Tämän viikon tiistaina hätäkeskus sai nimettömän soiton, jossa mieshenkilö uhkasi ampua Salinkallion koulun oppilaat tunnin päästä. Poliisi toimi nopeasti ja eristi koulun. Oppilaat pidettiin lukkojen takana luokissaan. Poliisi ja koulu toimivat tehokkaasti nykyisten turvaohjeiden mukaisesti ja suuremmilta ongelmilta vältyttiin, sillä uhkaus osoittautui onneksi perättömäksi.
Koulussa pelko ei kuitenkaan ole ohi, sillä tällainen uhkaus pysyy pitkään mielessä ja voi helposti aiheuttaa jatkossakin ahdistuneisuutta ja epätietoisuutta koululaisten ja opettajien parissa.
Kaikki suomalaiset muistavat varmasti Jokelan ja Kauhajoen muutaman vuoden takaiset tapahtumat, siksi onkin hämmästyttävää, että edelleen löytyy ihmisiä, jotka tekevät näitä uhkauksia kenties huumorimielessä. Kyseessä on tässä tapauksessa todella sairas huumorintaju, jolle ei meikäläiseltä heru tippaakaan myötätuntoa. Toisaalta kyseessä voi myös olla oikeasti mieleltään järkkynyt henkilö ja se on asia, joka varmasti nyt mietityttää niitä 300 oppilasta, joita asia läheisesti tiistaina kosketti.
Näihin on yksinkertaisesti aina suhtauduttava suurimmalla mahdollisella vakavuudella, sillä Suomi ei tarvitse enää kolmatta koulusurmaa. Tämä ei ollut edes ensimmäinen uhkaus Salinkallion kohdalla, sillä viimeksi vuonna 2008 koulu tyhjennettiin uhkauksen johdosta.
Toivottavasti tuo nimetön mieshenkilö saadaan pikaisesti kiinni ja temppu osoittautuu pelkäksi huonoksi pilaksi, sillä karmii jo pelkkä ajatus siitä, että keskuudessamme pyörii vapaana henkilöitä, joilla on näin sairaita ajatuksia.
Petri Salomaa
päätoimittaja
petri.salomaa@omalahio.fi
Viime sunnuntaina tuli televisiosta erittäin mielenkiintoinen dokumentti nimeltään hehkulamppuhuijaus, jossa kerrottiin, että tavarat voisivat kestää moninkertaisesti sen ajan, mitä ne nyt kestävät. 1920-luvulla syntyi kartelli, joka päätti kuinka pitkään lamppu saa toimia. Näin lisättiin kysyntää ja käytäntö levisi myöhemmin myös muihin tuotteisiin. Meistä jokainen on varmasti huomannut, että kodinkoneiden keskimääräinen käyttöikä on nykyään noin 2-5 vuotta, kun vielä edellinen sukupolvi saattoi käyttää samaa pesukonetta jopa 25 vuotta!
Monet pienkoneet ovat tänä päivänä käytännössä kertakäyttölaitteita, koska niiden korjaaminen on tehty kannattamattomaksi tai mahdottomaksi. Kuluttaja törmää usein tilanteeseen, ettei laitetta voi korjata, koska varaosia ei ole saatavilla, joten kuluttajalle jää ainoaksi ratkaisuksi ostaa uusi laite. Valmistajat siis tekevät tahallisesti kodinkoneista ja elektroniikasta helposti hajoavia päästäkseen taas myymään uutta romua tilalle. Tätä kutsutaan suunnitelluksi vanhenemiseksi.
Yhdysvaltalainen muotoilija Brooks Stevens keksi kyseisen käsitteen 50-luvulla. Hän teesinsä oli, että pitää ”juurruttaa ostajaan halu saada jotain hieman uudempaa, hieman parempaa ja hieman nopeammin kuin on välttämätöntä”. Tuo lause pyörittää maailmaa yhä tänäkin päivänä.
Yksittäinen laite ei ole iso ympäristöhaitta, mutta laitteiden määrä on kasvanut dramaattisesti ja käyttöikä lyhentynyt, mikä aiheuttaa lisääntyvää ympäristökuormitusta ja pian hukumme roskaan.
Taloudellisen kasvun tarkoitus ei ole tarpeiden tyydyttäminen vaan kasvu itsessään, mutta miten onnistuu jatkuva rajaton kasvu rajallisella maapallolla?
Mihin tämä kertakäyttökulttuuri meidät lopulta johtaa? Miettikääpä sitä……
Petri Salomaa
päätoimittaja
petri.salomaa@omalahio.fi
Uusi E10-laatuinen bensa on aiheuttanut vastalauseiden myrskyn autoilevan kansan keskuudessa.
