Kuva: Omalähiö kertoi sivuillaan vuoden 1981 Elojuhlista Korsipuistossa näin näyttävästi.
Entiset ja nykyiset alijuhakkalalaiset Onerva Vartiainen, Hannu Mieskolainen ja Petri Salomaa kertovat omat muistonsa Alijuhakkalasta.
Korsitiellä vuodesta 1970
Korsitieltä Salinkalliolle johtavat rappuset toimivat yhä kuntoportaina, mutta muuttaessani oli mahdollisuus kuntoilla lisäksi hyppyrimäen rappusilla. Uuden vuoden aattona väkeä oli paljonkin katselemassa kaupungin ilotulitusta rakennelman huipulla. Talven edetessä nuoret mäkikotkat esittelivät taitojaan. Joskus jäin seuramaan liitoja vieressäni Alijuhakkalan pikkupoikia, jotka silmät tarkkoina seurasivat hyppyjen pituuksia ja mielessään ajattelivat, että kohta hyppään minäkin. Valitettavasti pikkupoikien ajatukset jäivät vain haaveiksi. Jotenkin aina löytyy ihmisiä, nuoria ja vanhoja, jotka saavat nautintoa ilkivallan tekemisestä ja mielipahan aiheuttamisesta. Hyppyrimäen portaita alettiin rikkoa, tuli vaarallisia rakoja. Niiden lisääntyessä rappusten eteen lyötiin tukevat laudat. Tämä ei estänyt uhkarohkeiden kiipeilijöiden kapuamista huipulle, joten onnettomuuksien välttämiseksi hyppyrimäki purettiin. Pitkän aikaa alamäki oli vailla kasvillisuutta, joten siitä oli lasten ja vähän vanhempienkin hauska lasketella mäkeä. Minäkin olen poikani kanssa liuutellut mäkeä alas aikamoisella vauhdilla. Vähän kerrassaan pensaat ja puiden alut alkoivat estää turvallista laskettelua. Eräässä vaiheessa asukasyhdistyksen väki poisti kasveja. Nyt niitä on taas tullut lisää.
Heti ensimmäisenä talvena löysin Korsipuiston hiihtoladun. Tuohon aikaan latukone ei kierrellyt puistossa, mutta Korsitiellä asunut Jouko Skinnari huolehti lumien tultua ladun tekemisestä. Hän kertoi minulle, että latu on 780 metriä pitkä. Tämän mukaisesti merkitsin kalenteriin hiihtokilo-metrit. Myöhemmin H-P Tuominen kertoi, että latu on vain noin 600 metriä. Ehkä Jouko Skinnari teki laajempia kaaria ja ylimääräisiä kiemuroita. Hiihtäen kävin talvisin myös Aaltosen puutarhalla ostamassa kukkia. Ylermi Aaltonen katsahti ulkona olevaa pakkasmittaria todetakseen, kuinka monen Helsingin Sanomien päivä on. Kukkapakettiin kiinnitettiin niin pitkä narupyörylä, että saatoin ripustaa paketin selkääni. Miten kaipaankaan Aaltosen puutarhaa, sen syksy-, talvi ja kesäkukkia.

Vuoden lahtelainen 2015
———— ———— ———– ———— ———– ——————
Kymmenvuosijuhlia järjestettiin ja pienimuotoisempia puistotapahtumia. Salinkallion entisen hyppyrimäen alastulorinteeseen järjestettiin ja ylläpidettiin pulkkamäkiä talvisin. Yhteistyö muiden yhdistysten kanssa on satunnaista ja jopa viriteltiin Launeen alueen yhdistysten yhteen liittämistäkin. 2000-luvun alkupuolella yhdistyksen säännöt ja nimi uudistettiin: Alijuhakkalan asukasyhdistys ry, jonka katsottiin vastaavan paremmin aikaansa. Jäin yhdistyksen toiminnasta puheenjohtajana pois muistaakseni 2015, jolloin jätin monet muutkin yhteiskunnalliset tehtävät muille. Neljä lasta, taloremontit, työruuhkat ylitöineen tarvitsivat aikansa ja vaativat veronsa. Oli keskityttävä omaan elämään. Tuo aika oli opettavasta ja antoisaa, sekä sain paljon uusia tuttavuuksia. Olen ylpeä siitä, kuinka yhdistys edelleen on voimissaan vireän nykyhallituksen ansiosta.

