Eduskunnan täysistuntokeskustelussa tuli eilen ahdistava olo. Sinänsä erittäin tärkeä keskustelu Suomen julkisen talouden tulevaisuudesta kääntyi pelkäksi juupas-eipäs väittelyksi. Kenen ansiota talouden kasvu on? Kuinka paljon itse asiassa Suomen omilla päätöksillä on vaikutuksia, jos ja kun koko Euroopan kasvu oli jäissä pitkään 2008 finanssikriisin jälkeen?
Pääministeri puhui hyvin sanoessaan, että tavoitellaan yli kahden prosentin kasvua ja se on tärkeä positiivinen viesti suomalaisille. Kahden prosentin kasvulla pääsemme Sipilän hallituksen tavoitteeseen eli 72 prosentin työllisyysasteeseen. Mutta kuten valtiosihteeri Hetemäki muistutti, sekään ei meille riitä pitkässä juoksussa, vaan 80 prosentin työllisyysaste tarvitaan, jotta julkinen talous olisi jatkossa tasapainossa. Haaste on niin suuri, että se kuka on oikeassa tai kenen ansiota kaikki on ei ole tärkeintä. Kasvua me haluamme.
Hallitus kuunteli hyviä avauksia
Suomen talous on kääntynyt kasvuun ja se on hieno asia. Nyt väiteltiin siitä, kuka sen on saanut aikaiseksi – ja koska. Viime hallituskaudella käynnistetyt toimenpiteet esim. rakentamisessa vaikuttavat varmuudella. Työllisyysvaikutuksien näkeminen kestää aina. Minä halusin keskustella täysistunnossa hallituksen kanssa rakentavasti tulevaisuudesta – en penkoa jatkuvasti historiaa, etsiä syyllisiä tai sankareita. Omassa puheenvuorossani korostin oikean ja monipuolisen elinkeinopolitiikan merkitystä. Sanon suoraan, että elinkenopolitiikassa me Demarit olemme lähempänä Kokoomusta kuin Keskustaa. Keskustan kasvustrategia perustuu biotalouden kehittämiseen, joka on valitettavasti pääosin paikallista ja alueellista puuhastelua. Sipilän johtama Suomi ei pysty luomaan uutta ja kansainvälisesti verkottunutta innovaatiojärjestelmää, johon 1990-pystyimme Nokian valtakaudella. Keskustalle se tuntuu nyt riittävän. Kokoomuksella on enemmän näkemystä ja kunnianhimoa kansainvälistymiseen ja aitoon kasvuun. SDP:n avauksista puoliväliriiheen otettiin mukaan panostukset kiertotalouteen, tutkimukseen ja kehitykseen sekä matkailuun. Molemmat tärkeitä asioita myös Lahdessa nyt ja tulevaisuudessa. Päivähoitomaksuissa maksuttomuuden tulorajoja nostettiin ja hyvä niin.
Yhteistä näkemystä löytyy
Yhteistä näkemystä meiltä löytyy suurissa asiakokonaisuuksissa yli hallitus – oppositiorajojen. Talousvaliokunnassa teimme lähes yksimielisen mietinnön hallituksen energia- ja ilmastostrategiaan. Vain vihreät halusivat profiloitua taas kerran omalla eriävällä mielipiteellä.
Mikä on Suomen suunta?
Mitä sitten SDP tekisi eri tavalla? Vastaus on yksinkertainen. Sipilän Suomessa kasvu ja hyvinvointi jakautuu eriarvoisesti suomalaisten kesken ja se on väärin – tehdään jako heihin kenellä jo on ja niihin kenellä ei ole – eikä tule tällä menolla olemaankaan hyvinvointia. Heikompia pitää puolustaa – vahvat selviävät aina. Suomi ei saa jakaantua kahtia. Se ei saa olla Suomen suunta.
Ville Skinnari
kansanedustaja