kuva: – Uskon myös, että nykyään kynnys ilmoittaa havainnoista viranomaisille on madaltunut eli kuntalaiset laittavat herkemmin esimerkiksi E-palautetta havainnoistaan, kertoo terveydensuojeluinsinööri Sami Niemelä.
– Rottien suhteen alkuvuosi oli rauhallinen Lahdessa, mutta nyt havainnot ovat lisääntyneet eri puolilla kaupunkia, myös Launeella, terveydensuojeluinsinööri Sami Niemelä Lahden ympäristöpalveluista kertoo.
Niemelän mukaan vuodenajat vaikuttavat rottapopulaation kokoon.
– Vähäluminen talvi ja kovat pakkaset vaikuttavat rottien määrään vähenevästi. Toisaalta leuto ja luminen talvi voivat edesauttaa rottien selviytymistä ja populaatioiden kasvua. Syksyllä myös havainnot lisääntyvät siksi, että ne hakevat suojapaikkoja ja ravintoa lähempää ihmisasutusta, koska luonnossa ravintoa on niukemmin saatavilla kuin kesällä.
Rottia on lähtökohtaisesti enemmän siellä, missä on tiheää ihmisasutusta ja muuta infrastruktuuria.
– Yleensä suurimmissa kaupungeissa on myös rottia enemmän, kun on myös ihmisasutusta enemmän. Rotta on siis riippuvainen ihmisasutuksesta ja kaupunkiympäristö mahdollistaa rottien elämisen, koska se tarjoaa ravintoa ja pehmeät maat, jonne voi kaivautua ja myös viemäriverkostoa, joka antaa erityisesti talvisaikaan lämpöä ja myös ravintoa.
Kaupunki ei ole tehnyt tutkimusta rottapopulaation määrästä, vaan arviot perustuvat havaintoihin, joita virkamiehet ja tuholaistorjujat ovat tehneet.
– Tällä tavalla luomme yhteisen tilannekuvan asiasta.
Rotat ovat osa kaupunkilaisten elämää ja niiden kanssa täytyy oppia elämään.
– Jos esimerkiksi omakotialueella on suurempi rottaongelma, niin silloin omakotiyhdistys voi ottaa ongelmasta kopin ja ottaa yhteyttä tuholaistorjujiin. Tavallinen kuluttaja ei saa enää ostaa myrkkyjä, joilla jyrsijäongelmaa voidaan hillitä.
Ympäristön siisteyteen huomio
-Omakotitalojen piha-alueilla tulee kiinnittää huomio ympäristön siisteyteen. Silloin siellä ei ole mahdollisia pesäpaikkoja jyrsijöille, Niemelä muistuttaa.
Omenat ja linnuille tarkoitetut siemenet ovat helppoa ruokaa kaikille jyrsijöille.
– Kaupunki ei järjestä omakotialueille tuholaistorjuntaa. Neuvomme ja ohjeistamme kaupunkilaisia ongelmatilanteissa.
Tuholaistorjunta kuuluu kiinteistön omistajalle lähtökohtaisesti.
– Se ei siis ole vuokralaisen vastuulla.
Jätehuollon tulee mitoittaa oikein ja sen pitää myös toimia oikea-aikaisesti.
– Jätehuollossa on tärkeää, että tyhjennyksiä on riittävän usein ja jäteastiat ovat ehjät ja siistit.
Yksittäinen ihminen voi hävittää jyrsijöitä loukuttamalla, mutta myrkkyjä saa käyttää enää vain ammattihenkilöt.
– Viranomaisille voi ilmoittaa havainnoista, mutta me emme niitä ongelmia yleensä ole ratkomassa. Toki virkatehtäviin kuuluu ohjaus ja neuvonta. Mikään velvollisuus ei kuitenkaan ole ilmoittaa ja asiaa voi myös ratkoa itsenäisesti.
Lahden kaupunki huolehtii tuholaistorjunnasta sen hallinnoimilla alueilla ja kiinteistöissä.
– Ihmiset tekevät paljon etätöitä kotona ja sen vuoksi myös havaintoja rotista ja muista jyrsijöistä tehdään enemmän havaintoja.
Petri Görman