kuva: Näyttelijä Petri Liski aikoo viedä perheensä Vesijärvelle veneilemään ja Ace Corneriin hampurilaisille lomansa aikana. – Ehkä piipahdamme myös sukulaisten luona Salonsaaressa .
– Minulle kaksi tärkeintä kesäbiisiä ovat Tomas Ledinin Sommaren är kort ja Pave Maijasen Lähtisitkö. Ledinin laulussa on rento pohjoisen kesän tunnelma. Maijanen oli taas yksi Suomen parhaista kevyen musiikin säveltäjistä, näyttelijä Petri Liski kertoo.
Liski ohjaa nyt Nastolan Pisarateatteriin Nummisuutarit, joka piti saada näyttämölle ja kaksi vuotta sitten, mutta koronakurimus esti sen.
– Olen haaveillut Nummisuutarit -näytelmän ohjaamisesta jo 15 vuotta. Itse en ole koskaan päässyt näyttelemään siinä, vaikka olen jo lapsena saanut katsoa ja kokea isäni Paavo Liskin ohjaamia Aleksis Kiven näytelmiä Nurmijärven Kivi-juhlilla.
Aleksis Kiven kielen nerokkuus valkeni näyttelijä Liskille jo teinivuosina.
– Kiven kielikuvat, lauseet ja sanat tekivät minuun suuren vaikutuksen jo varhain. Hänen tekstinsä on äärettömän hauskaa. Kikatin ja nauroin kirjailijan tekstiä omassa huoneessani peiton alla, etten olisi häirinnyt vanhempiani.
Pitkä kesäloma vuoden päästä
– Nummisuutarit on haastava näytelmä ja sen vuoksi olemme harjoitelleet sitä koko kevään ajan.
Pisarateatterin tulkinta klassikosta on uskollinen näytelmän alkuperäiselle hengelle, eikä sitä ole modernisoitu nykyaikaan.
– Mielestäni liian usein klassikkonäytelmiä modernisoidaan. Okei, meillä on tarinassa pari heittoa nykyaikaan, mutta muutoin tulkinta on uskollinen aalkuperäiselle.
Ohjaajan roolissa koko kesän ahkeroiva Liski kuitenkin myöntää, että tarina muuttuu monella tapaa ajan saatossa.
– Kesäteatteria ohjatessani saan ammatillisesti uutta tulokulmaa omaan näyttelijäntyöhöni. Ehkä minulla on luontainen kyky organisoida erilaisia asioita ja punoa punaiset langat yhteen.
Kesäloma jää Liskillä muutaman päivän mittaiseksi myös tänä kesänä.
– Ensi kesänä olen lomalla pitkään ja aion lukea Pave Maijasen elämäkerran. Silloin vien perheen lomalle jonnekin ja veneilemme paljon Vesijärvellä.
Kansallisteatteriin Westön näytelmä
– Syksyllä jatkamme kirjailija Kjell Westön Tritonus-romaanin pohjalta muokatun näytelmän harjoituksia Kansallisteatterissa.
Näytelmän harjoitukset alkoivat jo keväällä ja syksyllä jatketaan seitsemän viikon ajan jo elokuun alusta lähtien.
– Minulla on siinä pari roolia. Saan myös soittaa näyttämöllä rumpuja.
Näyttelijäntyön ohella Liski on myös musiikillisesti lahjakas esiintyjä.
– Rummut ovat pääsoittimeni. Niitä olen soittanut jo teinivuosista lähtien. Lisäksi soitan hieman bassoa, kitaraa ja koskettimia.
Työmäärästä johtuen Adam & Eve –bändi on ollut tauolla, mutta studiossa muusikot ovat tehneet jo pohjia uutta julkaisua varten.
– Musiikki on minulle pakkomielle, josta saan paljon myös voimaa arkeen.
Uusi sinkku on masteroitu sekä miksattu ja se odottaa nyt julkaisua.
– Musiikissa yhdistyy abstrakti luovuus ja konkreettinen käsityö. Se on mielenkiintoinen kokonaisuus.
Liskin musiikkimaku on ollut hittiorientoitunut jo nuoresta lähtien.
– Minulla on vahva kasaritausta. Olen kasvanut Duran Duranin ja Princen musiikin tahdissa. Kuuntelen myös kansanmusiikkia ja klassista aina silloin tällöin.
Petri Görman