Käytännön kehityshankkeita pyydetty kaupunkilaisilta

Lahden Palvelutorilla Osallistuvan budjetoinnin työpajassa mukana olleita, kiinnostivat kartat. Porvoonjoen alueen maastokarttaa esitteli kordinaattori Sanna Virta (kuvassa keskellä), Kirsti Vaaralle ja Onni Kupariselle.


Lahdessa on aloitettu mielenkiintoinen kaupunkilaisten aktivointi kaupunginhallituksen osallisuus ja hyvinvointijaoston tuella. Nimikkeellä osallistuva budjetointi, Osbu, on lähestytty viime kevään aikana kaupunkilaisille tiedotusvälineitten kautta kysely, millä tavoin kuntalaiset haluaisivat vaikuttaa asuinalueittensa ja koko yhteisön viihtyvyyteen. Kuluvalle vuodelle kaupunginhallitus on varannut yhteensä 100 000 euroa hankkeiden toteuttamiseen, aluetta kohden 25 000 euroa. Tämä on ainutlaatuista Lahdessa. Aiemmin kaupunkilaisilta ovat päättäjät kyselleet ideoita eri kaupunginosatilaisuuksissa, mutta varoja toteuttamiseen ei ole keskustelujen aikana ollut tiedossa.

Osallisuus ja hyvinvointipalvelujen tehtävänä on johtaa ja koordinoida hyvinvoinnin, terveyden ja osallisuuden edistämistyötä kaupungissa poikkihallinnollisesti sekä yhteen sovittaa toimia muiden toimijoiden kanssa, todetaan ohjeistuksessa. Kaupunginhallituksen sekä tämän jaoston puheenjohtajana toimii Sirkku Hilden, Sd.   

Keväällä 2020 Osallistuvan budjetin hankeideaa ja ehdotuksia ovat Lahden asukkaille ”puhetta korvaan” tavalla viestittäneet myös alue- ja hankekummit. Viesti on mennyt hyvin perille. Yksityisiltä kuntalaisilta tai järjestöiltä on tullut Osallistuvan budjetin eli Osbu:n postilaatikkoihin, kordinaattoreille Sanna Virralle, Lahti ja Tia Mäkelälle, Nastola, yhteensä 713 eri ehdotusta hankkeisiin. Lahti jakaantuu keskustaan, eteläiseen, pohjoiseen ja itäiseen alueeseen, jälkimmäiseen kuuluu myös Nastola.

Lahden palvelutorille, Trion toiseen kerrokseen oli viime viikon torstaina kutsuttu työpajaan nelisenkymmentä tiedotusvälineiden edustajia työstämään 14 ideaa eteenpäin. Kaupungin eri alojen asiantuntijat olivat hyväksyneet edelleen työstettäväksi 44 ideaa äänestykseen, mihin liitetään työpajassa käsitellyt 14, siis yhteensä 58 erilaista käytännön ehdotusta. Niistä kaikille kaupunkilaisille äänestys on 28.8.- 9.9.  ilman ikärajaa,  paperiäänestyksenä Tapahtumatorilla ja kirjastoissa sekä netissä: Lahti fi/osbu.

Seuraavassa muutama poiminta runsaasta puolensadan hankeideasta, joista pientä osaa käsiteltiin viime torstaina:
Tapahtumapaketti yhdistyksille – lainattava tarvikepaketti tapahtumien järjestämiseen, Launeen keskuspuiston jumppafestari, Sopenkorven Kesannon kehittäminen, Opetus- ja yhteisökota Mukkulaan, Porvoonjoen varren luontopolun kunnostaminen, Sähkökaapit kukkimaan, Katutaidetta keskustaan, Ruoka-avun jakelupiste Nastolaan, usean uimarannan kehittäminen, Kaupungin yleinen siisteysvaatimus, Kuntoportaiden rakentaminen eri alueille, sekä Kauppatorin rakenteiden uudistaminen ja Kirsikkapuiston perustaminen kaupunkiin edustivat monella eri tapaa hauskoja ja järkeviä hankeideoita.

On hienoa, että saatujen ideoitten kirjo on moninainen. Äänestyksen voittaneet hankeideat toteutetaan kaupungin työnä vuoden 2021 loppuun mennessä. Ideaan ”kaupunkilaiset päättävät, kaupunki toteuttaa” ei ole haettu Eu-rahastoilta avustuksia, vaikka niiden hankkiminen olisi kaupungille jatkuvasti tarpeellinen toimi. Tiettävästi Helsinki on kaupunkina toteuttanut jo usean vuoden ajan nyt Lahdessa toteutettavaa aktivointia. Projekti tehdään yhteistyössä LAB – ammattikorkeakoulun  ja  Tampereen yliopiston, Embasi Eu, kanssa, joille asian eteneminen raportoidaan.

Marja-Liisa Niuranen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Launeen kirjaston kohtalosta päätetään syksyn aikana
Kirjailija Markku Koski: Populismi on demokratian varjo
Kirjailija Kalle Veirto: Säilytetään edes pieni pala hyvinvointiyhteiskunnan kulta-aikaa Launeella
Virve Jämsen: Kieliohjelman kaventaminen vaatii sivistyslautakunnan erillisen päätöksen
Yrittäjä Ville Järvinen: Iän myötä harrastuksista ovat vähentyneet vauhti ja riskit
Saksala-Seura vastustaa periaatepäätöksestä lakkauttaa Saksalan uimahalli vuonna 2028, kerää nimiä kansalaisadressiin
Liikuntapalvelupäällikkö Markku Ahokas: Patomäessä pelataan jalkapalloa ensi kesänä
Joukkoliikennepäällikkö Lauri Jokinen: Yhteydet Jokimaalle paranevat, kun Lempi-linjat aloittivat liikennöinnin
Puheenjohtaja Timo Vento: Maanpuolustustyö kiinnostaa kansalaisia yhä enemmän
Aurinko paistoi, väkeä ja hauskuutta riitti Nikkilän Puuhapäivässä
Superhost Leena Holmberg-Koski: Airbnb on yleensä halvempi vaihtoehto kuin hotelli
Yrittäjä Tuua Jäppinen: Laune on Lahden uusi keskusta
Kirjailija Marjo Ahlsten: Valkeakosken naiskaartilaiset näyttivät, että he olivat urheita ja hyviä sotilaista
Muusikko Kaarle Viikate: Jokaisessa vuodenajassa on omat hyvät asiansa, mutta minä olen ehdottomasti kesäihminen
Kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen: Lahtelaiset selvästi positiivisempia ja rennompia kesällä
Marja-Leena Vierumäki: Lauluilta Salinkalliolla -tapahtumassa virittäydyttiin juhannus- ja kesälomafiiliksiin
Kauppias Mikko Puhakka: En usko, että alkoholilain uudistus tuo mukanaan lisähaittoja
Kari Kitunen: Oli iso askel siirtyä näytelmätekstistä proosaan
Harri Pikkarainen: Ympäristönsuojelu ja ilmastopolitiikka pitää olla mukana kaikessa päätöksenteossa
Pekka Komu: On vauhditettava alueiden tukemista, jotta voimme panostaa vahvemmin vihreän siirtymän toteuttamiseen
ARKISTO