Täyttävätkö Lahti Eventsin ja KymiRingin salailukytkennät rakenteellisen korruption kriteerit?

En kirjoittaisi tätä, jos Lahden valtuutetut, johtavat virkamiehet ja KymiRingin hallitus olisivat pelanneet rehtiä peliä ja myöntäneet virheensä avoimesti. Lahden veronmaksajat olisivat antaneet heille anteeksi, tosin pitkin hampain, mutta he syyllistyivät asiassa pahimpaan: salailuun ja peittelyyn. Ongelmat yritettiin lakaista maton alle periaatteella: kansa ei tarvitse muuta kuin leipää ja sirkushuvia. He luottivat vakaasti siihen, että heillä olisi tarvittava voima selittää asiat parhain päin suurelle passiiviselle lahtelaiselle veronmaksajajoukolle. Yritys ja kunta ovat täysin erilaisia toimijoita.

Jenkeissä opiskelut tyttäreni kertoi, että siellä kaikki olisi kerrottu heti, pyydelty anteeksi osakkeenomistajilta, kääritty hihat ja yritetty selvitä tilanteesta mahdollisimman nopeasti, koska siellä tutkiva journalismi oikein odottaa tilaisuuksia, jotta se pääsisi tonkimaan haisevaa salailutunkiota. Omalta osaltani tongin asiaa varmasti nyt viimeisen kerran. Miksi? Tässä välittyy varmasti nyt vastaukseni, jonka katson olevani velkaa kotikaupunkini veronmaksajille.

Idea Kymiringistä, Suomen moottoriurheilun Las Vegasina Iitissä, oli mahtava. Yksityiset puhalsivat hankeen käyntiin, mutta huomasivat heti alussa, että mukaan tarvitaan myös ”hyödylliset idiootit” eli valtio 6,3 miljoonalla eurolla ja innokas tapahtumayrittäjä Lahti Events Oy arviolta 8 miljoonan euron investointiavuilla. Yrittäjä Antti Aarnio-Vihuri näki vaarat ja vetäytyi heti pois.

Aloitin Lahti Eventsin liiketoiminnan arvostelun Lahdessa ensimmäisenä vuonna 2017. Henkilökohtaisesti minä olisin halunnut, että upeat moottorikisat olisivat onnistuneet. Ne olisivat tuoneet tälle eläköityvälle kunnalle sitä taloudellista potkua, jota Lahdessa nyt lamassa kipeästi tarvittaisiin.

Ladataan nyt vielä kerran tarvittavat faktat peliin:
1. Vakuudettomat KymiRingille myönnetyt ratamaksujen ennakot eivät ole lainaa, vaan lahjoitus Lahti Eventsin johdolta. Tämä on Suomen kuntalaissa selvästi kielletty ja kriminalisoitavaa toimintaa. Miksei tästä ollut mainintaa Eventsin sisäisessä tarkastuksessa lainkaan?
2. Harhauttaako toimiva ja aktiivinen kaupunginjohtajamme Pekka Timonen KymiRingin lainapuheillaan valtuustoa ja lahtelaisia, koska on ”oudon tietämätön” tytäryhtiönsä toiminnasta, vaikka juuri hänellä on yhtiön seuranta ja valvontavastuu?

Tiivistän ohessa tämän Lahden kaupungin Kymirig- skandaalin tapahtumat aikajanalla:

Marraskuu 2018
Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen, kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Juha Rostedt ja kaupungin yhteysjohtaja Mari Kuparinen osallistuivat MotoGP oikeudet omistavan espanjalaisen Dorna Sportsin kestittämälle Valencian matkalle marraskuussa. Matkalasku meni tietysti Lahden piikkiin. Mitään muistiota matkasta ei löydy? Mutta jo tällöin oli varmaa, että siellä puhuttiin yli 6 miljoonan lisenssimaksuista sekä TV-luvista että muista järjestämisoikeuksista, koska näitähän Dorna nyt perii Eventsiltä oikeudessa?
Toukokuu 13.5.2019
Lahden kaupunginvaltuusto päätti yhtiöittensä kautta pääomittaa Kymiringiä vastoin kuntalakia.
Toukokuu 27.5.2019
Kuusi lahtelaisvaltuutettu tekee valituksen Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle lahtelaisten valtuutettujen KymiRing-päätöksestä.
Kesäkuu 5.6.2019
Hämeenlinnan hallinto-oikeus päätti valtuuston päätöksen täytäntöönpanokiellosta.
Marraskuu 22.11.2019
Kaupunginjohtaja Pekka Timonen tekee viranomaispäätöksen myöntää Lahti Eventsille 2,8 miljoonaa pitkäaikaislainaa ilman tarvittavia vakuuksia.
Toukokuu 8.5. 2020
Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumosi EU-säännösten vastaisena valtuuston päätöksen KymiRingin pääomittamisesta.
Vuonna 2020
Lahti Events rahoittaa Kymiringiä maksamalla tälle ilman vakuuksia 2 miljoonaa euroa ”ratavuokrana” ennakkona.
2020-2022 aikana
Lahti Events on rahoittanut/ rakentanut tapahtumainfraa KymiRingille sadoilla tuhansilla euroilla.
Heinäkuu 2022
Lahden konserni- ja tilajaosto tekee päätöksen hallitusta alasajo-suunnitelmasta.

