Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäalho: Katujen kunnossapidosta on tullut runsaasti palautetta

kuva: Kaarikadun risteys Rahikankadulle (6.3.22) oli pitkään kuoppainen ja täynnä polanteita.  -Mikäli kohta on pitkäaikaisesti huonossa kunnossa, niin se ei ole epätasaisuutensa perusteella urakan laatuvaatimustenmukaisessa kunnossa.


Runsasluminen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidosta vastaaville. Lunta on satanut paljon ja sen vuoksi monet tiealueet ovat normaalia kapeammat.

Lahden kaupungin kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäalho kertoo, että 14.3.22 mennessä ePalaute -kanavan kautta on tullut 3051 palautetta katujen kunnossapitoon liittyen.
– Palautetta tule valitettavasti useita kanavia pitkin. Vain ePalaute -kanavan kautta tulevia palautemääriä pystytään seuraamaan

Kunnossapitopäällikön mukaan usein toistuvien ja pitkäkestoisten lumisateiden vuoksi urakoitsijat ovat joutuneet koville talven aikana.
– Käytännössä kaikki kunnossapitoon ohjautuvat ePalautteet ohjautuvat kunnossapitourakoihin. Asukaspalautteiden lisäksi tilaajan aluevastaavat ovat tehneet maastossa omia havaintoja, jotka nekin ohjautuvat suoraan urakoiden pääurakoitsijoille.

Väylien kapaneminen ja siitä aiheutuneet seurannaisvaikutukset ovat aiheuttaneet haastetta. Myös polanteiden sulaminen ja yhtäaikainen runsas lumisade aiheutti etenkin asuinkaduilla ongelmia kunnossapidon toteutuksessa sekä sitä myöten ongelmia asukkaiden liikkumisessa.

Kunnossapitopäällikkö Leppäalho muistuttaa, että mahdolliset autoihin liittyvät tien kunnossapidosta johtuvat vauriot käsitellään yksilöllisesti.
– Kaupungin tulee järjestää rakentamilleen ja kaupungin kunnossapitovastuulla oleville kulkuväylille talvikunnossapito. Vahingonkorvausten käsittelyssä tulkitaan Kunnossa- ja puhtaanapitolakia sekä Tieliikennelakia.

Seuraavaksi talveksi lisää resurssia

– Aurauskapasiteetti on ollut samanlainen kuin viime talvena ja silloin pärjäsimme hyvin. Nyt lumen määrä on ollut suuri. Sitä ei ole ehditty ajamaan siihen tahtiin pois kuin uutta lunta satoi tilalle, katutyönjohtaja Harri Nieminen Destia Oy:ltä kertoo.  Destian vastuulla olevaan keskustan urakka-alueeseen kuuluvat myös Etelä-Lahden alueelta Anttilanmäki ja Asemantausta.
– Keskustan alueelta on viety lunta pois yli 5000 kuormaa tammikuun alusta lähtien.

Nieminen tunnustaa, että lumitilanne on ollut kunnossapidon näkökulmasta katsoen mahdoton muutaman kerran talven aikana.
– Kun kadut kapenevat ja parkkipaikat hukkuvat lumeen, niin silloin saamme paljon palautetta.

Katutyönjohtajan mukaan urakoitsijoita löytää vielä kohtuullisesti Lahden alueelta, mutta on vaikea löytää paikallistuntemuksen omaavia ja kokeneita koneenkuljettajia.
– Hyvistä työntekijöistä pyrkii jokainen urakoitsija pitämään kiinni. Työolosuhteista on pidettävä huolta, että työntekijät jaksavat, koska vaihtomiehiä ei ole.

Lumen määrän suhteen tämä talvi on ollut haastava.
– Urakoitsija on lisännyt hieman kapasiteettia ja tilannetta helpottamaan on hankittu myös lumilinko. Iso ongelma kaupunkialueella on se, että autojen siirtokehotus vie muutaman päivän tehokasta työaikaa pois.

– Tästä talvesta on opittu, että tulevaisuudessa on oltava enemmän vararesurssia ja työnsuunnittelua on myös tarkennettava.

Petri Görman

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ajankohtaista

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Kirjailija Timo Sandberg: Kostonkierteen ensi-ilta jännittää
Something rotten nosti Lahden heittämällä Suomen harvalukuiseen musikaalieliittiin
Bio- ja pakkausjätteen kierrätys tehostuu
Miten Lahden Jazztori saadaan taas elävämmäksi?
Valtuutetut haluavat lisää puita kaupunkiin
Vesiensuojelupäällikkö Ismo Malin: Sinilevien massaesiintymät ajoittuvat yleensä loppukesään
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka: Nikkilän korpeen kaavoitettiin rintamamiestaloja heti sodan jälkeen – Siitä lähti kaupunginosan kasvuprosessi liikkeelle
Joukkoliikennepäällikkö Rauno Särkkäaho: Puuttuvia sähköbusseja korvataan väliaikaisesti dieselbusseilla
Seniorijakajat:Jakelutyö pitää vetreänä – Liike on lääke!
Ex-kaupunginvaltuutettu Seppo Korhonen: Demareiden ja kokoomuslaisten pyrkimys rajoittaa valtuustokysymysten tekemistä kaventaa päätöksenteon demokraattisuutta Lahdessa
Lahden Urkuviikkojen 50-vuotishistoriikki on toimittaja Merja Åkerlindin huima taidonnäyte
Tuija Saloranta: Liike Nyt haluaa tuoda päätöksentekoon vaikuttavuutta, jotta lahtelaisten ääni kuuluu paremmin
Valokuvaaja Juha Tanhua: Lanu-puistossa kannattaa vierailla eri vuorokauden aikoina
Marko Haavisto hyödynsi korona-ajan säveltämällä uutta musiikkia
Näyttelijä Petri Liski: Nummisuutarit oli pakko ohjata, kun en ole itse siinä koskaan päässyt näyttelemään
Salinkalliolla nautittiin yhteislauluista pitkän koronatauon jälkeen
Omakotiyhdistyksen ja miestenpiirin yhteistyönä rakennettiin ilmoitustaulu Launeelle
Harry Harkimo: Lahtelaiseen politiikkaan kaivataan raikasta tekemisen meininkiä
Tuulensuoja on paikka, jossa on mahdollisuus saada ote elämästä uudelleen
Rykmentinpuistorock Tuusulassa 17.-18.6.
ARKISTO