Leipomo-kahvila Muta & Kakun perustaja Tuua Jäppinen valittiin Lahden vuoden yksinyrittäjäksi. Hänen lämminhenkinen kahvilansa Launeenkadulla on tullut tunnetuksi sekä herkuistaan että hyvästä hengestään.
Launeenkadun varrella tuoksuu joka aamu vastaleivotulta pullalta. Leipomo-kahvila Muta & Kakku on tullut monelle lahtelaiselle tutuksi paitsi maukkaista tuotteistaan, myös lämpimästä ilmapiiristään. Kahvilan perustaja Tuua Jäppinen valittiin lokakuussa Lahden Yrittäjien vuoden yksinyrittäjäksi.
– Palkinto tuli yllätyksenä. En osannut odottaa sitä. Kuvittelin vain tekeväni täällä Launeella omaa hyvää juttuani, eikä kukaan muu sitä noteeraa kuin meidän uskolliset asiakkaat.
Palkintoperusteluissa kiiteltiin, miten Muta & Kakku on onnistunut luomaan Lahteen leipomo-kahvilan, joka on lämminhenkinen kohtaamispaikka. Lahden Yrittäjien puheenjohtaja Juha Turunen toteaa, että Jäppisen sitoutuminen paikallisuuteen ja vastuullisuuteen tekee hänestä esimerkin muille yrittäjille.
Leipomo-kahvila Muta & Kakku on selvinnyt monen muun pienyrittäjän tavoin vaikeiden aikojen läpi.
– Koronapandemia koetteli myös meitä, mutta päätin sinnitellä sen yli ja onnistuin.
Yrittäjä kertoo, että asiakkaiden tuki on ollut hänelle aina valtava.
– Kyllä sitä mietti monesti, että miten tästäkin tilanteesta selvitään, mutta asiakkaat ovat jaksaneet aina tsempata.
Asiakkaat ovat sanoneet yrittäjälle, että on ihanaa, kun olet täällä ja erityisesti tässä kahvilassa on kiva käydä.
– Se motivoi jatkamaan enemmän kuin mikään muu. Yrittäminen ei tee minua rikkaaksi, mutta se tarjoaa muuta palkitsevaa. Pystyn kuitenkin tarjoamaan työpaikkoja muille. Se motivoi valtavasti, Jäppinen sanoo.
Arki on täynnä päätöksiä
Yrittäjän arki on täynnä päätöksiä sekä hyviä että huonoja.
– Impulsiivisena ihmisenä teen valintoja nopeasti, joskus liiankin nopeasti.
Välillä olisi kiva jakaa asioita jonkun kanssa, ja joskus minua saisi vähän myös toppuutella. Toisaalta on hienoa, ettei tarvitse kysyä keneltäkään lupaa, mutta yrittäjä muistuttaa, että asiakkaat päättävät, mitä leipomossa tehdään
– Isäni oli leipurimestari ja äidin kanssa leivoin lapsena paljon pullaa. Ensimmäiset kakut tein kotona, ja muistan vieläkin, miltä ne näyttivät. Instagramissa vanhat kakkukuvat ovat hirveitä, mutta en voi poistaa niitä. Ne kuuluvat historiaani.
Raaka-aineiden ja sähkön hinnat ovat nousseet, mutta yrittäjä haluaa pitää kahvilansa hinnat kohtuullisina.
–
Minulle on tärkeää, että jokaisella on mahdollisuus tulla meille nauttimaan kahvista ja makeista tai suolaisista leivonnaisista.
Joskus hintoja on kuitenkin pakko nostaa, mutta yrittäjä miettii sitä aina tarkasti.
– Kahvilani on ennen kaikkea tavallisia ihmisiä varten.
Työntekijöiden palkkaus tehtävä helpommaksi
– Yrittäjänä toivon, että työntekijöiden palkkaamiseen saataisiin helpotuksia. Ihmisten ei pitäisi olla helpompaa jäädä kotiin kuin tulla töihin.
Työllistämisen tulisi olla yrittäjälle kannattavampaa ja byrokratialtaan kevyempää kuin nyt.
– Lahden kaupunki on tukenut yrittäjiä kiitettävästi. Toivon toki tiiviimpää vuorovaikutusta enemmän yhteistyötä heiltä.
Yrittäjä Jäppisen mukaan olisi hienoa, jos kaupunki ottaisi edes joskus suoraan yhteyttä paikallisiin yrittäjiin.
– Me olemme täällä, elämme tätä arkea ja näemme, mitä kentällä tapahtuu.
Kesäisin Muta & Kakussa työskentelee sesonkityöntekijöitä ja apua haetaan tarvittaessa vuokrafirman kautta.
– Joustavuus ja verkostot ovat avainsanoja yksinyrittäjälle. Yksin ei pärjää kukaan. On elinehto tehdä yhteistyötä ja pitää ympärillä verkostoja. Minä tilaan kukat aina läheisestä kukkakaupasta ja kaveri tietää jo puolesta sanasta, mitä haluan. Tämä yhteisöllisyys on yrittämisen suola.
Tulevaisuus tuoksuu pullalta
Kahvila Muta & Kakku on jo käynyt ahtaaksi palkitulle yritykselle.
– Toivon, että pääsen ensi vuonna keskustelemaan laajentamisesta. Tilat alkavat olla pienet, mutta en halua lähteä pois Launeelta. Tämä on minun paikkani, Jäppinen sanoo päättäväisesti.
Vuoden yksinyrittäjän palkinto tuntuu hänestä erityisen tärkeältä siksi, että se tulee omasta yhteisöstä.
– Se, että oma työ ja oma intohimo huomataan, on paras mahdollinen palaute. Se kertoo, että olen onnistunut tekemään jotakin, joka merkitsee myös muille jotain.
Petri Görman


