Inkerinsuomalaisia on maassamme sukujuuriltaan kolmelta aikakaudelta. Heitä alkoi saapua Suomeen heti Venäjän lokakuun 1917 vallankumouksen jälkeen. Osa pääsi muuttamaan vielä 1920-luvulla ennen kuin Neuvostoliiton raja sulkeutui tiiviimmin. Jatkosodan aikana Viron kautta noudettiin maahamme noin 60 000 inkeriläistä. Suurin osa heistä palautettiin Neuvostoliittoon sodan jälkeen ja rajan takana heidät kuljettiin pois kotiseuduiltaan aina Siperiaan saakka. Inkeriläisten kolmas muuttovirta toi Suomeen 1990-luvulta alkaen lähes 30 000 henkilöä. Tämä muuttojono on jo sulkeutunut ja viimeisten jonottajien on haettava oleskelulupaa Suomeen ensi vuoden heinäkuuhun mennessä.
Inkerinsuomalaiset ovat jo vuosikymmeniä järjestäneet kesäjuhliaan Suomessa. Heinäkuun 11. päivänä niitä juhlitaan jälleen Lahdessa. Pääjuhla on Joutjärven kirkolla. Tervehdyssanat juhlakansalle esittää Lahden seudun inkeriläisten puheenjohtaja Toivo Puronen Orimattilasta ja seurakunnan tervehdyksen tuo pastori Ilmo Leinonen. Juhlapuheen pitää Lahden seudun Inkeri-seuran kunniapuheenjohtaja Marja Rämö Nastolasta. Laulava Kaukopartio esiintyy juhlassa.
Suomen Inkeri-liiton puheenjohtaja Alina-Sinikka Salonen tuo liittonsa terveiset juhlaan. Kirkkoherra Esko Haapalainen puolestaan kertoo tilanteesta rajan takana ja Toksovan seurakunnassa. Lausuntaa esittää Elsa Kirjanen ja Mesimarjat-ryhmä laulaa. Inkeriläisillä on myös oma kansalaislaulunsa Nouse Inkeri -jonka yleisö laulaa yhdessä.
Lopuksi juhlassa esitetään tuore filmi ”Viimeinen juna Inkeriin”, joka kertoo inkeriläisten kohtaloista ja se sisältää niitä kokeneiden henkilöiden haastatteluja. Elokuva kestää 45 minuuttia. Juhlapaikalla on myös historiallinen valokuvanäyttely.
Lasse Koskinen