Eduskuntavaaliehdokas Milla Bruneau: Panostaisin Lahden seudun edunvalvontaan niin kansallisesti kuin kansainvälisesti


Varakansanedustaja ja yritysjohtaja Milla Bruneau on kokoomuksen ehdokkaana huhtikuun eduskuntavaaleissa. Hän tavoittelee toista kertaa kansanedustajan tehtävää.

1. Millainen on suomalaisen yhteiskunnan tilanne tällä hetkellä?
– Huolestuttava. Velkaantumisen tahti ja yksistään velanhoidon kustannusten merkittävä nousu koettelevat suomalaista hyvinvointivaltiota. Vastuullisella talouspolitiikalla ja luomalla kasvua saamme turvattua lasten, vanhusten ja sairaiden palvelut. Se tarkoittaa, että kaikki työikäiset- ja kykyiset suomalaiset on saatava töihin.

2. Mitä uudistuksia Suomessa tulisi tehdä jo lähitulevaisuudessa?
– Työn tekeminen pitää olla kannattavaa, tarvitaan kokonaisvaltainen sosiaaliturvauudistus. Yritysten kasvun edestä on poistettava kaikki esteet, tarvitaan vähemmän sääntöjä ja byrokratiaa ja enemmän vapautta. Veroratkaisuilla mm. palkasta on jäätävä enemmän käteen, jotta yritykset saavat motivoituneita ja osaavia tekijöitä. Lisäksi valtion menoja on priorisoitava, esim. isoja ratahankkeita on karsittava.

3. Millä tavalla saisimme lasten ja nuorten oppimistulokset takaisin kansainvälisten tilastojen kärkipäähän?
– Panostetaan varhaisiin vuosiin, mahdollisimman moni lapsi pitää saada varhaiskasvatuksen piiriin, erityisesti myös maahanmuuttajataustaiset lapset. Parasta ja vaikuttavinta kasvatus- ja koulutustyötä tehdään kaksivuotisessa esikoulussa ja peruskoulussa. Vahvistetaan perusopetusta ja luodaan ”osaamistakuu”-kriteeristö, jolla varmistetaan perustaitojen osaaminen ennen kuin oppilas päättää peruskoulunsa.

4. Perustele näkemyksesi Natosta?
– Naton jäsenhakemuksen jättäminen on istuvan eduskunnan ja presidentin tärkein saavutus Suomen lähihistoriassa. Suomen kansa päätti Natoon liittymisestä ennennäkemättömässä yhteisymmärryksessä. Suomi lisää Naton puolustuskyvykkyyttä sen itäisimmällä rajalla ja vastavuoroisesti Suomi saa takuut muiden jäsenmaiden avusta. Jäsenyydellä on merkittävä vaikutus myös Suomen kauppapolitiikkaan.

5. Miten kehittäisit vanhuspalveluja?
– Vanhusten hoivaan tarvitaan vähemmän byrokratiaa ja enemmän auttavia käsiä. Vanhusten ympärivuorokautiseen hoivaan tarvitaan riittävästi avustajia, joilla on tarvittava määrä oikeuksia osallistua avustavaan hoivatyöhön. Omaishoitajien jaksamiseen on panostettava, jotta riittävän moni vanhus saa viettää arvokasta vanhuutta kotonaan.

6. Onnistuiko sote-uudistus sinun mielestäsi?
– Ei. Sote-uudistuksen tarkoituksena oli hillitä nousevia kustannuksia, joita väistämättä syntyy huoltosuhteen heikentyessä edelleen. Sen sijaan sote-uudistus on mielestäni lisännyt hallintoa ja on auttamattomasti alibudjetoitu, mikä näkyy jatkuvina lisätalousarvioina. Valtavat sote-palveluiden ongelmat esim. Helsingissä sekä hoiva-alan työvoimapula on pelastettavissa, kun mukaan otetaan laaja-alaiset yksityiset palvelut julkisten palveluiden rinnalle.

