Lähikuvassa Sinfonia Lahden uusi vt.intendentti Maija Kylkilahti


1. Kerro hivenen taustastasi ja opinnoistasi?
– Olen syntynyt Tampereella, ollut kymmenisen vuotta Helsingissä ja vuodesta 2016 Lahdessa. Oma soittimeni Tampereen konservatoriolla oli aluksi poikkihuilu, josta vaihdoin yläasteikäisenä käyrätorveen. Pidin jo silloin käytännön järjestelyihin liittyvistä tehtävistä ja ajauduinkin vastaamaan puhallinorkesterin nuotistosta. Lukioaikana toimin osa-aikaisena apulaisjärjestelijänä Tampere Filharmonian toimistossa, jossa pääsin tutustumaan laaja-alaisesti eri tehtäviin. Sain jopa suorittaa lavajärjestäjien minulle kehittämän järjestäjädiplomin. Luulen, että heidän päällimmäinen syynsä diplomin teettämiselle oli istua kahvilla hiukan pidempään kyseisenä aamuna, jolloin minä tein lavaroudauksen, suurta ylpeyttä tuntien. Lukion jälkeen toimin hetken osa-aikaisena lasten- ja nuorten tapahtumien koordinaattorina. Perustimme silloin Nuori kuuntelija -klubin, joka on edelleen toiminnassa Tampereella.

– Vuonna 2006 aloitin kulttuurituottajaopinnot Helsingissä ja samalla työni Avanti! kamariorkesterin tuottajana. Avanti!ssa olin kaikkinensa kymmenen vuotta. Välissä ehdin työskennellä hetken Tapiola Sinfonietan nuotistossa, suorittaa työharjoitteluni Lontoossa Konzertdirektion Schmidtin taitelija-agentuurissa ja sijaistaa Tampere Filharmonian apulaisintendenttiä yhden soitantokauden verran. Olen myös töiden ohessa toiminut Hannu Linnun assistenttina 2010-2015 ja sen jälkeen hiukan toisenlaisen kamariyhtyeen, eli heviselloyhtye Apocalyptican assistenttina vuoteen 2019 saakka. Lahdessa aloitin
apulaisintendenttinä 2016 ja samalla tutkimusmatkani uutena lahtelaisena. Meillä on täällä upea, osaava ja vihreä kaupunki, joten sydämeltäni olen jo vahvasti lahtelainen.

– Koen, että ammatillisesti vahvuuteni tehtävän hoitamisessa on monipuolinen taustani erilaisissa hallinnollisissa tehtävissä musiikin saralla. Lisäksi utelias ja puhelias luonteeni ei haittaa verkostojen laajentamista. Tulkaahan siis vetämään hihasta konserttien yhteydessä, jutellaan lisää!

2. Mitkä ovat mielestäsi Lahden kaupungin orkesterin intendentin tärkeimmät tehtävät?
– Tärkeimpiä tehtäviä on paljon, mutta niistä ensimmäinen lienee, että tuotamme kiinnostavia konserttielämyksiä kaikille lahtelaisille. Minä vastaan taloudellisen kehyksen sisällä orkesterin kehittämisestä yhdessä taiteellisen johtajan ja ylikapellimestarin Dalia Stasevskan kanssa. Tulevaisuuden ideointia tehdään yhdessä koko orkesterin voimin ja intendentti luo mahdollisuuksien mukaan orkesterille olosuhteet, joilla ideoita voidaan pitkäjänteisesti toteuttaa. Sinfonia Lahdessa tulevaisuus luodaan yhdessä.

3. Miten olet viihtynyt uudessa virassasi?
– Oikein hyvin! Meillä on aktiivinen työyhteisö, upea Sibeliustalo kotisalina, energinen Dalia Stasevska ylikapellimestarina ja konsertit toinen toistaan upeampia kokonaisuuksia! Toisinaan päivien pituudet saattavat venyä, mutta konsertissa saa arkiseen aherrukseen hengähdyksen.

4. Millaista musiikkia toivoisit itse henkilökohtaisesti Lahdessa soitettavan?
– Meidän tehtävämme on olla koko kaupungin orkesteri ja sen tavoittaa parhaiten monipuolisella, erilaisia yleisöryhmiä tavoittavalla ohjelmistosuunnittelulla.

