Omenasato kypsyy kaksi viikkoa aikaisemmin kuin yleensä

Kuva: Hannu Murtoniemen puutarha tuottaa aina runsaan omenasadon. –Mehu riittää aina seuraavaan kesään asti. Syön paljon omenia, mutta niiden mehustaminen on minun intohimoni.


– Kuivuus ei ole vaikuttanut omenasatoon ainakaan negatiivisesti. Omenasato on todella runsas tänä syksynä, Hannu Murtoniemi kertoo.

Murtoniemen pihassa kasvaa seitsemän erilaista omenapuulajiketta. Sieltä löytyy talvi- ja kesälajikkeita sekä harvinainen rautatieomenapuu.
– Kaneliomenapuussa kasvavat maukkaimmat omenat.

Murtoniemen perheessä mies mehustaa omenat ja vaimo leipoo niistä piirakkaa.
– Ei meillä mehu koskaan kesken talven lopu. Yhdestä kottikärryllisestä omenia saa 15 lirtaa mehua.

Omena-asiantuntija Murtoniemen mukaan lähes jokaisessa omakotitalon puutarhassa Ali-Juhakkalassa kasvaa omenapuita.
– Sen vuoksi omakotiyhdistys osti keväällä omenamurskaimen ja mehupuristimen, joita se vuokraa alueen asukkailla pientä korvausta vastaan. Omakotiyhdistys käyttää kertyneet varat alueen lapsien iloksi muun muassa juhannus- ja uudenvuodenjuhliin.

Nyt on oikea aika mehustaa

– Omenan tulee olla hieman raaka, kun sen mehustaa. Silloin mehusta tulee kirkkaampaa ja sitä saa enemmän.

Murtoniemi kertoo, että ylikypsä ja jauhoinen omena ei ole paras mahdollinen mehustusomena.
– Omenasato kypsyy nyt kaksi viikkoa normaalia aiemmin. Nyt on oikea aika mehustaa kotipihan omenasato.
Mehustamisen jälkeen nesteestä siivilöidään kuohu pois, jonka jälkeen se keitetään 80 asteeseen.
– Sen jälkeen on mahdollista nauttia terveellisestä ja raikkaasta omenamehusta.

Helppohoitoinen omenapuu

– Kaikki vesioksat, jotka nousevat ylöspäin puuta, on leikattava pois, ettei puu pääse kasvamaan liian isoksi.

Murtoniemi tekee omille omenapuille hoitotoimenpiteet aina joka syksy ennen ensimmäisiä pakkasia.
– Muutoin pakkanen iskee omenapuihin ja ne vaurioituvat.

Toinen vaihtoehto omenapuiden oksien leikkaamiseen on kevät.
– Silloin leikkaustoimenpiteet on tehtävä ennen kasvukauden alkua ennen kuin silmut puhkeavat niihin. Omenapuu tuottaa hyvin, kun sitä hoitaa.

Petri Görman

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Maakuntajohtaja Niina Pautola-Mol: On luksusta juoda vettä suoraan hanasta ja pulahtaa puhtaaseen järveen uimaan
Omalähiö lomailee 5.7. – 1.8.
Projektipäällikkö Jari Volanen: Patomäen kentällä tehdään nyt viimeisiä maastomuotoiluja ja vihertöitä
Perussuomalaisten kannatus kasvoi huomattavasti Lahdessa, vanhat puolueet menettivät valtuustopaikkoja
Nuorille on kustannettava ehkäisy yhteiskunnan varoista
Tutkija Ilkka Jokipii: Täsmällisiä muistiinpanoja ei ehditty tekemään Hennalan vankileirillä
Harri Koski: Saunalautta on merimiehen kesämökki
Markku Karjula: Lahden vahvuutena on se, että täällä on tapahtumia ympäri vuoden
Puheenjohtaja Marju Markkanen: Lahteen on tehtävä liikuntastrategia ja sen laatimistyössä on oltava poikkihallinnollinen edustus
Ex-kaupunginvaltuutetut Heikki Laine ja Onerva Vartiainen: Asioihin pitää perehtyä huolellisesti ennen kuin niistä päätetään
Hannu Salminen: Kulttuurin rahoitus tulee saada kokonaisuudessaan valtion budjettiin
Maisema-arkkitehti Maria Silvast: Renkomäen sorakuoppa-aluetta maisemoidaan virkistyskäyttöön
Kuntavaaliehdokkaita on koulutettu ja rekrytoitu lisää tauon aikana
Francis McCarron: Eteläisen kehätien valmistuminen etuajassa on iso onnistuminen
Varhaiskasvatuspolitiikkaa on jakanut sivistyslautakuntaa koko vaalikauden ajan
Kaupunginhortonomi Viivi Tasso: Kirsikkapuut tekevät kauniin kukkakatoksen puistoon
Pontus Söderblom ja Petri Honkanen: Uudet ja vaihtoehtoiset ryhmät sanovat asiat suoraan
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hilden: Puheenjohtajakausi piti olla aivan erilainen
RKP:n Pia Tyyskä: Tuomme avoimen, kunnioittavan ja yhteistyötä painottavan politiikan Lahteen
SDP:n Pekka Komu: Sosiaali- ja terveyspalvelujen on oltava laadukkaita, oikea-aikaisia ja vaikuttavia
ARKISTO