Käytännön kehityshankkeita pyydetty kaupunkilaisilta

Lahden Palvelutorilla Osallistuvan budjetoinnin työpajassa mukana olleita, kiinnostivat kartat. Porvoonjoen alueen maastokarttaa esitteli kordinaattori Sanna Virta (kuvassa keskellä), Kirsti Vaaralle ja Onni Kupariselle.


Lahdessa on aloitettu mielenkiintoinen kaupunkilaisten aktivointi kaupunginhallituksen osallisuus ja hyvinvointijaoston tuella. Nimikkeellä osallistuva budjetointi, Osbu, on lähestytty viime kevään aikana kaupunkilaisille tiedotusvälineitten kautta kysely, millä tavoin kuntalaiset haluaisivat vaikuttaa asuinalueittensa ja koko yhteisön viihtyvyyteen. Kuluvalle vuodelle kaupunginhallitus on varannut yhteensä 100 000 euroa hankkeiden toteuttamiseen, aluetta kohden 25 000 euroa. Tämä on ainutlaatuista Lahdessa. Aiemmin kaupunkilaisilta ovat päättäjät kyselleet ideoita eri kaupunginosatilaisuuksissa, mutta varoja toteuttamiseen ei ole keskustelujen aikana ollut tiedossa.

Osallisuus ja hyvinvointipalvelujen tehtävänä on johtaa ja koordinoida hyvinvoinnin, terveyden ja osallisuuden edistämistyötä kaupungissa poikkihallinnollisesti sekä yhteen sovittaa toimia muiden toimijoiden kanssa, todetaan ohjeistuksessa. Kaupunginhallituksen sekä tämän jaoston puheenjohtajana toimii Sirkku Hilden, Sd.   

Keväällä 2020 Osallistuvan budjetin hankeideaa ja ehdotuksia ovat Lahden asukkaille ”puhetta korvaan” tavalla viestittäneet myös alue- ja hankekummit. Viesti on mennyt hyvin perille. Yksityisiltä kuntalaisilta tai järjestöiltä on tullut Osallistuvan budjetin eli Osbu:n postilaatikkoihin, kordinaattoreille Sanna Virralle, Lahti ja Tia Mäkelälle, Nastola, yhteensä 713 eri ehdotusta hankkeisiin. Lahti jakaantuu keskustaan, eteläiseen, pohjoiseen ja itäiseen alueeseen, jälkimmäiseen kuuluu myös Nastola.

Lahden palvelutorille, Trion toiseen kerrokseen oli viime viikon torstaina kutsuttu työpajaan nelisenkymmentä tiedotusvälineiden edustajia työstämään 14 ideaa eteenpäin. Kaupungin eri alojen asiantuntijat olivat hyväksyneet edelleen työstettäväksi 44 ideaa äänestykseen, mihin liitetään työpajassa käsitellyt 14, siis yhteensä 58 erilaista käytännön ehdotusta. Niistä kaikille kaupunkilaisille äänestys on 28.8.- 9.9.  ilman ikärajaa,  paperiäänestyksenä Tapahtumatorilla ja kirjastoissa sekä netissä: Lahti fi/osbu.

Seuraavassa muutama poiminta runsaasta puolensadan hankeideasta, joista pientä osaa käsiteltiin viime torstaina:
Tapahtumapaketti yhdistyksille – lainattava tarvikepaketti tapahtumien järjestämiseen, Launeen keskuspuiston jumppafestari, Sopenkorven Kesannon kehittäminen, Opetus- ja yhteisökota Mukkulaan, Porvoonjoen varren luontopolun kunnostaminen, Sähkökaapit kukkimaan, Katutaidetta keskustaan, Ruoka-avun jakelupiste Nastolaan, usean uimarannan kehittäminen, Kaupungin yleinen siisteysvaatimus, Kuntoportaiden rakentaminen eri alueille, sekä Kauppatorin rakenteiden uudistaminen ja Kirsikkapuiston perustaminen kaupunkiin edustivat monella eri tapaa hauskoja ja järkeviä hankeideoita.

On hienoa, että saatujen ideoitten kirjo on moninainen. Äänestyksen voittaneet hankeideat toteutetaan kaupungin työnä vuoden 2021 loppuun mennessä. Ideaan ”kaupunkilaiset päättävät, kaupunki toteuttaa” ei ole haettu Eu-rahastoilta avustuksia, vaikka niiden hankkiminen olisi kaupungille jatkuvasti tarpeellinen toimi. Tiettävästi Helsinki on kaupunkina toteuttanut jo usean vuoden ajan nyt Lahdessa toteutettavaa aktivointia. Projekti tehdään yhteistyössä LAB – ammattikorkeakoulun  ja  Tampereen yliopiston, Embasi Eu, kanssa, joille asian eteneminen raportoidaan.

Marja-Liisa Niuranen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Laulaja Maria Byman: Musiikissa tunne on työkalu, eikä yleisölle saa itkeä ahdistustaan
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Kaipuu rauhaan ja rakkauteen ovat läsnä ihmisissä jouluna
Erilaisista addiktioista kärsivien läheiset saavat keskusteluapua Al-Anon -ryhmästä
Jukka Ihalainen: On tärkeää olla toiselle enkeli arjessa
Puheenjohtaja Reijo Salonen: Kaupunkilaiset pääsevät vaikuttamaan kumppanuuspöytien kautta
Kirjailija Sirpa Kähkönen: Finlandia-palkinnon myötä olen saanut paljon uusia lukijoita
Joululaulut yhdistävät ihmisiä yhä edelleen
Projektipäällikkö Markku Silvenius: Etelä-Lahti sai uuden frisbeegolfradan OSBU-hankkeen avulla
Toimitilajohtaja Jouni Arola: Kaupunki on yrittänyt myydä Launeen päiväkotia
Kitaristi Pasi Vanhatalo: Perinteinen rockmeininki toimii aina
Vastaava kirjastonhoitaja Jenni Laine: Launeen kirjastosta voi olla ylpeä ja nyt on syytä juhlaan
Laulaja-lauluntekijä Jarkko Felin: Henkka & Kivimutka -elokuvan myötä innostus musiikin säveltämiseen lisääntyi
Launeen kirjaston puolesta kerätään nimiä adressiin
Palveluohjaaja Helmi Keränen: Yhä nuoremmat käyttävät sähkötupakkaa Lahdessa
Toimittaja Maxim Fedorov: Viihteen avulla voi unohtaa sodan kauheudet Ukrainassa
Asukasaktiivi Katriina Pynnönen: Näkkimistön alueella aiotaan kaataa lasten leikkimetsä
Museojohtaja Tuulia Tuomi: Malvaan on tulossa näyttely kuvataiteilija Olavi Lanusta
Kuvataiteilija Anja Hiltunen: Maalaaminen on minulle intohimo
Muusikko Lipa Liukkonen: Tämä levy on suomalaisen miehen päiväkirja
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski: Uudet kaavat mahdollistavat lisää omakotitaloja sekä rivitaloja Renkomäkeen
ARKISTO