Seppo Korhonen on edustanut tämän valtuustokauden Pro Lahti -ryhmää aluevaltuustossa. Sitä ennen mies toimi perustamassaan yhden hengen Asukkaiden Lahti -ryhmässä. Nyt Korhonen keskittyy vain kaupunginvaltuutetun työhön, jos hänet valitaan kuntavaaleissa luottamustehtäviin.
Kestääkö ympäristökaupungin maine rullahiihtoradan asfaltoinnin Salpausselälle?
– Maine on vain luotu mielikuva, kun taas teot KymiRing-hankkeineen puhuvat toista. Asfalttibaanan kyhääminen jääkauden muovaamaan ainutlaatuiseen geologiseen muodostumaan on suoranainen ympäristörikos, se tulee typistämään alueen monimuotoisuutta ja sen käyttöä. Radan rakentaminen ja sen kalliit ylläpitokustannukset ovat pois muista kuntalaisten palveluista.
Hoitaako Lahden kaupunki työllistämisasiat TE-keskusta paremmin?
– Miksi hoitaisi, kun työttömät ovat sysätty kuntien vastuulle antamatta riittäviä resursseja työllistämistehtävien hoitamiseen. Epäilen myös paikallisten poliitikkojen tahtoa ja ymmärrystä työllistämiseen, koska edellisellä valtuustokaudella monet esitykseni sakkorahoja leikkaavista työllistämistoimista torjuttiin kaupunginvaltuustossa.
Onko Lahden kaupungin kirjastoverkossa vielä rönsyjä?
– Lähikirjastojen lakkauttaminen on typerää ja lyhytnäköistä puuhastelua. Kirjastopalvelujen tarjonnan lisäksi lähikirjastoilla on asuinalueen yhteisöllisyyttä rakentava vaikutus kaiken ikäisten kohtaamispaikkoina, joten niiden toiminta tulisi turvata.
Mikä on sopiva määrä taloudellista tukea kaupungilta Salpausselän kisoille?
– Kisojen järjestelyvastuu on Salppuri Oy:llä omistajinaan Suomen Hiihtoliitto ry ja Lahden Hiihtoseura ry. Lahti on tehnyt riittävästi tarjoamalla kisoille talkooväen, kisa-alueen, rakenteet ja infran. Hiihtoliitto on sysännyt aiemmatkin tappiot yksin kaupungin niskaan jättäessään maksamatta kahden miljoonan euron korvauksen Lahdelle. Mielestäni voidaan puhua korruptiosta, kun vieraanvaraisuuden nimissä paikalliset päättäjät paistattelevat kisojen VIP-katsomossa kaupungin kassasta kustannetuilla kutsulipuilla.
Miten kaupunki voi tukea ihmisten ennalta ehkäisevää terveydenhuoltoa Lahdessa?
– Paljon riittää tyhjää puhetta ihmisten hyvinvointia lisäävistä toimista hyvinvointialueen ja kaupungin tehtävien rajapinnassa. Karu totuus on kuitenkin se, että monet ikäihmiset ja liikuntarajoitteiset on teljetty tänä talvena neljän seinän sisälle laiminlyömällä katujen auraukset ja liukkauden esto. Peruspalvelujen turvaaminen on parasta ennaltaehkäisevää työtä. Hyvinvoinnin lisäämiseksi sekä pahoinvoinnin ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi kaupungin tulee edistää viranomaisten sekä kolmannen sektorin yhteistyötä.
Miten Etelä-Lahden dynaamisuutta ja houkuttelevuutta pidetään yllä tämän vuosikymmenen viimeiset vuodet?
– Välittömästi on peruttava suunnitelmat ja päätökset Saksalan uimahallin ja Launeen lähikirjaston lakkauttamisesta. Etelä-Lahden väkimäärä 27 000 asukasta, vastaa pienehkön kaupungin asukaslukua, joten kaupungin tulee luoda tilojen osalta edellytykset alueen lähipalvelujen, mm. sosiaali- ja terveyspalvelujen, saatavuuden turvaamiseksi.
