Kokoomuslainen yrittäjä Milla Bruneau pyrkii neljännelle kaudelle kaupunginvaltuustoon. Nainen on aluevaltuuston ja kaupunginvaltuuston jäsen. Sen lisäksi hän on varakansanedustaja Hämeen vaalipiiristä.
Kestääkö ympäristökaupungin maine rullahiihtoradan asfaltoinnin Salpausselälle?
– Kestää, koska Lahdessa luonto on lähellä ja vihreää tai sinistä on kävelymatkan ulottuvilla. Liikuntarakentamiseen tai vaikkapa yritysten tonttitarjontaan on satsattava, mutta vastuullisesti. Jos luonto väistää rakentamista yhtäällä, niin sitä voidaan säästää toisaalla eli käyttää niin sanottua ekologista kompensaatiota. Siirtymää päästöttömään yksityisautoiluun on syytä jatkaa kaikin keinoin. Sitä on jatkettava järkevästi, koska Lahden keskustaan ja lähiöihin on päästävä kaikin liikkumistavoin. Päästöjä saadaan vähennettyä, kun joukkoliikennettä kehitetään tarkoituksenmukaiseksi ja pyöräilijöiden liikkuminen autojen ja jalankulkijoiden joukossa on turvallista. Kaikille on tilaa, vastakkainasettelua ei tarvita.
Hoitaako Lahden kaupunki työllistämisasiat TE-keskusta paremmin?
– Syytä olisi, koska Lahden työllisyystilanne on haastava ja tarvitsee täsmätoimia, joita olemmekin kehittäneet erityisesti nuorille, vieraskielisille ja pitkäaikaistyöttömille. Panostamme Lahden TE-palveluissa elinkeinotoimijoiden väliseen yhteistyöhön, jotta meillä on ajantasainen tieto työnantajien osaajatarpeista, joihin sekä koulutustoimijamme että työllisyyden hoidon asiantuntijat pystyvät reagoimaan.
Onko Lahden kaupungin kirjastoverkossa vielä rönsyjä?
– Palveluverkkoa tulee tarkastella kriittisesti aika-ajoin, mutta kirjastot pitävät kulttuurin ja sivistyksen lähellä ja kaikkien saatavilla. Siksi kirjastojen laadusta täytyy huolehtia. Tarjotaan liikkuvia palveluita, kuten kirjastoautoja ja omatoimikirjastoja saatavuuden parantamiseksi.
Mikä on sopiva määrä taloudellista tukea kaupungilta Salpausselän kisoille?
– Mielestäni nykyinen taso on sopiva.
Miten kaupunki voi tukea ihmisten ennalta ehkäisevää terveydenhuoltoa Lahdessa?
– Huolehtimalla laadukkaasta varhaiskasvatuksesta ja perusopetuksesta sekä monipuolisista jatko-opintomahdollisuuksista, koska koulutetut ihmiset työllistyvät. Aktiiviseen ja hyvinvoivaan arkeen opintojen ja työn lisäksi kuuluvat myös hyvät ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet sekä mahdollisuus osallistua Lahden yhteiskehittämiseen.
Miten Etelä-Lahden dynaamisuutta ja houkuttelevuutta pidetään yllä tämän vuosikymmenen viimeiset vuodet?
– Kuuntelemalla Etelä-Lahden asukkaita, yrityksiä ja muita toimijoita. Kaavoittamalla lisää omakotitontteja Renkomäkeen mikäli pohjavesialueet sen mahdollistavat ja päivittämällä esimerkiksi Lahden Talojen vuokra-asuntojen määrä ja laatu vastaamaan tämän päivän tarpeita. Pitämällä kaupungin tarjoamat palvelut laadukkaina ja ajantasaisina.
Mikä on Kisapuiston kohtalo tulevalla valtuustokaudella?
– Kisapuiston alueen asemakaava päivitetään vastaamaan tämän päivän tarpeita, jotta saadaan luotua reunaehdot tuleville vuosikymmenille ja myös aivan uudelle toiminnalle. Alueen tulee mahdollistaa olosuhteet kilpaurheiluun, seuratoimintaan, koululiikuntaan ja omatoimiseen ulkoiluun sekä kaupalliseen toimintaan.
Säästetäänkö perusopetuksessa kielitarjonnasta, tuntijaosta vai oppikirjoista?
– Hyvin todennäköisesti joudutaan säästämään kaikista mainituista. Palveluverkon jatkuva tarkastelu on tehokkain keino panostaa laadukkaaseen opetukseen, koska tarkoituksenmukaisen palveluverkon avulla resursseja saadaan suunnattua opetukseen ja henkilöstön hyvinvointiin.
Kannattaako kaupungin tarjota pääkaupunkiseudulle pendelöiville ihmisille kohtuuhintaista liityntäpysäköintiä?
– Ehdottomasti kannattaa. Joulukuussa 2024 allekirjoitetulla valtion ja Lahden seudun välisellä MAL-sopimuksella edistetään Lahden asemanseudun kehittämistä, kun osa seudulle myönnetystä 100 miljoonan euron MAL-rahoituksesta voidaan käyttää Lahden matkakeskuksen seudullisen liityntäpysäköintiratkaisun toteuttamiseen.
Miten olisit sijoittanut kaupungin Pippoon investoimat 30 miljoonaa euroa toisin?
– Jos investointia ei olisi jostain syystä voitu tehdä Pippoon, olisin investoinut rahat johonkin toiseen paikkaan, missä työpaikkaintensiivisille, kasvuun ja vientiin keskittyville yrityksille olisi yhtä hyvät toimintamahdollisuudet kuin Pippossa. Elinvoimainvestointeja on priorisoitava edelleen.
Millaisia tapahtumia Lahti tarvitsee tulevaisuudessa lisää?
– Monipuolisia, osallistavia ja paikallisten yritysten ja järjestöjen toimintaa kehittäviä ja kasvua edistäviä tapahtumia. Tapahtumat työllistävät ja aktivoivat lahtelaisia asukkaita ja yrityksiä ja näin lisäävät hyvinvointia ja elinvoimaa. Jokainen kaupungissa vieraileva tapahtumakävijä on myös potentiaalinen tuleva lahtelainen.
Petri Görman