5. Millaisia harrastuksia sinulla on musiikin lisäksi?
– Mökkeilen ja kuopsutan maata, nautin luonnossa liikkumisesta ja perheen kanssa ajan viettämisestä.

6. Miten saisimme Lahden upean Sibeliustalomme konsertteihin nykyistä enemmän kuuntelijoita? (Koronahan verotti melkoisesti jopa vakituisia iäkkäitä
kuuntelijoita)
– Ymmärrämme, että koronan jälkeen saattaa olla vielä epävarma olo lähteä konserttiin, mutta teemme kaikkemme yhdessä Sibeliustalon kanssa, että paluu konserttisaleihin sujuu mahdollisimman turvallisesti. Toivommekin teidän saapuvan runsain joukoin, sillä vain teidän kanssanne konserttitunnelma nousee arjen yläpuolelle.
Sinfonia Lahden konsertteja kannattaa tulla kuuntelemaan, koska ne antavat hengähdyksen ja virkistyksen keskelle arkista aherrusta. Musiikkia ei tarvitse ymmärtää. Riittää, että tekee itse valinnan kuulemastaan – tykkäsikö siitä vai ei. Kaikki teokset eivät miellytä kaikkia, mutta lupaan, että jokaiselle löytyy ohjelmistostamme sinfonisella kokoonpanolla soitettua musiikkia, joka herättää tunteita.

7. Onko Lahden kaupungin orkesterille antama tuki riittävä? Mihin rahaa olisi kohdennettava ensi sijaisesti ensi kaudella?
– Olemme äärimmäisen kiitollisia kaikille yhteistyökumppaneillemme ja Lahden henkinen ja taloudellinen tuki orkesterin toiminnassa on ensisijaisen tärkeää. Rahaa kohdennamme edelleen monipuolisen konserttitoiminnan kehittämiseen, joka tavoittaa mahdollisen monta kuulijaa.

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Perhepäivähoitaja Marika Rosti: Perhepäivähoito on lapselle paras vaihtoehto
Kirsikankukkajuhlasta on tarkoitus tehdä perinne
Opiskelija Nea Pellinen Juliste ei ole todellakaan heti valmis
FC Lahti uusien haasteiden edessä
Vanhempi konstaapeli Teppo Rainio: Poliisi haluaa läsnäolollaan vaikuttaa, että mopomiitit ovat rauhallisia
Liikunnanopettaja Pertti Vartiainen: Kisapuisto on ainutlaatuinen liikuntakeidas keskellä kaupunkia
Lähikuvassa: ”Demokratian terrieri” valtuutettu Pertti Arvaja
Jorma Ratian valtuustokysymyksen taustat
Kansanedustaja Mira Nieminen: Olen haaveillut kansanedustajan työstä pitkään
Matti Kataja ei lämpene Lahti Energian myynnille
Tutkintomestarit haluavat olla varmistamassa ammattiopetuksen laatua
Pääministeri Sanna Marin Lahdessa: Nyt teillä on mahdollisuus antaa tilinpäätös hallitukselle
Salpausselän kisat 100 vuotta: Yli tuhat vapaaehtoista mahdollistavat Salpausselän kisat
Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen: Nälkää on vielä jäljellä!
Nuoret yrittäjät perustivat yrityksen ja laajentavat toimintaansa Lahden alueelle
Eduskuntavaaliehdokas Tuija Saloranta: Ansiotulojen verotusta on vähitellen kevennettävä, jotta kulutusta saadaan kasvuun
Jorma Ratia: Tämä on puhtaasti noitavainoa muistuttava henkilökohtainen ajojahti
Marko Haavisto: Toivottavasti yhteiskeikasta muodostuu meille jokavuotinen perinne
Eduskuntavaaliehdokas Kari Kallio: Hyväksi koetut koulukäytännöt on unohdettu uudistustahdissa
Eduskuntavaaliehdokas Atte Savelainen: Suomessa valtion ydintehtävät tulee kirkastaa jokaiselle
ARKISTO