Asukasyhdistyksen puheenjohtaja 1998-2014
——– ——— ——– ——– ——— ——— ——— ———-
Korsipuiston diinarit
60- ja 70-lukujen taitteessa, ollessani noin neljän vuoden ikäinen muutimme Korsitien ja Mäntsäläntien kulmassa sijaitsevaan omakotitaloon. Perheen kirjapaino toimi vanhan rintamamiestalon kellarissa ja minä vietin päivät pitkät kotona tai itse asiassa viereisessä Korsipuistossa, sillä vielä 70-luvulla lapset leikkivät koko päivän ja pitkät illatkin aina ulkona. Kotona käytiin vain välillä syömässä. Alueella oli paljon ikäisiäni lapsia ja päivät kuluivat pitkälti kirkonrottaa ja jalkapalloa pelaamalla. Omenavarkaissa käytiin aina syksyisin ja talvisin hiihdettiin Korsipuistoa ympäri. Naapuruston lapsikatraaseen kuuluivat silloin mm. Välimäen Harri, Salmisen Jere, Saarasen Jokke, Rädyn Ipe ja Vartiaisen Juho. Myöhemmin julkisuuteen omilla aloillaan nousseet Valkeapään Taru ja Skinnarin Ville olivat silloin vielä vähän liian pieniä meidän leikkeihin, vaikka kovasti jo mukaan yrittivätkin. Salinkallion jylhillä kallioilla vietimme monta mukavaa päivää, tosin siellä saattoi joskus törmätä läheisen vastaanottokodin poikiin, jotka olivat kyllä aika pelottavia huulessa roikkuvine röökeineen.
Olin 12-vuotias kun muutimme Alijuhakkalasta Launeelle, nykyisiin Omalähiön tiloihin Patomäentielle. Kaverit ja varsinkin nuoren miehen iltaelämä jäi kuitenkin Korsipuistoon. Vuoden 1979 tienoilla Suomeen rantautui hurjalla vyöryllä rockabilly-aalto ja yhtäkkiä Alijuhakkala oli etelälahtelaisten diinareiden kokoontumispaikka. Näkymä oli kuin 50-luvun Amerikasta. Rasvapäätä, nahkarotsia ja kellohameita vilisi kuin Grease-leffassa. Kokoonnuimme niin kesällä kuin talvellakin joko Keijutien ja Alijuhakkalantien välisellä leikkikentällä, siinä Keijupubin vieressä tai sitten Korsipuiston leikkikentällä. Ei nuorisolle ollut silloin mitään sisätiloja tarjolla.
Parhaimmillaan porukkaa kokoontui leikkipuistoon viikonloppuisin jopa 50 henkeä. Crazy Cavan, Matchbox ja Stray Cats soivat lujaa kasettimankasta ja oluenjuomistakin taidettiin harjoitellla oikein porukalla. Varmasti tällainen iso ja varsin äänekäs nuorisojoukko on herättänyt alueen asukkaissa pahennusta ja kyllähän meitä nuoria syyteltiinkin kaikenlaisesta ilkivallasta ja varsinkin äänekkäät mopot aiheuttivat parranpärinää. Silloin tällöin joku alueen asukas saattoi soittaa poliisit paikalle, kun älämölö nousi viikonloppuisin toiseen potenssiin. Se on kuitenkin varma, että kukaan meistä ei sytyttänyt sitä puhelinkoppia tuleen Alijuhakkalantien Osuuskaupan edessä. Olimme me kuitenkin sen verran kilttiä ja lainkuuliaista sakkia. Riehakkaita, mutta nykymittapuulla mitattuna todella kilttejä.
Alijuhakkalan asukasyhdistys järjesti Korsipuistossa hienoja Elojuhlia ja meistä nuorista makeinta oli tietenkin se, että pari kertaa siellä esiintyi paikallisista Salinkallion koulun oppilaista koostuva rockabillly-orkesteri. Vuonna 1981 rockabilly meni pois muodista ja kuin taikaiskusta Alijuhakkala hiljeni. Tai voi olla, ettei hiljentynyt, minä vain jäin porukasta pois. Alkoi lukio, tyttöystävä tuli kuvioihin ja baareihinkin alkoi päästä sisään. Ei tarvinnut enää notkua ”Kentällä”.
Alijuhakkalassa varmasti taputettiin käsiä tyytyväisenä, kun nuoriso häipyi alueelta bilettämästä. Toivottavasti kenellekään ei jäänyt meidän porukasta pahoja traumoja. Itselleni sen sijaan jäi Alijuhakkalasta todella paljon lämpimiä lapsuus- ja nuoruusmuistoja ja muutama elinikäinen ystävä, joiden kanssa useasti näitä aikoja yhdessä muistellaan.
Onnea 70-vuotiaalle Alijuhakkalan Asukasyhdistykselle!
