Työttömyys on edelleen Lahdessa liian korkealla. Olen saanut lukuisia yhteydenottoja ihmisiltä, jotka todella haluavat työllistyä, mutta eivät ole työtä löytäneet. Ongelma koskettaa oikeastaan kaikkia koulutukseen tai ikään katsomatta. Yrityksiin kyllä syntyy työpaikkoja, mutta liian vähän. Liian harva todellinen kasvuyritys sijaitsee Lahdessa. Ilmaistyöstä on tullut opiskelijoille pakollinen osa elämää. Julkinen sektori on leikkausten keskellä niin kovilla, että varmaa on vain epävarmuus tulevaisuudesta. Pienten yrityksien kyky työllistää on rajallinen. Tukityöllistämisen määrärahoja on leikattu. Yhdistyksien mahdollisuudet työllistää ovat entistä vaikeammat. Kun ei ole työtä, ei kerry myöskään eläkettä. Yritystä Lahdessa silti on. Lahden Yrittäjät ovat tehneet hyvää työtä ja uusia avauksia mm. Matkalla Duuniin – toimintamallissa. Startti – Duuniin hankkeella yritämme saada mahdollisimman monelle nuorelle kesätöitä.
Työelämä on muuttunut ja muuttuu koko ajan. Digitalisaatio ja robotisaatio muuttavat maailmaa. Se tapahtuu joka tapauksessa. Halusimme me sitä tai emme. Pääministeri oli vuoden vaihteessa positiivinen ja näki hallituksen toimenpiteiden jo vaikuttavan myönteisesti kasvuun. Todellisuudessa kasvu tulee rakentamisesta ja IT-alalta. Elinkeinopohjamme on edelleen liian kapea verrattuna kilpailijamaihin. Vientiin ei ole uusia syömähampaita, kun emme ole osanneet monipuolistaa viennin pohjaa ja kaupallistaa kuluttajatuotteita maailmalle. Se on suurin rakenteellinen ongelmamme. Julkiset investoinnit käynnistettiin pääosin jo viime hallituskaudella ja ne näkyvät nyt. Vienti supistui viime vuonna viisi prosenttia. Iso kuva on edelleen harmaa.
Tapaan uuden elinkeinoministerin lähiaikoina ja haasteemme on yhteinen: Suomen talous pitää saada kasvuun – samalla se vetää myös Lahden työllisyyden nousuun. SDP tekee oppositiosta omaa työtään ja yrittää vaikuttaa hallituksen toimintaan. SDP:n yrittäjäohjelmasta hallitus on ottanut osia käyttöön ja kiitos siitä. Esitimme helpotusta yrittäjille ensimmäinen työntekijän palkkaamiseen, mikä ei ole edennyt – koeaika tosin piteni kuuteen kuukauteen. Liian monessa asiassa hallitus kurittaa heikommassa asemassa olevia eli työttömiä, opiskelijoita, sairaita ja eläkeläisiä. Ostovoima eli kulutus kärsii tästä ja samalla koko talous. Mitä tehdä, kun rahat ei riitä edes lääkkeisiin tai ruokaan?
Päihdekuntoutuksesta pitää huolehtia
Lahdessa on vaikeasta tilanteesta huolimatta pystytty auttamaan elämänpolulle useita vakavaan huume – ja päihdeongelmaan sairastunutta. Päihdekuntoutukseen pitää uskaltaa panostaa, koska se on itseasiassa kannattava investointi yhteiskunnalle. Jätin aiheesta kirjallisen kysymyksen Lahden kaupunginhallitukselle joulukuussa. Kymmenen prosenttia suomalaisista aiheuttaa noin 80 prosenttia sosiaali- ja terveysalan kustannuksista. Jokainen tästä suurkuluttajien ryhmästä pelastettu ihminen on inhimillisen ilon ja selviytymisen lisäksi myös säästöä.
Laitoskuntoutuksen jälkeen henkilö uhkaa jäädä täysin tyhjän päälle. Päihdekuntoutuksessa ollessaan asiakas on erossa yhteiskunnasta. Intensiivinen avokuntoutusasiakas saa oikeaa tukea ja ohjausta elämän rakentamiseksi uudelleen. Vertaistuen merkitys on äärimmäisen suuri. Intensiivinen avokuntoutus tarjoaa asiakkaille juuri sen mahdollisuuden. Lahdessa toiminut Arki Haltuun -hanke tarjosi asiakkaalle mahdollisuuden kodin, koulutuksen ja työn polun löytämiseen yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Siksi toimintamallille pitää luoda jatkoa. Lahti olisi näin edelläkävijä valtakunnallisesti ja laajemmin myös kansainvälisesti tarjoamalla kuntoutujalle välittävää ja oikeanlaista kuntoutumispolkua.
Ville Skinnari