Lahden keskustaan lähivuosina tehdyt kaavoitussuunnitelmat ovat saaneet kaupunkilaisilta ruusuja ja risuja lehdistössä ja yleisötilaisuuksissa.Nykyinen Ranta-Kartanon suunnitelma ei ole perusajatukseltaan uusi. Edesmennyt kaupunginarkkitehti Erik Liljeblad oli Lahden kasvuvuosien 1975-93 aikana tehnyt kaavoitussuunnitelmia nykyisen Ranta-Kartanon eli linja-autoaseman pohjoispuoliselle alueelle aina Pikku-Vesijärveen saakka. Hänen suunnitelmastaan kertoi Lahden kaupunkikulttuuriseuran puheenjohtaja, arkkitehti Pentti Wilkman viime maanantaina seuran teemaillassa Lahti Lahdeksi pääkirjaston auditoriossa kaupungin kehityksestä kiinnostuneelle kuulijakunnalle.

Kaupunginarkkitehti Liljebladin näky oli osa sitä, mikä viime vuosikymmenen vaihteen Ranta-Kartanon kaavan arkkitehtuurikilpailussa on näkyvissä. Hänen 1993 tekemänsä kaupunkisuunnitelma vei rakentamisen lähelle Pikku-Vesijärven rantaa, Vesijärven lahti Lahteen liittymäideana. Liljebladin suunnitelmassa vesielementtejä oli piirretty portaittain nousemaan Jalkarannantien eteläpäähän aina Konserttitalon lähistölle. Voittanut kaava on tukkoisempi ja vesielementtejä siinä ei ole. Lahden museo- ja taideyhdistyksen väkeä kiinnostaa tänä päivänä, toteutuisiko taidemuseo vihdoin Lahteen linja-autoaseman suojellun osan ja Kartanomuseon väliin. Tämä on uudessa kaavassa piirretty, mutta aihion työnimeltä Tajumo – museokeskus tarvitsee vielä rahasta vastaavat tahot puolelleen.
Huonekaluteollisuuden menneeseen kukoistukseen loi katsauksen sisustusarkkitehti, SIO, Risto HalmeHuonekalumuseosäätiön hallituksesta. Elämäntyönsä kalusteiden suunnittelijana tunnettu Halme toi, huonekalualan historiallisen katsauksen lomassa, toiveen saada koko maata kattavan huonekaluteollisuudenmuseon Lahteen ja uuden museon tiloihin.
Tikkula on hauska nimi Pro Puu ry:n kotipaikalle, Satama- ja Vesijärvenkadun kulmassa, Lahti Aquvan päädyssä, entisen tulitikkutehtaan tiloissa. Muotoilun tuomisesta näkypäivään kertoi Pro Puu ry:n puheenjohtaja Markku Tonttila, jonka edustama yhdistys on tuottanut Ankkurissa olevan myymälän ja puusepänverstaiden lisäksi yhteistyön oppilaitosten kanssa. Näkyvä maamerkki yrityksen edessä on professori Mauno Hartmanin veistämä hirsinen Troian hevonen. Toinen suunnistajan rasti on punatiilisen rakennuksen päädyssä seisova lautataapeli, minkä katoksen alle helmikuussa sahattiin jälleen näytösluonteisesti lankkuja kaupungin puistoista kaadetuista puista. Sahureilla oli kiinnostuneita oppipoikia ammattioppilaitoksista runsaasti. Lankut jalostetaan myöhemmin puusepänverstaitten materiaaleiksi.
Ensi kesäkuussa Pro puu ry järjestää jälleen Enonsaareen lapsille ja nuorille työpajat muotoiluleirinä. Järjestelyssä ovat mukana Taide- ja muotoilukoulu Taika, Muotoilukeskus Velma ja Messilä Campingin. Päiväkotien lasten kanssa yhdistys on valmistanut näyttelyitä. Päiväkodeissa järjestettiin piirustustapahtumia, mistä valittiin 150 lasten piirtämiä kalusteaiheisia kuvia piirustusnäyttelyyn. Kuvista valittiin 12, jotka työstettiin muotoilumalleiksi.Tällä idealla yhdistys teki yhteistyötä Pietari-Helsinki näyttelyssä. Yhteistyössä Lahden kaupungin ympäristötoimen kanssa yhdistys on tehnyt Kariniemen arboretumin, puukasvien uuden alueen, puulajipolun, joka johtaa Kariniemenmäelle ja Pikku-Vesijärven puistoon. Alueelle on istutettu uusia puulajeja kotimaasta ja muualta.
Marja-Liisa Niuranen