7. Kuinka talous saadaan kasvu-uralle Suomessa?
– Menojen priorisoinnilla ja luomalla talouskasvua. Yritysten kasvun edellytykset on turvattava kaikin keinoin. Luomalla kasvua ja työmahdollisuuksia Suomessa oleviin kasvuhaluisiin ja -kykyisiin yrityksiin luomme samalla hyvinvointia suomalaisille. Työn verotusta on alennettava, jotta kasvuhalukkaat yritykset saavat työntekijöitä. Suurin kasvun este on kuitenkin osaavan työvoiman saanti, joten työperäistä maahanmuuttoa on lisättävä merkittävästi. Lisäksi lupaprosesseja on vauhditettava ja byrokratiaa vähennettävä.

8. Kerro, millaisia uudistuksia rata- ja tieverkostoon tulisi tehdä Suomessa?
– Nykyistä rataverkostoa tulee kehittää ja korjata, jotta siitä tulee tehokkaampaa. Uusia ratahankkeita on priorisoitava siten, että ne parhaiten palvelevat koko Suomea – ensimmäiseksi on panostettava lentorataan. Lahden ohittava Itäratahanke sekä Helsingin ja Tampereen välinen Metsäratahanke on molemmat lopetettava tehottomina ja liian kalliina. Niin raide- kuin tieverkoston korjausvelkaa on lyhennettävä.

9. Kerro kaksi tärkeintä asiaa, joiden eteen tekisit paljon työtä kansanedustajana?
– Panostaisin Lahden seudun edunvalvontaan niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Lahden seudulla on tarjota ratkaisuja koko Suomen haasteisiin ja näitä ratkaisuja on osattava myydä siten, että valtio ja EU osallistuvat myös kustannuksiin. Suomea on osattava myydä, jotta saamme tänne investointeja, yrityksiä ja osaajia luomaan kasvua ja varmistamaan hyvinvoinnin. Myymisen – sen minä osaan areenasta riippumatta.

Petri Görman

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 kommentti “Eduskuntavaaliehdokas Milla Bruneau: Panostaisin Lahden seudun edunvalvontaan niin kansallisesti kuin kansainvälisesti

  1. Missä itärajan jatko? Lahti-Heinola radan henkilöliikenne? Sotke uudistus vähentää byrokratiaa jatkossa eikä lisää. Liikaa populistisia väitteitä

Ajankohtaista

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä
ITE-taiteilija Kari Ruotsalainen: Lahtelainen taiteilija olisi kätkenyt selkeän sanoman ympäristötaideteokseen
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka Nikkilä on julkisen liikenteen osalta paitsiossa Lahdessa
Reijo Mäki-Korvela: Kisapuiston stadionhankkeessa johtajuuden puute
Osallistuvan budjetoinnin kautta saadaan frisbeegolfrata Etelä-Lahteen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnalle ystävyysseurakunta Virosta
Lähikuvassa Lahden uusi liikuntajohtaja Aleksi Nyström
Puheenjohtaja Vesa Lempinen: Aurinkovoimalainvestointi tehtiin ennen kaikkea imagomielessä
Kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Olen ollut Lahteen hyvin tyytyväinen
Kitaristi Mika Jokinen: Tämä on ollut Pääesiintyjien paras kesä tähän mennessä
Muusikko Vesa Haaja: Kesällä pitää ottaa iisisti ja uida mahdollisimman paljon
Marja-Leena Vierumäki: Uiminen ja kukkienhoito kuulu kesään
Puheenjohtaja Tapio Irri Lasten leikkialueet tulee olla turvallisia ja lähellä kotia
Veijo Vierumäki: Miestenpiiri keräsi 100 laatikollista apua Ukrainaan
Heikki Laine: Kesään kuuluu aina mökkeilyä ja pesäpalloa
Kirjastovirkailija Noora Tanska: Dekkarit ovat kestosuosikkeja kirjastoissa
Kirjailija Kalle Veirto: En tykkää olla ilman paitaa, vaikka olen lihaksikas
Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunta jatkaa vuokralaisena Liipolassa
Perhepäivähoitaja Marika Rosti: Perhepäivähoito on lapselle paras vaihtoehto
ARKISTO