Budapestia ei suotta kutsuta Tonavan helmeksi. Tonava jakaa kaupungin Budaan ja Pestiin yhdistäen ne kuuluisilla ja monilukuisilla silloillaan. Tonavan toisella rannalla on vanha Buda, josta löytyy mm.upea kuninkaan linna, Matias-kirkko ja Gellertin kukkula, josta on komeat näkymät kaupungin yli.
Uudemmalta Pestin puolelta löytyy myös paljon nähtävää ja koettavaa. Vaci Utcán kävelykatu on täynnä kahviloita ja kauppoja, samoin sen päästä löytyy vierailun arvoinen iso kauppahalli. Pestin puolta hallitsee hulppea Pyhän Tapanin kirkko, jonka kupolitasanteelta voi ihailla Budapestia korkeuksista. Myös Oopperatalo on näkemisen arvoinen sisältä joten kannattaakin jo etukäteen netistä tarkistaa mitä oopperoita siellä esitetään ja varata liput. Budapest on tunnettu myös upeista kylpylöistään (mm. Gellert ja Széchenyi ), joissa unkarilaiset mielellään viettävät aikaansa. Jos suomalaiset ovat saunakansaa, niin unkarilaiset toden totta ovat kylpyläkansaa!
Budapestiin on mahdollista päästä kohtuu halvalla ainakin näin loppusyksyllä, sillä neljän päivän matka lentoineen ja hotelleineen maksoi ainoastaan 230 euroa/henkilö! Sääkin on vielä ihan siedettävä, päivälämpötila pyörii vielä noin +15 asteessa.
Kulkemista varten helpointa on ostaa Budapest-kortti ( 34 €/ 72 tuntia), jolla saa kulkea busseissa, raitiovaunuissa ja metrossa. Kortilla on mahdollista saada myös alennusta museoista ym.
Täällä ei muuten kannata yrittää mennä pummilla, sillä joka paikassa näytti olevan lipuntarkastajia. Yleensähän näissä isoissa eurooppalaisissa metropoleissa ei tarkastajia juuri näy. Kaikenkaikkiaan kulkeminen Budapestissä on helppoa ja vaivatonta.
Unkarilainen ruoka ei ainakaan minulta hurraa huutoja kirvoittanut, vaikka ihan maistuvaa olikin. Perinteistä unkarilaista ruokaa sai joka paikasta ja se sisälsi yleensä alkukeiton (gulassikeittoa yllättäen…), pääruoan, joka oli aika tuhtia perunoineen ja lihapatoineen (gulassipohjainen tietenkin…) ja jälkiruoan, joka vastaavasti oli kovin makea. Nälkä lähti varmasti eikä hintakaan mikään älytön ollut, sillä kyseisen aterian sai paikasta riippuen noin 11- 17 eurolla. Unkarissa ei ole käytössä euroa, vaan maan oma rahayksikkö forintti ( 1 euro = 273 forinttia), tosin turistialueella käy joissain kaupoissa myös eurot. Outoa oli kyllä kanniskella 10 000 forintin seteliä taskussaan…
Jos päivät kuluvatkin kaupunkia kiertäessä, niin iltaohjelmaksi kannattaa varata pieni Tonava-risteily, joka kestää noin 1,5 tuntia. Yleensä hintaan sisältyy ruoka juomineen ja musiikkiesityksineen. Laivan taitava muusikkokolmikko intoutui soittamaan meille mustalaisversion Säkkijärven polkasta, kun kuulivat meidän olevan Suomesta. Budapest on todella kaunis kaupunki iltavalaistuksessaan ja laivalta sitä on helppo katsella.
Unkarilaiset osoittautuivat erittäin ystävällisiksi ja englantia hyvin osaaviksi, joten kommunikointiongelmiakaan ei esiintynyt.
Kolmen päivän kovan kävelyn jälkeen kävimme viimeisenä iltana liottamassa itseämme ja turvonneita jalkojamme Széchenyi -kylpylässä, jossa upeissa ulkoilma-altaissa viihtyi, varsinkin, kun veden lämpötila oli 40 astetta.
Budapest on todellakin käymisen arvoinen paikka, vaikkei ihan pärjääkään Pariisille, Roomalle tai Prahalle, jotka ovat minulle ne TOP 3 kaupungit maailmassa.
Petri Salomaa