on loppumassa ja Lahden alueen omakotitalkkarin saappaisiin astuu Nukari
– Mukavaahan tämä on, kun näkee ihmisiä eikä tarvi kotona peukaloita pyöritellä. Harmi, ettei tätä saa tehdä pitempään harmittelee Anttila.
Mikä on sitten ollut se eniten pyydetty palvelu tämän vuoden aikana?
– ehdottomasti lumenluonti, niitä hommia on riittänyt ihan mukavasti naurahtaa Anttila lopuksi.
– Petri Salomaa-