Saksasta kiirineet tiedot uuden biobensan aiheuttamista haitoista moottorille ovat järkyttäneet pyhän peltilehmän omistajia syvästi. Saksalaisen BMW-johtajan mukaan bensiinin etanolipitoisuuden noustessa päätyy moottoriin enemmän vettä ja vesi kondensoituu palokaasuista ja joutuu moottoriöljyn sekaan. Tämä johtaa moottoriöljyn ohentumiseen ja ennenaikaiseen vanhentumiseen. Näin E10:n käyttö saattaa johtaa moottorin ennenaikaiseen kulumiseen. Kuluneen moottorin korjaaminen tarkoittaisi autonomistajille tuhansien eurojen lisäkustannuksia.
Näiden uutisten jälkeen ei olekaan ihme, että 98 E5- bensan myynti on kasvanut bensa-asemilla ennennäkemättömiin mittoihin ja Saksassa on pidetty jo hätäkokouskin asian tiimoilta.
Pari päivää sitten uutisoitiin myös toinen etanoliin eli käytännössä alkoholiin liittyvä uutinen. Alkoholi nimittäin lihottaa suomalaisia ja Suomessa on enemmän lihavia aikuisia kuin muissa Pohjoismaissa. Suomen akatemian tutkimusohjelman tulosten mukaan vain joka kolmas suomalaismies on normaalipainoinen ja naisista normaalipainoisia on puolet. Alkoholista saatava ylimääräinen energia nimittäin kertyy rasvakerrokseksi vyötärölle, mikä on terveyden kannalta huono asia.
Tämä uutinen ei kuitenkaan ketään hätkähdyttänyt tai aiheuttanut hätäkokouksia, joten vedin johtopäätöksen,
että auto tuntuu olevan monelle paljon tärkeämpi asia kuin oma terveys.
Omaan koneeseen voi kyllä kaataa alkoholia seurauksista välittämättä, mutta annas olla kun sitä pitäisi laittaa bensatankkiin.
Pitäisiköhän laittaa asiat tärkeysjärjestykseen?
Petri Salomaa
päätoimittaja
petri.salomaa@omalahio.fi
Helmikuun hurja pakkasjakso on onnellisesti takana ja on päästy jo maaliskuun puolelle.
Samalla ilma on muuttunut keväisemmäksi ja tällä viikolla ovatkin hiihtolomalaiset saaneet nauttia lämpimästä ja aurinkoisesta säästä. Jenkkiläisellä CNN-kanavalla ihmetellään Future Cities-sarjassa, kuinka me suomalaiset selviämme pimeästä ja pitkästä talvesta. Aurinkoa kun ei paljon talvella näy ja päivät ovat talvella todella lyhyitä. Eiköhän juuri tuo pitkä, pimeä ja kylmä talvi ole tehnyt meistä suomalaisista juuri niin kovapintaisen ja kaiken kestävän kansan. Eipä täällä Pohjolassa ole paljon siestoja keskellä päivää vietetty.
Eikä riitä, että kestämme hyvin kylmää ja pimeätä, sillä varmasti maailmalla kaikkien tiedossa on se, että kestämme myös hyvin kuumaa. Heinolan löylykisat ovat varmasti hyvin muistissa tuloksiensa suhteen. Ei siis suuri ihme, että maailmalla suomalaiset ovat kohtalaisen mystisen kansan maineessa. ”Hulluja ne on” sanotaan ja me suomalaiset taidamme olla siitä jopa hieman ylpeitä.
Tietysti tuo pitkä valoton kausi aiheuttaa myös sen, että olemme juro ja hiljainen kansa. Turha meidän kanssa on mitään smalltalkia yrittää. Muutama yrmeä murahdus hoitaa sen homman tehokkaasti täällä kylmässä Pohjolassa. Siksi olikin hauskaa, että CNN:lle kommentteja asiasta antoi ikipositiivinen, alati hymyilevä puhekone ulkoministeri Alexander Stubb. Olisivat kysyneet asiaa vaikkapa Kimi Räikköseltä….
No onneksi tuo valoton kausi alkaa olemaan ohi ja pääsemme vihdoinkin nauttimaan auringosta ja pitenevistä päivistä. Kunnon auringonpaiste saa kyllä kummasti mielen virkeäksi ja positiiviset ajatukset valtaavat pikku hiljaa mielen.
Nautitaan keväästä ystävät!
Petri Salomaa
päätoimittaja
petri.salomaa@omalahio.fi