Lahden Tilakeskuksen raportti kaupungin koulujen ja päiväkotien kunnosta ja investointitarpeista on valmistunut. Raportissa koulut ja päiväkodit on pisteytetty kuntoluokkien mukaan. Erittäin hälyttävää on se tosiseikka, että maksimipisteiden ollessa 40, on Lahden koulujen ja päiväkotien kuntokeskiarvoluku vain 25 eli tyydyttävä. Peräti 14 koulua ja päiväkotia ovat kunnoltaan heikkoja tai välttäviä.
Talousarviokokouksessaan 28.11.2011 kaupunginvaltuusto edellytti kaupunginhallitusta tekemään kiireellisesti selvityksen siitä, miten koulujen ja päiväkotien peruskorjausohjelmaa täydennetään akuuttien sisäilmaongelmien ratkaisemiseksi ja tuomaan valtuuston käsittelyyn mahdollisesti tarvittavat täydennykset ja muutokset kaupungin investointiohjelmaan.Raportti luovutettiin viime maanantaina kaupunginhallitukselle jatkotoimenpiteitä varten.
Raportissa on arvioitu 29 koulurakennuksen ja 38 päiväkoti- ja kerhorakennuksen tekninen nykykunto. Investointitarpeita vuosina 2013-2017 ja 2018-2025 on arvioitu alueittain rakennusten kunnon sekä ehdotettujen palvelurakenteen kehittämislinjausten pohjalta. Raportin sisältö tältä osin on suuntaa antava ja asiat tarkentuvat päätöksenteossa taloussuunnitelmakausittain ja kehityksen edetessä.
Rakennusten kuntoon ja tilatarjonnan puutteisiin liittyvillä akuuttien ongelmien ratkaisuilla ja investointiohjelman muutoksilla on vaikutusta jo lyhyellä aikajaksolla, mutta ne vaikuttavat myös pidemmän aikavälin investointisuunnitelmiin yhdessä kaupungin palveluverkko- ja palvelukonseptisuunnitelmien kanssa.
Alla olevasta taulukosta nähtävillä Lahden koulujen ja päiväkotien kuntoluokitus. Punaisella merkityt rakennukset ovat heikoimmassa kunnossa, vihreällä merkityt parhaassa kunnossa.
Nykyisen rakennuskannan laajat peruskorjaustarpeet asettavat suuren haasteen priorisoida tulevat investoinnit toiminnallisesti ja teknistaloudellisesti oikeaan järjestykseen. Valmistelussa ja päätöksenteossa on pyrittävä estämään ongelmakiinteistöjen määrän kasvu ja niiden aiheuttama taloudellinen menetys sekä toiminnalliset epäkohdat. Vaatimus edellyttää aiempaa vahvempaa varautumista investointien priorisointiin ja ennakoivaa suhtautumista niiden rahoittamiseen.
Rakennuskannan ikääntyessä peruskorjaustarpeet ovat kasaantuneet laajasti. Selvitystyö osoittaa kuluvaa vuotta seuraavalle viisivuotiskaudelle investointitarvetta pääasiassa koulu- ja päiväkotikiinteistöihin arviolta noin 133 milj. euroa eli keskimäärin noin 27 milj. euroa vuosittain. Arvio vastaavista luvuista kaudelle 2018-2025 on noin 87 milj. euroa eli keskimäärin noin 11 milj. euroa vuosittain.
Erityisen suuri rahoitustarve kohdistuu vuosiin 2014 ja 2015 Liipolan-Kaikuharjun ja Jalkarannan kouluhankkeiden samanaikaisesta toteutustarpeesta johtuen. Luvuista puuttuu koko joukko muita kaupungin palvelutuotannolle tärkeitä investointitarpeita, mm. sosiaali- ja terveystoimialan perusparannus- ja uudisrakentaminen.
Selvitystyön tuloksena tilakeskus on päätynyt esittämään seuraavia erityisen kiireellisiksi luokiteltavia toimenpiteitä:
1.Hankesuunnittelu kolmesta uudesta päiväkodista (itäinen ja eteläinen Lahti sekä Riihelä) käynnistetään välittömästi.
2. Liipola-Kaikuharjun ja Jalkarannan koulujen uudisrakennushankkeiden valmistelu aloitetaan välittömästi (esivalmistelu jo aloitettu). Hankesuunnittelun loppuunsaattaminen tapahtuu rinnan hankevalmistelun kanssa loppukevään aikana.
3.Käynnistetään välittömästi erillisen tuotantokeittiöhankkeen suunnittelu eteläiseen Lahteen.
Koulujen ja päiväkotien väistötilatarpeiden tyydyttämiseksi, sivistystoimialan sisäisten järjestelyjen ohella, varaudutaan täydentämään tarjontaa markkinoilta saatavissa olevilla tilaelementtiratkaisuilla.
Petri Salomaa
Lähde: Lahden Tilakeskuksen raportti 15.3.2012