Paljon on Lahden kaupunki ja sen lasten ja nuorison harrastukset rikastuneet siitä, kun ensimmäinen Lasten Talvikarnevaali – tapahtumat Sammonkadun 8-salilla pyörähti käyntiin 1983. Nuorisotoimen johtajana oli Pertti Mäkelä ja siitä joukkueesta on mukana ainakin ”kasi-salin” nykyinen nuorisopalvelujen päällikkö Virpi Rantanen.
Kolmekymmentä vuotta sitten lapset ja heidän vanhempansa pyörivät Mauri Kunnaksen Koiramäki-talon teeman ympärillä. Muutama vuosi myöhemmin kulttuuritoimi otti talvikarnevaalin vuosittain tammi-helmikuun vaihteessa ohjelmaansa. Syntymäpäiviään viettävä Lasten Talvikarnevaalin tapahtumat levittäytyvät lauantaista 26. päivästä tammikuuta alkaen aina sunnuntaihin 10:teen päivään helmikuuta ympäri kaupunkia.
Joinakin vuosina tapahtumia oli kulttuurisihteeri Riittakatriina Manninen-Louhensalon aikana myös lähikunnissa. Tänä vuonna ne ovat levittäytyneet myös esikaupunkialueille. Karnevaalin organisaatiosta vastaa tuottaja Vuokko Kortelainen kaupungin kulttuurikeskuksesta. Hän ja kulttuuriasianpäällikkö Matti Karhos ovat yhteistyössä kaupungin nuorisotoimen ja ev.lut.seurakuntien sekä 40:n muun järjestäjän kanssa laatineet pienille ja suurille lapsille kahden viikon ajaksi 50 yhteistyötahoa ja 140 tapahtumaa, jotka ovat eri puolilla kaupunkia aamupäivähetkistä iltapuhteelle.
”Yksi, kaksi-kolme – karnevaalit käyntiin” lähtee 8-Salissa Sammonkatu 8:ssa lauantaina 26.1. klo 10 – 14. Sieltä löytyvät avajaisviikonloppuna niin Nuokun Sirkuksen jonglöörit, joilla on vähintään kaksi palloa ilmassa ja yksi kädessä!!, temppurata, nukketeatteri, laulu- ja leikkihetket vähän pienemmille, kasvomaalausta ja vauhdikkaat tanssijat.ja hengästyttävän paljon muuta. Viikonlopun aikana selviää, mikä kumma on ihan oikea Rokkikukko? Avajaispäivän tapahtumaan ei maksa mitään, mehua ja baakelsseja varten kyllä pitäisi olla pienillä ja suurilla vierailla vähän euroja mukana.
Musiikkitapahtumia karnevaalien aikana on runsaasti. Ohjelmasta löytyvät myös sellaiset konsertit kuin Lapsi- ja nuorisokuoro Aurinkoisten Nurinmaassa-konsertti, Kärpäsen koulun Mörkö se lähti laivaan-musikaali, kaupungin kulttuurikeskuksen tuottama Sotilaan tarina- ja Lamk:n Satua ja totta-musiikkinäytelmä.
Vanha tuttu Musiikkileikkikoulu Musiikkimarakatti on mukana Marakattisirkus-satulastenkonserteilla ja Lahden musiikkiopiston Aho-salissa on Sylissä on salaisuus-sylivauvoille. Myös satunäytelmillä on vuoronsa, kuten Saapasjalka-kissa ja Paavo Piraatin merirosvoseikkailu sekä kaupunginteatterin molemmat satunäytelmät.
Osa tapahtumista on maksullisia. Karnevaalin ohjelma kannattaa kaupunkilaisten ja maalaisserkkujen noutaa Lahden kirjastoista tai katsoa netistä. Askartelusta kiinnostuneet lapset voivat käydä kehittämässä taitojaan Hiihtomuseossa sekä Taitokeskus Velman tiloissa ja taikuudesta kiinnostuneet pääsevät Taikuri Luttisen mukana taian maailmaan.
Kun 1980 luvun nuorisotoimi aloitti 30 vuotta sitten Lasten Talvikarnevaali-tapahtuman, sijoittui se koululaisten joululoman iloksi. Vuosien varrella on karnevaalilla ollut erilaisia teemoja punaisena lankana. Parin vuosikymmenen takainen kaksi metriä korkea krotiili on kadonnut tuntemattomaan paikkaan Kasisalin pihalta, mutta sen kulttuuria syöksevä kita on edelleen hengessä mukana.
Tapahtumien eräänä tarkoituksena on kertoa Opetusministeriön kulttuurisektorin päättäjille, että Lahden lastenkulttuuri ansaitsisi jo vihdoin Taikalyhtyprojektin statuksen, missä olisivat mukana seudulinen lasten ja nuorten kulttuurityö. Nuorten valtakunnallisella työllistämistoimella olisi kulttuuriprojektirahalle monta käyttäjää.
Marja-Liisa Niuranen