Juridiikkaa lahtelaisille veronmaksajille KymiRingistä

1. Lahden konsernipankin ilman valtiontukilainsäännösten huomioimista ja vakuuksia on tapahtunut Lahti Eventsin ( kuten muiden Lahden tytäryhtiöiden) lainoitus, on ollut selkeästi kuntalain 129 & vastaista. Miksi? Hyvä kysymys, sillä asiaa tutkii nyt poliisi.
2. Olen seurannut Lahden toimintaa KymiRing-asiassa jo vuosia, enkä voi välttyä etteikö oikeustermi ” reasonable doubt” eli riittävä epäily rakenteellisesta korruptiosta ole varjostanut jo kauan Lahden toimia.
3. Paras epäily korruptiosta saattaa olla se, että tilintarkastuksen Eventsistä teki sellainen yhtiö, jolla ei ole siihen kykyä ja asiantuntemusta eli Kuusisto ja Sahlstedt. Omalaatuiseksi asian tekee se, että kaupunginjohtajamme toimii samaan aikaan Tapahtumateollisuus ry:n hallituksen puheenjohtajana. Myöskään kaupungin takauksetonta 2 miljoonan lainaa ei näy tässä tilintarkastuksessa missään?
4. Lahden kaupungin omistajanohjauksesta vastaavat kaupunginjohtaja, häntä sijaistanut konsernipalvelujohtaja ja kaupunginhallitus.

Me lahtelaiset veronmaksajat vaadimme KymiRingin laillisuuden selvittämistä

Seuraavat asiat on jo tehty:
12.10.2021 kantelu oikeuskanslerille
19.5.2022 ratkaisu.
Apulaisoikeuskansleri ei ryhdy toimiin ja arvioimaan kaupungin menettelyä Lahti Events asiassa ennen kuin poliisitutkinta antaa ratkaisunsa. Tärkeintä on selvittää, onko kaupungin virkamiesjohto syyllistynyt virkatehtäviensä laiminlyönteihin? Onneksi asiaa selvitellään nyt oikeissa instansseissa. Ketään ei kannata leimata ennen kuin oikeus on tutkinut asiat.

Asiassa on kokonaan vielä tekemättä Lahti Eventsin toimien laillisuuden ja vastuiden selvittäminen. Onko yhtiö kertonut totuutta tilastaan kaupungin johdolle ja miksi johto on koko ajan lisännyt panostustaan KymiRingissä, vaikka useat tahot, kuten tutkiva media, on kertonut jo vuosia, miten paljon riskiä tapahtumajärjestelyyn liittyy? Tappiot ovat tällä hetkellä 6,7 miljoonaa euroa, joka on jo kirjanpidossa. Vastuiden pelossa yhtiötä ei uskalleta päästää konkurssiin, koska konkurssipesän tehtävä olisi periä oikeusteitse Kymiringille ilman turvaavia vakuuksia annettu kahden (2) miljoonan ennakkomaksu ja muu aiheutettu vahinko.

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Jaakko Ripatti: Kirkkoherran työ Launeella oli minulle parasta aikaa työelämässä
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka: Tämä päivä on jo huomenna historiaa
Kaarikadun päiväkodin rakentaminen alkaa muutaman kuukauden päästä
Launeen keskusteluillassa summattiin alueen hyvät ja huonot puolet
Kirjastopalvelujohtaja Salla Palmi-Felin: Launeen kirjastolle etsitään korvaavia tiloja Hennalasta
vt. kaupunginjohtaja Mika Mäkinen: Lahden tunnettuutta pitää vahvistaa ja mielikuvaa rakentaa yhä vetovoimaisemmaksi
Nikkilän kartanosta Lahden kaupunginosaksi -kirja julkaistaan marraskuun lopussa
Liipolan ”likka” Jonna Hakala Hawaiji Ironman -kilpailun ikäluokkansa paras
Launeelainen Juha-Pekka Forsman: Postilaatikkoihin kohdistuva ilkivalta on loputtava!
Niin maailma muuttuu Eskoseni! – Reunasen Nummisuutarit haastaa katsojat uudella tulkinnallaan
Muusikko Lipa Liukkonen: Nyt haetaan uutta vauhtia soolouralle
Sivistyslautakunta mukaan järjestyssäännöillä voi puuttua kännyköiden käyttöön
Miksi Kisapuiston suunnitelmissa on veronmaksajille halvin ja ainoa UEFA 3 -tason suunnitelma jätetty huomioimatta?
FC Lahden Mika Halttunen: Kisapuisto on äärimmäisen tärkeä koko jalkapalloperheelle
Lahden uudeksi kaupunginjohtajaksi valittiin Niko Kyynäräinen
Toimitusjohtaja Heikki Kaunisto: Valokuitu on kaikista luotettavin ja tehokkain tapa siirtää tietoa
Kirjastovirkailija Päivi Partanen: Jokaisella on erilainen lukukokemus samasta kirjasta
Valokuvaaja Antti Sepponen: Lahden dokumentointi valokuvin on lähellä sydäntäni
Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä
ITE-taiteilija Kari Ruotsalainen: Lahtelainen taiteilija olisi kätkenyt selkeän sanoman ympäristötaideteokseen
ARKISTO