Rylstonen naisyhdistyksen jäsenet, Pohjois – Yorksiren eräässä kirkkosalissa kokoontuvat naiset, päättivät tehdä jotain ratkaisevaa paikallisen sairaalan vierashuoneen sohva – vanhuksen kunnostamiseksi. Pohjois – englantilaisesta tositarinasta kehittyi elokuva ja näytelmä Kalenteritytöt, joka nähdään Lahden kaupunginteatterin Juhani -näyttämöllä suomalaisena ensiesityksenä. Esitys on täynnä teatterin naisenergiaa.
Ei sohva ollut pääasia Tim Firhtin käsikirjoituksessa, vaan siinä istuvat, tuskallisen odotuksen täyttämät omaiset. Lähimmäinen odotti ihmeparannusta tai kuolemaa sairaalan saattohoito-osastola. Niin tekivät non – Hodkinin tautiin menehtynyt John Baker ja hänen vaimonsa Angela todellisessa elämässään.
Maiju Sallaksen ensimmäinen ohjaus Lahdessa lähti verkkaisesti liikkeelle. Sali kirkon tiloissa, oli naisyhdistyksen seitsemän naisen voimistelu- ja ompeluseuran kohtauspaikka. Naisten piti suunnitella myyntiin uusi kalenteri toiminnan turvaamiseksi. Paikkakunnan sillat olisivat erinomainen kohde, ideoi jumppamaikka, tiukkapipoinen Marie, Kirsti Wallasvaara, yhdessä tweed- jakussa, tukevat kävelykengät jalassa kulkevan yhdistyksen puheenjohtajan Lady Cravenshiren, Eeva- Kirsti Komulaisen kanssa. Mäyräkoira Astra täydentää sopivasti hillityllä makupalojen katse – kerjäyksellä kartanon rouvan roolihahmoa. Puvustaja Tarja Lapintie on kehittänyt näytelmän rooleja sopivasti korostavat vaatteet.
John Clarke, Jari Halttunen tiesi jo matkansa lopun koittava, kun Hodkinin tautiin ei hänen osaltaan ollut parannuskeinoja. Näyttämöllä oli aviopuolisoitten Annien, Lumikki Kouki ja puutarhuri – Johnin koruton ja kaunis jäähyväisten aika. John kylvi puistoonsa auringonkukan siemenet, ja kukista tuli näytelmän symboli. Minna Välimäen lavasteet, Harri Pelkosen ja Kai Poutasen taustakuvat sekä äänisuunnittelu luovat näyttämön taakse kylämaiseman ja suuren aurinkokukkakedon.
Ensimmäinen näytös pääsee vauhtiin, kun naisryhmän primus motor, kukkakauppias Chris, Tiina Veckström (vierailija) keksii ryhmän tempaukseksi jotain tavatonta sairaalan vierashuoneen viihtyisyyden parantamiseksi. Syntyi idea kalenterista, taustalla Johnin muisto. Ei mikä tahansa kalenteri, vaan kuvateos, missä jokainen on vuorollaan tyylikkäästi alastonna.
Syntyy näytelmän jännite, riehakkaat suunnitelmat ja salaliitto sekä ujoimpien taivuttelut. Ei kerrota kaikille, mutta jokainen ottaa osaa. Kylä elää, myyjäisiä järjestetään, kukkakauppiaspariskunta Chris ja Rod, Mikko Jurkka viettävät hellät ja ristiriitaiset hetkensä. Heidän välillään näyttämöllä syntyi pientä kisailevaa sähäkkyyttä.
Valokuvaaja Lawrnce, Jussi Puhakka, on mainio. Hän on kuin suurta maailmaa nähnyt ja kuvannut. Suunnitelmia syntyy ja kalenteri kuvataan. Ujoin, kiltti ja aina miestään ajatteleva Ruth, Leena Kokko – Saukkonen on tehnyt päätöksensä yhteisen asian eteen. Tyylikäs opettaja, Jessie, Kaarina Turunen on realistinen nykyajan nainen roolityössään ennen eläkkeelle siirtymistään. Rohkaistuupa seurakunnan kanttori Cora, Ritva Sorvali, kirkkoherran tytärkin heittämään pois kotikasvatuksensa pianon ääressä. Railakkaan roolityön tekee Mirja Räty, Cecilia, kuvatessaan golf-lesken elämää viheriöllä ja yksin kotona.
Kalenteri on tehnyt naisyhdistyksen kuuluisaksi ja lipevä pesuainekauppias Liam AarreReijula houkuttelee naisia pesuainemainokseen, tulisi lisää rahaa! Nähtäväksi jää, saadaanko naiset mukaan. Naisten omat murheet ja elämänkolhut kerrotaan riemun keskellä, mikä tuo vähän syvyyttä juoneen.
Kalenteritytöton viehättävä ja hauska esitys. Naiset kuvataan näyttämöllä tyylikkäästi ja kalenteri syntyy. Sen harjoitusvaiheessa otetuista kuvista on Lahden kaupunginteatterin näyttelijäyhdistys tuottanut vuoden 2011 kalenteri, mitä myydään teatterin aulassa. väliajalla. Sen myyntituotot Näyttelijäyhdistys, Markprint Oy ja PhotoDance Valmela luovuttavat lyhentämättömänä Lahden kaupunginsairaalan saattohoito-osaston L 62 potilaitten ja omaisten hoitotyöhön.
Marja-Liisa Niuranen