Mikä on Kisapuiston kohtalo tulevalla valtuustokaudella?
– Korostaisin Kisapuiston kehittämistä asukkaiden liikunnallisia harrastuksia ja joukkoliikuntaa edistävänä paikkana, mistä myönteinen esimerkki on talviliikunnan osalta tekojäärata.
Säästetäänkö perusopetuksessa kielitarjonnasta, tuntijaosta vai oppikirjoista?
– On valitettavaa, että virkakoneiston karsimisen sijaan kaupungintalon puppugeneraattori on paikansa pitämättömillä talousarvioennusteilla luonut hysteriaa ja paineita sivistystoimen leikkauksiin. Säästötoimien kohdistaminen koulutuksen sisältöön, päiväkoteihin ja kouluihin on lyhytnäköistä kohdistuessaan tulevaisuuteen, joten niistä tulee pidättäytyä.
Kannattaako kaupungin tarjota pääkaupunkiseudulle pendelöiville ihmisille kohtuuhintaista liityntäpysäköintiä?
– Leipä on haettava sieltä, missä sitä on tarjolla, joten joukkoliikennettä tukevia ratkaisuja on edistettävä. Valitettavasti valtio ja VR sysää siitä vastuuta enenevästi kunnille.
Miten olisit sijoittanut kaupungin Pippoon investoimat 30 miljoonaa euroa toisin?
– KymiRing -seikkailuun ja kadunhoitourakointiin liittyen luottamukseni kaupungin sopimusosaamiseen ei ole horjumatonta. Selvitän parhaillaan kaupungin ja Fazerin sopimusten sisältöä ja sitä, millaiset vastuut Fazerilla on suoritetuista kuntateknisistä töistä kiinteistökaupan peruuntuessa, vai sisältääkö sopimus ostajalle mitään velvoitteita. Lähtökohtaisesti veroeurot ja veroeuroilla kerrytetyn omaisuuden myynnistä saadut tuotot tulee mielestäni käyttää asukkaiden palvelujen tuottamiseen, eikä vastikkeettomaan yritysten tukemiseen.
Millaisia tapahtumia Lahti tarvitsee tulevaisuudessa lisää?
– Kuntien pääasiallinen tehtävä on huolehtia palveluista (sivistystoimi, kulttuuri, nuoriso jne.) sekä kunnallisesta infrasta ja sen ylläpidosta. Samoin kaupungin tulee huolehtia oman orkesterin ja teatterin pärjäämisestä sekä asukkaiden omaehtoisesta harrastus- ja kulttuuritoiminnasta. Muiden tapahtumien järjestämiselle kaupungin tulee luoda edellytykset tilojen ja paikkojen tarjonnalla, mutta tapahtumien järjestämisen jättäisin niitä järjestäville tahoille
Petri Görman
KYLLÄ SE NÄIN VALITETTAVASTI ON NIIN KUIN SEPPO KORHONEN SANOO.
ETTÄ TYÖTTÖMÄT ON OMAN ONNEN NOJASSA.
EI OLE PALVELUITA.
AKTIIVIMALLI 2 PITÄISI LOPETTAA JA TILALLE PERUSTULO.
NÄIN TYÖNTEON KANNUSTIMET LISÄÄNTYISIVÄT KUN JÄISI RAHAAKIN KÄTEEN
TYÖTTÖMYYSTURVAN SUOJAOSA 300 EUROA POISTETTIIN.
ENNEN EDUSKUNTAVAALEJAS PUHUTTIIN ETTÄ SUOJAOSA PITÄÄ NOSTAA 1000 EUROON.
TÄMÄ SUOJAOSAN PALAUTUS 500 EUROON AUTTAISI ASIAAN VÄHÄN